Brokolicový krém: Recept, který dodá vitamíny

Brokolicový krém je hutný, výživná a velmi chutný. Existuje mnoho variant, ale ke všem je potřeba stejný základ. Je jednoduché připravit si nejlepší brokolicový krém.

Brokolice je bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny. Různé způsoby tepelné úpravy mohou ovlivnit nutriční složení zeleniny. Je zdravým a výživným doplňkem vaší stravy, ať už vařená, dušení, smažená nebo syrová.

brokolice
Brokolice je bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny.Zdroj foto: Simic Vojislav / Shutterstock.com

Brokolice, si vedle květáku, našla v českých kuchyních své stálé místo. Stejně jako květáková polévka, brokolicový krém zdomácněl na českých jídelních stolech.

Příprava brokolicového krému bez vývaru je jednoduchá a rychlá, což je v dnešní uspěchané době velkým pozitivem.

Recept na brokolicový krém

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 50 minutPorce:6 porce

Připravte si brokolicový krém bez smetany. Oblíbená verze chutné brokolicové polévky.

Ingredience

Postup přípravy

  1. V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla a orestujte nasekanou cibuli společně s celerem. Když změknou, nalijte vývar a brokolici. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte dusit asi 10 minut.
  2. Po 10 minutách nalijte polévku do mixéru. Nádobu zaplňte jen do poloviny a nízkou rychlost. Pyré rozmixujte úplně do hladka.
  3. V dalším menším hrnci rozpusťte zbylé máslo, přidejte mouku a smetanu (můžete použít i mléko). Intenzivně míchejte, dokud směs nezhoustne a poté krém zahustěte. Dochuťte pepřem a solí.

  • Vegan verzi brokolicového krému lze připravit díky vynechání, nebo nahrazením klasického másla.

Krutony se k brokolicovému krému ideálně hodí

Brokolicovou polévku lze uvařit v mnoha různých variantách. Oblíbená je například je se sýrem nebo s česnekem. Krutony z pečiva jsou alternativou jak vytvořit z krémových polévky syté a chutné jídlo.

Nakrájené kostičky pečiva vložte rozložené na pečícím papíře do předehřáté trouby. Mezitím rozpusťte v kastrůlku máslo a přidejte oblíbené nasekané bylinky či koření. Rozpuštěné máslo přelijte s kořením či bylinkami do mísy a velmi pečlivě promíchejte s upečenými krutony.

Krutony přidejte do polévky těsně před podáním.

TIP: Vyzkoušejte také chutný recept na brokolicovou polévku.


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.