Předpěstování zeleniny: Kdy a s čím je vhodný čas začít?

Právě teď je nejvyšší čas na předpěstování zeleniny, aby vaše úroda byla úspěšná. Kdy a jak začít s předpěstováním vaší zeleniny, abyste vše bez problémů stíhali.

předpěstování zeleniny
Zdroj foto: AlesiaKan / Shutterstock.com

V únoru se můžete pustit do prvních výsevů semínek. Které druhy zeleniny musíte začít předpěstovávat již teď?

Kdy koupit sazenice na předpěstování?

V únoru byste se ideálně měli pustit do výsevu semínek, které si nachytáte pro předpěstování sazeniček. Některé druhy zeleniny je pak dobré takto předpěstovávat až v březnu. Je třeba mít na paměti, že pokud se semínka zasejí příliš brzy, sazeničky přerostou, a pak se mnohem hůře ujímají v záhoncích. Nakonec tak nemusíte mít úrodu vůbec žádnou nebo jen slabou, což by byla jistě škoda.

Předpěstování zeleniny v únoru

V únoru by se mělo začít s předpěstováním:

  • celeru,
  • řapíkatého celeru,
  • lilku,
  • zelí,
  • raného salátu,
  • kapusty,
  • kedlubny,
  • brokolice,
  • květáku.

Pokud chcete mít časnou sklizeň, můžete začít i s:

Kromě toho můžete ještě v únoru stihnout zasít rané odrůdy ředkviček. Ty musíte ale umístit do pařeniště, které by mělo být teplé a hnojem nebo kompostem vyhřívané. Jako výborná izolace poslouží například bílá netkaná textilie, ale i obyčejná bublinková folie.

Předpěstování v březnu

V březnu si předpěstujte nasledující zeleninu a rostliny:

  • okurky,
  • paprika,
  • mrkev,
  • hrách,
  • kopr,
  • pórek,
  • různé druhy bylinek
  • košťáloviny.

Naklíčení brambor

Na konci února je také vhodné začít s klíčením raných brambor. Ty ale potřebují k tomu, aby naklíčily vhodnou teplotu, která by se měla pohybovat mezi deseti až patnácti stupni.

  • Brambory vkládejte do vzdušných bedýnek a umístěte je do místnosti s vhodnou teplotou. Budete je mít připravené již na jarní výsadbu.

Jaký substrát vybrat pro předpěstování zeleniny?

Na výsev je samozřejmě možné využít obyčejný univerzální zahradnický substrát, ale mnohem lepší je volit speciální substráty, které jsou určené přímo pro předpěstování zeleniny.

Poslouží i skelná vata nebo lisované kokosové vlákno, ty ale musíte nechat předem nabobtnat.

Připravte si své sazeničky včas, aby úroda nebyla v ohrožení. Únor a březen jsou měsíce, kdy budete mít určitě napilno.

Pokud vlastníte skleník, s výsevem sazenic můžete začít mnohem dříve než na zahrádku, dříve budete sklízet i úrodu, protože skleník či foliovník udržuje více tepla a vlhkosti.

Zdroj: greenstreetgardens.com

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Viki Vikina říká

    V březnu pak na řadu přichází také okurky, paprika, mrkev, hrách, kopr, pórek, různé druhy bylinek a košťáloviny. No to nevím, co si z toho kdo vybere. Na okurky je brzy, na papriku hodně pozdě, hrách, mrkev a kopr se nepředpěstovávají.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.