Recept na pivní závin: Jednoduchý a rychlý

Pivní závin je jednoduchý na přípravu a zvládne jej i úplný začátečník. Vyzkoušejte rychlý recept na závin s pivem, který se hodí ke kávě nebo pro návštěvu.

Máte rádi sladké a občas si něco dobrého doma upečete? Závin je klasika, která nikdy nezklame. A abyste nemuseli pokaždé hledat recept, tento recept na pivní závin je tak jednoduchý, že si jej zaručeně zapamatujete. A ještě navíc, dá se obměnit na mnoho způsobů  podle toho, co máte zrovna v lednici či ve spíži.

Pivní závin s jablky

Chcete-li připravit rychlý koláč, vyzkoušejte pivní závin. Recept je pro 2 velké záviny, nebo 4 menší.

Suroviny na pivní těsto na závin

Suroviny na pivní závin
Zdroj foto: redakce
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 ml piva
  • špetka soli a špetka cukru – pokud na ně zapomenete, nic se nestane

Jaké pivo vybrat?

Stěžejní je v receptu pivo je jedno jaká značka, barva či obsah alkoholu, bude to fungovat snad se všemi druhy piva.

Jakou mouku použít?

Další dvě suroviny můžete obměňovat – ve zdravější variantě závinu můžete nahradit hladkou mouku špaldovou a místo másla použít kokosový olej. Mouku můžete použít i polohrubou a jako nouzová varianta se dá místo másla použít i tuk na pečení. Postup je naprosto jednoduchý.

Postup přípravy pivního závinu

  1. Všechny suroviny dáme do mísy, smícháme a vyrobíme hladké těsto. Kuchyňský robot nebo domácí pekárna to rádi udělají za nás!
  2. Tuk (máslo), který budeme používat, by měl být změklý, ale pokud si máslo zapomeneme předem vyndat z lednice, můžeme jej rozpustit na plotně nebo v mikrovlnce. V tom případě ale bude těsto řidší, takže jej dejte na chvíli do lednice ztuhnout, aby se s ním lépe pracovalo.
  3. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku, posypeme strouhankou (nemusí být) a naplníme náplní.
    Naplněný pivní závin
    Zdroj foto: redakce
    Jako náplň si můžete zvolit:
    Pivní závin s jablky – nastrouhaná či nakrájená na plátky, ochucená skořicí, případně cukrem, doplněná sekanými ořechy či rozinkami.
    Pivní závin s hrušky – se skořicí, špetkou badyánu a povidly – povidla můžeme namazat přímo na těsto nebo je zamíchat do nakrájených či nastrouhaných hrušek – tahle kombinace dá závinu úplně nový rozměr!
  4. Závin klasicky zarolujeme nebo okraje nařízneme a přeložíme přes sebe.
  5. Z uvedeného množství surovin uděláte dva velké nebo 4 menší záviny.
  6. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do zlatova asi 30 minut při 170 stupních – teplotu a čas ale přizpůsobíme vlastní troubě!

 

Závin
Zdroj foto: redakce

Horké pivní záviny pocukrujeme a trpělivě čekáme, až vychladnou.

Pak stačí jen popřát dobrou chuť!

TIP: Vyzkoušejte také klasický makový závin.

Zdroj: autorský text


Další recepty na koláče a moučníky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.