Jorkšírský pudink – Netradiční křupavá příloha

Jorkšírský pudink představuje tradiční britský pokrm, který si vás získá svou jednoduchostí a perfektní křupavostí. Yorkshire pudinku vám zabere jen chvilku času a přípravíte ho opravdu jednoduše.

Není pudink jako pudink – britská specialita je v našich končinách poměrně netradiční. Jde však o zajímavou přílohu, která se skvěle hodí k pečenému masu. Vychutnat si ji můžete na mnoho různých způsobů. Spíše než pudinku se podobá pečivu.

Co je jorkšírský pudink?

Jorkšírský pudink, někdy též označován jako yorkshirský pudink, je oblíbenou britskou přílohou. Připravíte ho jednoduše z krémového těsta z mouky, vajec a mléka či případně vody. Podle názvu by se dalo očekávat, že jde o sladký dezert, nicméně tento pudink je podáván zpravidla k pečenému masu.

Dříve byl tento pokrm považován jako jídlo pro chudé. V tácu pod pečícím se masem se sbíraly šťávy a omastek. Do toho bylo pak nalito těsto na pudink, aby nic nepřišlo nazmar. Výsledkem je na povrchu křupavé a uvnitř krémové „pečivo“, které lze využít jako přílohu, ale i předkrm či jednoduše jako svačinku.

Původ jídla

Jak z názvu vyplývá, tento pokrm má svůj původ v lokalitě Yorkshire, která se rozkládá na severu Anglie. Toto pečivo je dobře známé po celé Británii, nicméně právě v Yorkshire byl pudink poprvé zaznamenán v kuchařce z 18. století.

Recept na jorkšírský pudink

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 25 minutPorce:8 porce

S jednoduchým receptem si jorkšírský pudink připravíte snadno. Klíčem správné přípravy je dobře rozpálený tuk, do kterého se lije těsto. V průběhu pečení pak neotvírejte dvířka trouby – přijdete o překvapení, a hlavně překazíte správný postup pečení.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Troubu dejte předehřívat na 230 °C.
  2. Trochou oleje vymažte připravenou nádobu – hodí se forma na velké muffiny. Vložte ji do trouby a nechte nahřát.
  3. Pro přípravu těsta v míse smíchejte mouku a čtyři vajíčka, aby vznikla hladká směs.
  4. Poté postupné přidávejte mléko a dobře vyšlehejte, aby v těstu nebyly hrudky.
  5. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
  6. Z trouby vyndejte rozpálenou formu, do jednotlivých mističek rozlijte rovnoměrně těsto.
  7. Formu s těstem vraťte do trouby a nechte péct zhruba 20-25 minut, aby pudink naběhl a zhnědl. Poté můžete servírovat.

Pro přípravu pudinku je vhodná forma na 6 velkých muffinů. Zvolit lze samozřejmě i plech na více muffinů, vznikne vám tak více kousků. Pokud nemáte formu, lze využít klasický plech, po upečení pak pudink nakrájíte na menší kousky. Pudink si můžete připravit i na příště – jakmile je hotový, nechte ho vychladnout a vložte do mrazáku. Vydrží zhruba jeden měsíc.

S čím podávat jorkšírsky pudink?

Na jorkšírský pudink recept obsahuje jen pár surovin. Klíčové totiž je, co budete podávat k němu. Typicky servírujte yorkshirský pudink s rostbífem, tedy pečeným hovězím masem. Nicméně použít lze samozřejmě i jiné druhy masa, skvěle se doplňuje s jehněčím.

V minulosti byl konzumován s hustou omáčkou, aby se lidé nasytili levnými surovinami, jelikož maso bylo drahé.

Zdroj: bbcgoodfood.com, tasteatlas.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.