Nejkratší a nejsnadnější recept na závin

Máte rádi sladké a občas si něco dobrého doma upečete? Čekáte návštěvu a chcete připravit něco dobrého ke kávě? Závin je klasika, která nikdy nezklame. A abyste nemuseli pokaždé hledat recept, tento je tak jednoduchý, že si jej zaručeně zapamatujete. A ještě navíc, dá se obměnit na mnoho způsobů  podle toho, co máte zrovna v lednici či ve spíži.


Ingredience:

  • 500 g   hladké mouky
  • 250 g   másla
  • 250 ml   piva
  • špetka soli a špetka cukru – pokud na ně zapomenete, nic se nestane

 

Potřebné suroviny
Potřebné suroviny

Postup

Stěžejní je v receptu pivo – je jedno jaká značka, barva či obsah alkoholu, bude to fungovat snad se všemi druhy. Další dvě suroviny můžete obměňovat – ve zdravější variantě můžete nahradit hladkou mouku špaldovou a místo másla použít kokosový olej. Mouku můžete použít i polohrubou a jako nouzová varianta se dá místo másla použít i tuk na pečení.

Postup je naprosto jednoduchý – všechny suroviny dáme do mísy, smícháme a vyrobíme hladké těsto. Kuchyňský robot nebo domácí pekárna to rádi udělají za nás! Tuk, který budeme používat, by měl být změklý, ale pokud si máslo zapomeneme předem vyndat z lednice, můžeme jej rozpustit na plotně nebo v mikrovlnce. V tom případě ale bude těsto řidší, takže jej dejte na chvíli do lednice ztuhnout, aby se s ním lépe pracovalo.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku, posypeme strouhankou (nemusí být) a naplníme náplní. Můžou to být jablka – nastrouhaná či nakrájená na plátky, ochucená skořicí, případně cukrem, doplněná sekanými ořechy či rozinkami. Nebo hrušky – se skořicí, špetkou badyánu a povidly – povidla můžeme namazat přímo na těsto nebo je zamíchat do nakrájených či nastrouhaných hrušek – tahle kombinace dá závinu úplně nový rozměr!

Naplněný závin
Naplněný závin

Závin klasicky zarolujeme nebo okraje nařízneme a přeložíme přes sebe. Z uvedeného množství surovin uděláte dva velké nebo 4 menší záviny. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do zlatova asi 30 minut při 170 stupních – teplotu a čas ale přizpůsobíme vlastní troubě!

Horké záviny pocukrujeme a trpělivě čekáme, až vychladnou. Pak stačí jen popřát dobrou chuť!

Dobrou chuť

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací