Levandule – bylinka, která si vás bude hýčkat

Levandule je tak známou bylinou, že není snad člověka, který by o ní nikdy neslyšel nebo její okouzlující vůni nerozpoznal mezi jinými. A přesto nás tato kráska nepřetržitě přesvědčuje o své jedinečnosti, i o tom, že o ní pořád ještě nevíme všechno. Věděli jste například, že v dobách moru bránil levandulový lektvar nákaze, a že tehdejší recept se používá dodnes? Nebo proč se jméno Lavender (česky Levandule) dostalo na přední příčky britského žebříčku nejpoužívanějších dívčích jmen? Pokud se chcete o této královně bylin dozvědět spoustu dalších zajímavostí, čtěte dále.

Jak levandule vypadá, a které její druhy jsou TOP?

Jde o vytrvalou bylinku z čeledi hluchavkovitých. Svým růstem vytváří polokeř vysoký 30-60 cm, který časem odspodu dřevnatí. Úzké dlouhé listy kontrastují zelenou barvou se sytě modrými až modrofialovými květy. Pohled na záhon kvetoucích stvolů lahodí oku i duši a její květinovo-citrusová vůně bývá až omamná. Na světě je více než 30 druhů této léčivky, z nichž byla vybrána „silná čtyřka“ těch, které disponují výjimečnými vlastnosti.

Zdroj foto: sun ok / Shutterstock.com

Druhy levandule

  1. Levandule lékařská, zvaná též úzkolistá neboli pravá – je silně vonící a její květ se hojně užívá v lékařství.
  2. Levandule špičatá, zvaná i portugalská – se svou typicky ostrou vůní levandule.
  3. Lavandin – je hybrid předchozích dvou druhů. Zde musím poznamenat, že nejde o levanduli v pravém slova smyslu, ale zkřížením dostala tato rostlina výraznou barvu, nepřekonatelnou vůni květů a až trojnásobně vyšší obsah esenciálních olejů, a tím se stala královnou francouzské Provence. Léčebnou moc však ztratila.
  4. Levandule korunkatá, též klasnatá – výjimečná tvarem svého květu s typickou korunkou.

Pěstování levandule

Původem je to rodačka ze Středomoří. Sluncem vyprahlá zem a dešťové výkyvy jsou její domovinou. Je tedy zvyklá na drsné podmínky, což v praxi znamená, že nároky na její pěstování jsou minimální. Stačí ji místo na sluníčku, písčitá půda a občasná zálivka a odmění se vám letní záplavou květů. Častou otázkou pěstitelů je, zda ji přihnojovat nebo ne. Pokud ji občas dopřejete trošku dusíkatého hnojiva, rozhodně jí neuškodíte, nutné to však není. Poradí si i bez hnojení. Kromě zahrady ji můžete pěstovat i na slunném balkoně nebo, máte-li doma opravdu hodně světla, můžete to zkusit i v bytě. Jen nezapomenout, že přemíru vody nesnese.  Přestože je to vytrvalá kytka, v silnějších mrazech by venku mohla uhynout. Proto je dobré ji na zimu přikrýt chvojím.

Levandulová Provence

Francouzskou Provence a její nekonečně dlouhé levandulové lány, není třeba vůbec představovat. Voňavá pole si tam každoročně přijede prohlédnout více než 15 milionů návštěvníků z celého světa. Přestože je Provence nejznámějším producentem levandule, z které se následně vyrábí olej, jenž slouží jako vývozní artikl, tak světovou velmocí v jeho vývozu, již delší dobu není. Prvenství převzalo Bulharsko. Průmyslově zpracovávaná levandule prochází ihned po sklizni pojízdným destilačním přístrojem (tzv. destilační kolonou), pomocí které se získává esenciální olej přímo na polích. Tento se používá hlavně k výrobě parfémů.

Zdroj foto: OHishiapply / Shutterstock.com

Stříháme a sklízíme levanduli

Levanduli je potřeba pravidelně zastřihovat. Poprvé na jaře a podruhé po odkvětu. Nikdy nestříháme až do dřeva, ale necháme 2-3 cm zelené části pro rychlejší nárůst nových listů. Chceme-li si usušit krásně aromatickou bylinku a nechat na ní i květy, pak rostlinu stříháme v době poupat, aby nám květy sušením neopadaly. Nejlepší je načasovat si sklizeň na suchý sluneční den kolem poledne, kdy má rostlinka nejvíce éterických olejů. Při jejím sběru si dávejte pozor na včely, protože pyl z fialových kvítků je přitahuje jako magnet, tak ať nedostanete nějaké to žihadlo.

Větvičky sušíme buď volně rozložené ve stínu, nebo svázané v menších svazcích a zavěšené na proudícím vzduchu hlavičkami dolů. Okolní teplota by neměla přesáhnout 40 stupňů, aby se účinné látky neznehodnotily.

Jak si namnožit levanduli

Když víte, jak na to, je její množení velmi jednoduché.

