Brokolicový krém vám dodá množství vitamínů. Příprava není vůbec složitá
Brokolicový krém je hutný, výživná a velmi chutný. Existuje mnoho variant, ale ke všem je potřeba stejný základ.
Brokolice je bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a vlákniny. Různé způsoby tepelné úpravy mohou ovlivnit nutriční složení zeleniny. Je zdravým a výživným doplňkem vaší stravy, ať už vařená, dušení, smažená nebo syrová.

Brokolice, si vedle květáku, našla v českých kuchyních své stálé místo. Stejně jako květáková polévka, brokolicový krém zdomácněl na českých jídelních stolech.
Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, což je v dnešní uspěchané době velkým pozitivem.
Co budete potřebovat?
- 1 cibule
- kousek nasekaného celeru
- 0,75 l vývaru
- 5 lžic másla
- 8 hrnků brokolice
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 smetana na vaření
- pepř, sůl

Postup
- V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla a orestujte nasekanou cibuli společně s celerem. Když změknou, nalijte vývar a brokolici. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte dusit asi 10 minut.
- Po 10 minutách nalijte polévku do mixéru. Nádobu zaplňte jen do poloviny a nízkou rychlost. Pyré rozmixujte úplně do hladka.
- V dalším menším hrnci rozpusťte zbylé máslo, přidejte mouku a smetanu (můžete použít i mléko). Intenzivně míchejte, dokud směs nezhoustne a poté krém zahustěte. Dochuťte pepřem a solí.
Krutony se k brokolicovému krému ideálně hodí
Brokolicovou polévku lze uvařit v mnoha různých variantách. Oblíbená je například je se sýrem nebo s česnekem. Krutony z pečiva jsou alternativou jak vytvořit z krémových polévky syté a chutné jídlo.
Nakrájené kostičky pečiva vložte rozložené na pečícím papíře do předehřáté trouby. Mezitím rozpusťte v kastrůlku máslo a přidejte oblíbené nasekané bylinky či koření. Rozpuštěné máslo přelijte s kořením či bylinkami do mísy a velmi pečlivě promíchejte s upečenými krutony.
Krutony přidejte do polévky těsně před podáním.