Fermentovaná zelenina – Recept na pokrm plný vitamínů a antioxidantů

O fermentované zelenině jste již určitě slyšeli. Někdo ji propůjčuje až kouzelné vlastnosti. Jak a proč byste si tento pokrm měli vyzkoušet připravit ve své kuchyni?

S pojmy pickles, zkvašená či fermentovaná zelenina se setkáváme stále častěji. V čem se ale skrývá kouzlo tohoto pokrmu a proč na něj spousta lidí nedá dopustit? Proces fermentace je lidstvu známý po tisíce let, ale v moderní společnosti se stává stále vyhledávanějším. Podlehněte tomuto trendu i vy a vytvořte si vlastní várku doma kvašené zeleniny.

Co je fermentovaná zelenina?

Fermentovaná zelenina je vlastně zelenina, která projde procesem kvašení. Výsledkem jsou fermentované potraviny překypující bakteriemi, které mají pozitivní vliv na naše střeva a pozitivně ovlivňují imunitu. Fermentace zeleniny je tradičním způsobem, jak prodloužit její životnost. Zkvasit můžete téměř cokoliv, tudíž si recept na fermentovanou zeleninu můžete upravit podle svého.

Recept na fermentovanou zeleninu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 25 minutPorce:4 porce

K přípravě zkvašené zeleniny vám postačí zelenina, voda a sůl. Pokud k tomu dodáte špetku trpělivosti, odměnou vám bude zásoba fermentované zeleniny na celou zimu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Zeleninu omyjte, nakrájejte či nastrouhejte a přesypte do velké mísy.
  2. Pak si připravte solný roztok, a to tak, že do 1 litru vody nasypete 20 g soli a pořádně promícháte.
  3. Jakmile budete mít veškerou zeleninu nakrájenou a připravenou v míse, zalijte ji solným roztokem tak, aby byla všechna zelenina pod hladinou.
  4. Takto zeleninu nechte odstát po dobu jedné hodiny. Během té doby změkne a pustí šťávu.
  5. V mezičase si přichystejte čisté zavařovací sklenice, do kterých budete zeleninu pěchovat.
  6. Na dno každé sklenice nasypte pár kuliček nového koření, jeden bobkový list a klidně i další druhy koření podle chuti. Potom již začněte s pěchováním zeleniny. Při tomto procesu buďte skutečně důslední. Vzduch ve sklenicích není vůbec žádoucí.
  7. Jakmile bude zelenina dosahovat 1,5 – 2 cm pod okraj sklenice, zalijte ji zbylým solným roztokem a nezapomeňte na to hlavní – zatížení. K tomu se nejčastěji používá čistý kámen, ale lze využít také skleněné víčko, sklenici s vodou či cokoliv čistého, co máte po ruce.
  8. Na sklenici položte víčko, ale nezavírejte ji.
  9. Takto sklenice uchovávejte po dobu alespoň 5 dní na tmavém místě, kde je konstantní teplota.
  10. Protože ze sklenic může vytéct trochu nálevu, raději je všechny položte na plech a každý den je choďte kontrolovat. Během kvašení zeleniny by měly být ve sklenicích dobře viditelné bublinky.
  11. Jakmile bude proces fermentace ukončen a ve sklenicích již nebude živo, můžete je zavřít a uložit do lednice.

Tip: z fermentované zeleniny se připravuje také recept na korejské národní jídlo kimchi.

Tipy a triky pro přípravu fermentované zeleniny

Nevíte, k čemu fermentovanou zeleninu podávat? Naservírujte si ji ke každému jídlu do mističky. A protože je velmi pravděpodobné, že se do chuti kvašené zeleniny zamilujete, máme pro vás pár tipů a triků:

  • Do kvašené zeleniny můžete přidat také hořčičná semínka, černý pepř, zázvor či třeba semínka koriandru.
  • Pokud se řadí k vašim oblíbeným kuchyním ta asijská, určitě jste již někdy ochutnali kimči – kombinaci zelí, mrkve, papriky, česneku, zázvoru a chilli papriček. Jestliže vám chuť kimči učarovala, můžete si doma připravit své vlastní. Nyní již víte, jak na to.
  • Čím menší kousky zeleniny, tím rychleji vám zkvasí. Nemůžete-li se dočkat své první várky fermentované zeleniny, dejte si práci s jejím krájením.
  • Do sklenice s kvašenou zeleninou nikdy nesahejte rukama a používejte pouze čistý příbor.
  • Kvašení a zelenina jsou skvěle dohromady. Pokud se vám vaše první várka fermentované zeleniny podaří, vyzkoušejte i jednodruhové recepty. Výborně chutná fermentované zelí, mrkev i květák.

Doporučujeme: Připravte si zdravé zeleninové hranolky pečené v troubě

Zdroj: feastingathome.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.