Předpěstování zeleniny: Kdy je vhodný čas začít?

Právě teď je nejvyšší čas na předpěstování zeleniny, aby vaše úroda byla úspěšná. Kdy a jak začít s předpěstováním vaší zeleniny, abyste vše bez problémů stíhali.

Předpěstování zeleniny
Zdroj foto: AlesiaKan / Shutterstock.com

V únoru se můžete pustit do prvních výsevů semínek. Které druhy zeleniny musíte začít předpěstovávat již teď?

Kdy koupit sazenice?

V únoru byste se ideálně měli pustit do výsevu semínek, které si nachytáte pro předpěstování sazeniček. Některé druhy zeleniny je pak dobré takto předpěstovávat až v březnu. Je třeba mít na paměti, že pokud se semínka zasejí příliš brzy, sazeničky přerostou, a pak se mnohem hůře ujímají v záhoncích. Nakonec tak nemusíte mít úrodu vůbec žádnou nebo jen slabou, což by byla jistě škoda.

V únoru by se mělo začít s předpěstováním:

  • celeru,
  • řapíkatého celeru,
  • lilku,
  • zelí,
  • raného salátu,
  • kapusty,
  • kedlubny,
  • brokolice,
  • květáku.

Pokud chcete mít časnou sklizeň, můžete začít i s předpěstováním rajčat, cibule a petržele. V březnu pak na řadu přichází také okurky, paprika, mrkev, hrách, kopr, pórek, různé druhy bylinek a košťáloviny.

Předpěstování zeleniny - rajčat
Zdroj foto: Shyntartanya / Shutterstock.com

Naklíčení brambor

Na konci února je také vhodné začít s klíčením raných brambor. Ty ale potřebují k tomu, aby naklíčily vhodnou teplotu, která by se měla pohybovat mezi deseti až patnácti stupni. Brambory vkládejte do vzdušných bedýnek a umístěte je do místnosti s vhodnou teplotou. Budete je mít připravené již na jarní výsadbu.

Kromě toho můžete ještě v únoru stihnout zasít rané odrůdy ředkviček. Ty musíte ale umístit do pařeniště, které by mělo být teplé a hnojem nebo kompostem vyhřívané. Jako výborná izolace poslouží například bílá netkaná textilie, ale i obyčejná bublinková folie.

Předpěstování zeleniny – kam vysévat?

Na výsev je samozřejmě možné využít i obyčejný zahradnický substrát, ale mnohem lepší je volit speciální substráty, které jsou určené přímo pro předpěstování zeleniny. Poslouží i skelná vata nebo lisované kokosové vlákno, ty ale musíte nechat předem nabobtnat.

Připravte si své sazeničky včas, aby úroda nebyla v ohrožení. Únor a březen jsou měsíci, kdy budete mít určitě napilno. Pokud vlastníte skleník, s výsevem sazenic můžete začít mnohem dříve než na zahrádku, dříve budete sklízet i úrodu, protože skleník či foliovník udržuje více tepla a vlhkosti.

Zdroj: greenstreetgardens.com

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Viki Vikina říká

    V březnu pak na řadu přichází také okurky, paprika, mrkev, hrách, kopr, pórek, různé druhy bylinek a košťáloviny. No to nevím, co si z toho kdo vybere. Na okurky je brzy, na papriku hodně pozdě, hrách, mrkev a kopr se nepředpěstovávají.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.