Levanduli množíme řízkováním, a to tak, že si najdeme na některé z větviček krátký výhonek. Uchopíme ho v místě, z kterého vyrůstá ze stvolu a tahem směrem dolů jej vyškubneme tak, aby na řízku zůstala „patička“, což je malý kousek kůry z  původní větvičky. Lístky řízku trošičku otrháme. Stejným způsobem si připravíme ještě druhý řízek a oba současně nasadíme do výsadbové kostky se substrátem. V ní se vám bezproblémově uchytí a vyroste z ní zdravá, silná rostlina.

Historie levandule

  1. první doložená zmínka o levanduli má více než 2500 let,
  2. ve Starověkém Egyptě byla používána k mumifikaci zemřelých,
  3. staří Římané a Řekové se v ní koupali a sypali jí podlahy domů a kostelů, aby se v nich nezdržoval hmyz,
  4. svůj vědecký název získala levandule z latinského „lavare“, což znamená „mytí“,
  5. v křesťanské tradici představovala ochránkyni proti všemu zlému a nad dveřmi věřících rodin se často objevoval kříž svázaný ze stonků této byliny,
  6. středověk věřil, že levandule brání morové nákaze. Toto tvrzení opravdu určitý smysl mělo, neboť to, že hmyz vůni této byliny nesnese, víme i dnes, a mor se tehdy šířil právě od vší a blech, jejichž hostitelem byly krysy,
  7. neméně zajímavé je, že levandule byla součástí lektvaru, který nesl název „Ocet čtyř zlodějů“. Právě tím si potírali ruce středověcí zlodějíčkové, jež v dobách moru vykrádali domy zemřelých. Důkazem účinku je, že silice stejného složení se dodnes prodává v lékárnách jako antiseptikum,
  8. do levandule se za vlády královny Viktorie doslova zamiloval celý britský dvůr. Tehdy se s ní hojně parfémovalo prádlo, umývaly podlahy i nábytek, sypaly schody, aby podrážky dvořanů šířily její omamnou vůni. Tržiště zaplavily prodavači levandule a královská zahrada se proměnila v jeden modrofialový celek,
  9. začátkem 20. století se využití této rostlinky rozšířilo i do lékařství, zejména do ranhojičství.

Účinky levandule

Zdroj foto: Kotkoa / Shutterstock.com

1. Zevní použití je základem úspěchu

Nejčastěji využíváme levandulový olej k těmto účelům:

  • zklidňuje bolesti hlavy, zahání deprese a úzkosti
  • zkvalitňuje spánek
  • má silně hojivé a antibakteriální účinky
  • pomáhá při závratích
  • snižuje krevní tlak
  • léčí některé ekzémy a akné (ve formě masti)
  • levandulové oleje jsou vhodné pro masáže svalů a relaxaci
  • v šatníku chrání před moly a provoní prádlo (kytička ze sušené levandule)

Pár užitečných tipů navíc:

→  Skvělým způsobem, jak jednoduše a přitom účinně obohatit kosmetické přípravky o antibakteriální schopnost a „vylepšit“ jejich vůni, je přidat pár kapek levandulového oleje do produktů, jako jsou masti, pleťové vody, tekutá mýdla, sprchové gely nebo i šampony na vlasy.  

→  Pár kapek oleje přidaných do sušičky k mokrému oblečení, zajistí vašemu prádlu vůni čistoty i bez použití aviváže 

→  Pokud chcete mít mimořádně voňavou sušenou levanduli, která vám zajistí klidný spánek, stříhejte větvičky vonné odrůdy ihned po vytvoření poupat. Dobře usušte a potom vložte do polštářů, které si dáte na noc pod hlavu. Účinek bude zaručený, probudíte se za tři dny, vyspaní „do růžova“

2. Uvolňující i léčebné koupele

Levandulová mořská koupel pro uvolnění

V uzavíratelné skleněné nádobě smícháme hrubou sůl z Mrtvého moře se sušenými květy Levandule pravé. Promícháme a v zavřené nádobě necháme, aby sůl absorbovala vůni.  Po pár dnech si nachystáme koupel, kterou by nám i lázně mohly závidět.

Vanu napustíme vodou teplou tak 38-39 stupňů a připravenou sůl v ní rozpustíme. Zapálíme si několik čajových svíček a rozestavíme na okraj vany. Nalijeme si skleničku dobrého bílého vínka, pustíme příjemnou hudbu a dopřejeme si dvacetiminutovou koupel, po které by měl následovat spánek nebo aspoň odpočinek.

Ozdravná koupel v levanduli

Druhou variantou ozdravné koupele je záparová koupel. Zápar si předem uvaříme a přidáme do vody na koupání. Vonné silice už nebudou sice tak intenzivní, ale varem se uvolní stahující třísloviny, které pomůžou tělu zbavit se všech bacilů a virů a zároveň budou mít na pokožku stahující účinek, což ocení nejedna z nás.

Jak uvařit zápar

2 hrsti levandulové natě dáme do hrnce s vařící vodou. Hrnec přikryjeme a 5 minut pomalu povaříme. Pak scedíme a zápar přilijeme do vany.

