Levandulový cheesecake provoní váš domov a pohladí chuťové buňky

Vyzkoušejte recept na levandulový cheesecake. Určitě znáte Provence a jeho levandulové pole, že? Vždy jsem se na ně chtěla jít podívat a vidět na vlastní oči ty nekonečné lány levandule, které na všech fotkách vypadají jako namalované.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Když jsem se dozvěděla, že podobné pole (sice v malém, ale i tak) se nachází na Jižní Moravě, výlet byl na světě. Jižní Morava toho nabízí mnoho, ať už krásně města se zámky, jako jsou Lednice, Valtice či Mikulov, krásné cyklostezky a samozřejmě i oblíbené vinné „sklípky“, kde můžete ochutnávat jejich domácí vínko.

No, a právě ve vesničce Starovičky se nachází zmíněné levandulové pole. Levandulová farma zde byla založena v roce 2014, kdy vysadili více než 40 tisíc keřů levandule. Ve vesničce mají i svůj obchůdek, kde prodávají různé výrobky z jejich úrody, jako například levandulovou kávu, čokoládu, limonádu či olej.

Farmu jsme navštívili kolem 20. července loni a už polovina pole byla vysbíraná. Pokud byste si tedy chtěli naplánovat výlet, určitě na toto místo zamiřte raději už začátkem července.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Recept na levandulový cheesecake

Instrukce

Doba přípravy: 45 minut

Doba pečení: 40 minut

Počet porcí: 8

Forma 18 cm

Náročnost: středně náročný

Kategorie: dezerty

Suroviny

Korpus

  • 50g másla,
  • 120 g máslových sušenek.

Náplň na cheesecake

  • 250 g mascarpone,
  • 200ml zakysané smetany,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru,
  • 1 vejce,
  • 2 polévkové lžíce medu,
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky,
  • 3 polékové lžíce levandulového sirupu.

Poleva na cheesecake

  • 60 g bílé čokolády,
  • 50 ml smetany na šlehání 31%,
  • 10 g másla.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup přípravy levandulového cheesecake

  1. Jako první si rozmixujeme máslové keksy a přidáme k nim rozpuštěné máslo. 
  2. Směs promícháme tak, jak by se nám obě ingredience spojily a přendáme ji do dortové formy o průměru 18 cm. 
  3. Dáme péct při teplotě 170 ° C, přibližně 8 minut. 
  4. Začneme s přípravou nádivky. Smícháme mascarpone se zakysanou smetanou a postupně přidáme vejce, vanilkový cukr, krystalový cukr, med, hladkou mouku, a nakonec tu nejdůležitější ingredienci, kterou je levandulový sirup. 
  5. Hotovou nádivku nalijeme na upečený korpus a dáme znovu péct při stejné teplotě na 30 minut. 
  6. Cheesecake bude po upečení mírně třesavý. Po dopečení ho ještě necháme ve vypnuté troubě další půl hodinu vychladnout. 
  7. Na vychladlý cheesecake můžeme nalít polevu z bílé čokolády. 
  8. Polevu si připravíme tak, že zahřejeme smetanu a přidáme k ní nalámanou bílou čokoládu a trochu másla. Mícháme, dokud se nám čokoláda s máslem nerozpustí. 
  9. Necháme polevu vychladnout, nalijeme ji na cheesecake a dáme ho zatuhnout do lednice.
  10. Nakonec si už jen cheesecake dozdobíme levandulí a můžeme podávat.

Alergeny: 1, 3, 7.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Doufám, že se Vám při pečení bude dařit a cheesecake Vám vyjde přesně podle Vašich představ. Pokud budete chtít, můžete také experimentovat a zkusit jinou příchuť tohoto univerzálního receptu. Přeji Vám dobrou chuť a těším se na Vaše komentáře.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.