Klasický květákový mozeček – Recept na tradiční a oblíbený pokrm

Recept na květákový mozeček zná každý. Jedná se o lahodný pokrm, na kterém si rádi pochutnají také milovníci masa. Tajemství přípravy skvělého mozečku tkví v detailech.

Mozeček z květáku vás zasytí a jedná se také o cenný zdroj vitaminů a minerálů. O květáku se ví, že obsahuje vlákninu, působí protizánětlivě, má pozitivní dopad na funkci ledvin a srdce, a lze jej připravit na mnoho způsobů.

květákový mozeček recept
Zdroj foto: Erhan Inga / Shutterstock.com

Jak udělat květákový mozeček 

Květákový mozeček s bramborem lze podávat k nedělnímu obědu, ale vzít si ho můžete také s sebou v obědové krabičce do práce. Klasický květákový mozeček můžete připravit v hluboké pánvi, zapékací misce nebo remosce. Základem je správné uvaření květáku.

A jak dlouho se vaří květák? Počítejte s tím, že minimálně pět minut. Po uplynutí této doby neváhejte jednu růžičku ochutnat a květák případně ještě chvilku povařit.

Na tento recept můžete použít stejně bílý, ale i fialový květák, který se chuťově moc neliší, největší rozdíl je zřejmě v jejich barvě.

Recept na květákový mozeček 

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 25 minutPorce:4 porce

Recept na květákový mozeček zvládnou i kuchaři začátečníci. Tajemství receptu tkví ve správném uvaření květáku a jeho následném osmahnutí na pánvi společně s cibulkou.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že květák na mozeček nakrájíte na menší růžičky, které dáte uvařit do osolené vody a přidáte bobkový list a kmín.
  2. Jakmile bude květák uvařený takzvaně na skus, slijte vodu a květák nechte vystydnout.
  3. Zatímco květák stydne, nakrájejte si cibuli nadrobno.
  4. Vystydlý květák pokrájejte na malé kousky, na pomoc si klidně vezměte i vidličku.
  5. Na středním plamenu si v hluboké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibulku a za stálého míchání hlídejte, až cibule zesklovatí. V ten moment do pánve přidejte nakrájený květák a vejce a nepřestávejte míchat.
  6. Jakmile vejce ztuhnou, sundejte pánev z plamene a směs podle potřeby posolte. Servírujte posypané jemně nasekanou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Speciální tipy k receptu

Růžičky květáku nenechte vařit do změknutí. Výsledný mozeček by byl totiž příliš kašovitý. Květákový mozeček nesmí být vysušený, ale musí si uchovat vláhu, proto jej na pánvi nenechávejte příliš dlouho. Do mozečku můžete přidat i kmín, provensálské koření a kari.

Doporučujeme: Recept na květákové placičky v troubě

S čím podávat květákový mozeček?

Klasický květákový mozeček se nejčastěji servíruje s vařenými brambory, ale jako přílohu můžete zvolit také:

  • brambory na loupačku
  • čerstvý chléb
  • kuskus se zeleninou
  • bramborové noky

Jak zpracovat květák?

Pokud přemýšlíte nad tím, co uvařit z květáku, mozeček je skvělou variantou. Jeho příprava není náročná a lze jej podávat na celou řadu způsobů.

Pokud máte rádi maso, můžete si připravit květákový mozeček s uzeninou, kterou nakrájíte na malé kostičky a společně s květákem a vejci ji osmahnete na zpěněné cibulce. V případě, že vás láká vyzkoušet květákový mozeček zapečený, vyměňte hlubokou pánev za zapékací misku nebo remosku. Připravíte ho tak, že si v zapékací misce smícháte uvařený květák, zpěněnou cibulku, rozšlehaná vejce, nakrájenou uzeninu a smetanu na vaření. Vše posypete sýrem a pečete po dobu 30 minut.

Patří toto jídlo mezi vaše oblíbené?

Zdroj: delish.com, taste.com.au


Další tipy na recepty

4/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.