Vláčný perník ve tvaru vánočních stromků: Vánoční moučník

Vláčný perník ve tvaru vánočních stromků je hitem posledních let. Je to lehký moučník, který stačí vánočně dozdobit. Vyzkoušejte vánoční recept na perník, který nezabere moc času.

Vánoční čas zdaleka není jen o pečení cukroví. Vedle něj se totiž v adventním čase pečou nejrůznější sladké moučníky, například vánočka, štola s kandovaným ovocem nebo vánoční perník.

nadýchaný perník, vánoční stromky
Zdroj obrázku: AnikonaAnn / Shutterstock.com

Vánoční perník a vůně perníkového pepře neodmyslitelně patří k Vánocům. Tento jednoduchý moučník je velmi oblíbený zejména v Anglii a Americe, kde si s vánočním pečením příliš nelámou hlavu, podmínkou je rychlý, nenáročný, ale za to chutný recept.

Vychutnejte si čekání na Ježíška a vyzkoušejte ty nejlepší vánoční tipy na přípravu nadýchaného perníku.

Vánoční perník

Správný perník musí mít vždy nadýchané těsto, celý moučník je tak krásně vláčný a jemný. Pokud chcete perník něčím ozvláštnit, můžete přidat netradiční ingredience, nejčastěji je to strouhaný kokos nebo kvalitní marmeláda. Skvělou volbou je také poleva na perníčky z mléčné nebo bílé čokolády, ta dodá dezertu zajímavý nádech. Skvělá je také citronová či bílková poleva.

Advent je vždy ve znamení jemné domácí vánočky nebo výborné štoly s cukrovou krustou na povrchu. Vedle těchto moučníků ale můžete připravit i originální perník, stačí vybrat ten nejlepší recept a vylepšit ho o zdobení ve vánočním stylu. Povolte uzdu vaší fantazii nebo si k ruce vezměte děti, které jsou plné té největší fantazie.

1. Recept na vláčný perník – perníkové stromečky

Nejlepší volbou je, když moučník nejen skvěle chutná, ale také dobře vypadá. Oba tyto body splňují perníkové stromečky. Ty vytvoříte jednoduše zdobením a speciálním nakrájením.

Suroviny

  • 30 g másla
  • 100 g mandlové mouky
  • 20 g kvalitního 70 % kakaa
  • 3 vejce
  • 200 g uvařené červené řepy
  • ½ lžičky strouhané citronové kůry
  • 50 g sladidla
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 5 g prášku do pečiva

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve oloupejte uvařenou červenou řepu a rozmixujte ji tak, aby byla bez hrudek.
  2. Přidejte máslo, vejce, mandlovou mouku, kakao a citronovou kůru spolu s perníkovým kořením.
  3. Všechny ingredience rozmixujte dohladka, a poté přidejte i prášek do pečiva.
  4. Těsto bude řídké, a tak se vám snadno přelije do dortové formy (průměr přibližně 20 cm) s pečicím papírem.
  5. V rozehřáté troubě pečte asi půl hodiny na 180 °C.
  6. Po upečení formu vyndejte z trouby a nechte perník vychladnout.
  7. Poté můžete perník nakrájet na dílky – malé trojúhelníky.
  8. Poté stačí do širší části zapíchnout klacík od nanuku, ten bude symbolizovat kmen stromku.

Pak už stačí jen použít zelenou a červenou polevu pro zdobení.

2. Jednoduchý hrníčkový perník

Pokud milujete jednoduché recepty a snadný postup, pak si zamilujete i tento hrnkový recept na perník.

vláčný perník, perníkové stromky
Zdroj obrázku: Nina Firsova / Shutterstock.com

Suroviny

Na toto perníkové těsto budete potřebovat:

  • 1 hrnek polohrubé mouky,
  • ¾ hrnku cukru krupice,
  • 2 hrnky hladké mouky,
  • 1 ks prášku do perníku,
  • 2 lžíce kvalitního kakaa,
  • 2 vejce,
  • 1 hrnek oleje,
  • 2 hrnky mléka.

Na polevu

  • meruňkovou nebo rybízovou marmeládu
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci mléka
  • 100 g hořké čokolády

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte v jedné misce, důkladně rozmixujte do hladkého a řídkého těsta.
  2. Obsah vylijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte při 180 °C asi 20 – 30 minut.
  3. Po upečení vyjměte plech z trouby, a ještě za tepla potřete marmeládou.
  4. Čokoládu nalámejte na menší kousky, přidejte máslo i mléko a za stálého míchání rozehřejte na mírném ohni.
  5. Touto polevou potřete celý povrch perníku.

Po vychladnutí nakrájejte vláčný perník na menší trojúhelníky, každý z nich můžete ozdobit strouhaným kokosem (ten může symbolizovat sníh), vlašskými ořechy nebo speciálními cukrářskými ozdobami.

Oblíbený hrnkový recept můžete ozvláštnit ještě více, bude se tak skvěle hodit do vánočního času. Které vůně a chutě neodmyslitelně patří k adventu? Nesmí rozhodně chybět chuť sekaných ořechů a vůně skořice. Přidejte tyto ingredience do receptu a experimentujte s touto kombinací.

Jestliže chcete využít chuť ořechů a vlašské ořechy používáte už do mnoho receptů na vánoční cukroví, použijte například mandle nebo oblíbené pekanové ořechy. Na ozdobení vyzkoušejte kokos nebo třeba javorový, či perníkový sirup. Ten vláčnému perníku dodá ještě více sladkosti. Vánoční perník na vaší sváteční tabuli prostě nesmí chybět.

Stejná obdoba tohoto receptu na vánoční stromky se připravuje také z vánočního brownies. Recept na brownies připravíte jako obvykle a rovněž nakrájíte na trojúhelníčky a ozdobíte, aby se moučník podobal vánočním stromkům.

Zdroj: sallysbakingaddiction.com, foodnetwork.co.uk


Další vánoční recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.