Zdroj foto: Cora Mueller / Shutterstock.com

3. Vnitřní užití levandule

Znáte scénu ze slavného Shreka, když vypili zázračný lektvar a Oslík povídá„Shrek a já jsme vypili zázračný lektvar a teď….. teď  jsme sexy!”?

Možná i takový účinek má všestranná levandule, ale každopádně zaručujeme níže uvedené účinky zdraví prospěšného čaje z květů. Ale jako u všech bylinek, i zde je nutno připomenout, že nic se nemá přehánět a je potřeba dodržet doporučené denní množství.

  • celkově zklidňuje
  • znatelně zlepšuje usínání a spánek
  • snižuje nervozitu, stres, deprese, pocity napětí
  • zmírňuje bolesti hlavy, závratě
  • pomáhá odstraňovat nepříjemné příznaky klimakteria
  • je účinný při žaludeční nevolnosti a trávicích potížích
  • plynatosti a střevních kolikách
  • spolu s dalšími bylinkami zahání záněty horních cest dýchacích a kašel

A jedna rada navíc pro ty, co trpívají po luštěninových jídlech nadýmáním:

uvařte si šálek levandulového čaje a vypijte ho 10 minut před konzumací těchto pokrmů. Vaše potíže budou pro vás, a hlavně pro vaše okolí, snesitelnější

Levandulový čaj

1-2 malé lžičky sušených nebo čerstvých květů levandule,  ¼ l horké vody

POZOR: denní dávka levandule užívané vnitřně by neměla překročit 6 gramů (u dětí, těhotných žen nebo chronicky nemocných osob raději polovinu)

Levanduli spaříme horkou vodou a necháme 10 minut vyluhovat v zakryté skleněné nádobě. Poté přecedíme a pijeme 2x denně. Večerní dávku tak hodinu před spaním. Čaj připravujeme vždy čerstvý.

4. Využití v gastronomii

Při vaření se dají využít jak listy, tak květy, ale vzhledem k její aromatičnosti to s ní nijak nepřehánějte. Navzdory tomu, jak jinak to oblíbená bylinka, v kuchyni se moc velkému zájmu zrovna netěší. Je součástí Provensálského koření. Komu nevadí její chuť, může ji zkusit přidat do kuřecího nebo rybího masa, do marinád, dresinků či bylinkového másla. Většího úspěchu dosáhnete přidáním samotné levandule do sladkých dezertů.  Skvělý zážitek slibuje Levandulová zmrzlina nebo Polentové sušenky s levandulí, které jsou tak jednoduché, že je můžete hned vyzkoušet:

Polentové sušenky s levandulí

Budete na ně potřebovat:

  • 120 g změklého másla,
  • 210 g hladké mouky,
  • 70 g instantní polenty,
  • 80 g mletého cukru,
  • 2 žloutky,
  • 1 malou lžičku citronové šťávy,
  • 1 lžičku jemně nastrouhané žluté části kůry z bio citrónu,
  • 2 lžičky sušených květů levandule
  • špetičku soli.

Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přimícháme všechny zbývající suroviny. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvoříme váleček o průměru 5 cm. Válečky zabalíme do potravinářské folie a dáme na noc do lednice.

Druhý den je nakrájíme plátky o síle 0,5 cm a rozložíme na plech s pečícím papírem. Nedáváme je těsně k sobě, protože sušenky zvětší objem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut.

A když jste dočetli až sem, přidám vám i recept na tu zmiňovanou osvěžující delikatesu:

Levandulová zmrzlina

Budeme potřebovat:

  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 4 lžíce sušených květů levandule,
  • 350 ml šlehačky.

Cukr rozmícháme v mléce, přidáme levanduli a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se cukr zcela rozpustí. Směs nesmí začít vařit! Pak ji necháme v ledničce do druhého dne. Druhý den levanduli scedíme a do mléka nalijeme chlazenou smetanu. Tuto směs nalijeme do uzavíratelné širší nádoby a vložíme do mrazáku. V pravidelných půlhodinových intervalech ji dobře promícháváme, dokud dostatečně nezmrzne.

Kdo by levanduli používat neměl?

Literatura neuvádí žádné kontraindikace, nedoporučuje ale její užívání současně s alkoholem.

Zdroj foto: Kotkoa / Shutterstock.com

Levandule jako jméno

Dospěli jsme na úplný závěr povídání o bylince našich babiček, maminek a teď už i naší.

Ještě vám dlužím odpověď na otázku ze samotného začátku, jak je to s tím jménem Lavender.

V Česku není žádná nositelka jména Levandule, náš kalendář totiž toto jméno zatím nezná. Jiná situace je v Anglii. Ptáte se proč? Když v roce 1997 vydala J. K. Rowlingová román o Harrym Potterovi a jednu z jeho postav pojmenovala Lavender Brown, strhla se lavina zájmu o toto jméno více než stonásobně.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací