Rostliny a květinyZahradaZelenina

Pórek – Jak na pěstování a sázení? + Léčivé účinky

Pórek je tradiční zelenina, co je pěstována v mnoha našich zahradách. Často se přidává do polévek, ale konzumuje se i syrový. Svou chutí připomíná cibuli – a stejně tak je v něm ukryto mnoho vitamínů a minerálů. Jak jej pěstovat?

Sazení pórku

Pórek je rostlina docela nenáročná na pěstování. Má nejraději lehké hlinito-písčité půdy a zvládne i chladnější podmínky. Nikdy byste jej ale neměli sadit do čerstvě nahnojené půdy. Je dobré si jej vysadit doma již dříve, třeba v lednu – a na jaro přesadit na záhon. První sklizeň pak můžete očekávat na podzim. Existuje ale také zimní pór, který se sadí v období od dubna do června, a budete ho sklízet od zimy do jara.

Pórek
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Jak o pórek pečovat?

Po vysazení je nutné pórku dopřát pravidelnou zálivku, aby se dobře uchytil. Následně již o něj pečujeme jako o všechny ostatní cibuloviny. Nejčastěji se konzumuje bílá část stonku, proto chceme, aby byla co nejdelší. Toho dosáhnete, když jej budete pravidelně přihrnovat. Také je potřeba půdu okolo sazenic často okopávat, jelikož vyžaduje provzdušněnou půdu, a kypřit.

Příznivé účinky pórku na lidské zdraví

Pórek je označován za vysoce dietní potravinu, který je bohatý na živiny, které lidské tělo potřebuje. Najdete v něm vitamíny A, B1 a B6, C, E, lutein, z minerálů vápník, draslík, fosfor, železo, mangan, selen. Ten je samozřejmě nejvíce obsažen v zelené části rostliny.

Pórek
Zdroj foto: Maria Savenko / Shutterstock.com

Pórek podporuje trávení, pomáhá při zácpě i nadýmání.  Je vhodné jej konzumovat, pokud máte revma či dnu, jelikož má močopudné účinky. Zároveň vám tedy pomůže při odvodňování. Syrový pórek pomáhá i při hojení ran, jelikož má protivirové a protibakteriální účinky.

Jak bylo zmíněno, nejčastěji se konzumuje bílá část pórku, nicméně stejně zdravé jsou i jeho zelené listy, které si můžete přidat například do salátu či zeleninového rizota.

TIP: Vyzkoušejte také recept na pórkovou polévku

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)