Pivní závin – Jednoduchý a rychlý recept

Pivní závin je jednoduchý na přípravu a zvládne jej i úplný začátečník. Vyzkoušejte rychlý recept na závin s pivem, který se hodí ke kávě nebo pro návštěvu.

Máte rádi sladké a občas si něco dobrého doma upečete? Závin je klasika, která nikdy nezklame. A abyste nemuseli pokaždé hledat recept, tento recept na pivní závin je tak jednoduchý, že si jej zaručeně zapamatujete. A ještě navíc, dá se obměnit na mnoho způsobů  podle toho, co máte zrovna v lednici či ve spíži.

Pivní závin s jablky

Chcete-li připravit rychlý koláč, vyzkoušejte pivní závin. Recept je pro 2 velké záviny, nebo 4 menší.

Suroviny na pivní těsto na závin

Suroviny na pivní závin
Zdroj foto: redakce
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 ml piva
  • špetka soli a špetka cukru – pokud na ně zapomenete, nic se nestane

Jaké pivo vybrat?

Stěžejní je v receptu pivo je jedno jaká značka, barva či obsah alkoholu, bude to fungovat snad se všemi druhy piva.

Jakou mouku použít?

Další dvě suroviny můžete obměňovat – ve zdravější variantě závinu můžete nahradit hladkou mouku špaldovou a místo másla použít kokosový olej. Mouku můžete použít i polohrubou a jako nouzová varianta se dá místo másla použít i tuk na pečení. Postup je naprosto jednoduchý.

Postup přípravy pivního závinu

  1. Všechny suroviny dáme do mísy, smícháme a vyrobíme hladké těsto. Kuchyňský robot nebo domácí pekárna to rádi udělají za nás!
  2. Tuk (máslo), který budeme používat, by měl být změklý, ale pokud si máslo zapomeneme předem vyndat z lednice, můžeme jej rozpustit na plotně nebo v mikrovlnce. V tom případě ale bude těsto řidší, takže jej dejte na chvíli do lednice ztuhnout, aby se s ním lépe pracovalo.
  3. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku, posypeme strouhankou (nemusí být) a naplníme náplní.
    Naplněný pivní závin
    Zdroj foto: redakce
    Jako náplň si můžete zvolit:
    Pivní závin s jablky – nastrouhaná či nakrájená na plátky, ochucená skořicí, případně cukrem, doplněná sekanými ořechy či rozinkami.
    Pivní závin s hrušky – se skořicí, špetkou badyánu a povidly – povidla můžeme namazat přímo na těsto nebo je zamíchat do nakrájených či nastrouhaných hrušek – tahle kombinace dá závinu úplně nový rozměr!
  4. Závin klasicky zarolujeme nebo okraje nařízneme a přeložíme přes sebe.
  5. Z uvedeného množství surovin uděláte dva velké nebo 4 menší záviny.
  6. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do zlatova asi 30 minut při 170 stupních – teplotu a čas ale přizpůsobíme vlastní troubě!

 

Závin
Zdroj foto: redakce

Horké pivní záviny pocukrujeme a trpělivě čekáme, až vychladnou.

Pak stačí jen popřát dobrou chuť!

TIP: Vyzkoušejte také klasický makový závin.

Zdroj: autorský text


Další recepty na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra