Květákový mozeček: Recept na tradiční a oblíbený pokrm
Recept na květákový mozeček zná každý. Jedná se o lahodný pokrm, na kterém si rádi pochutnají také milovníci masa. Tajemství přípravy skvělého mozečku tkví v detailech.
Mozeček z květáku vás zasytí a jedná se také o cenný zdroj vitaminů a minerálů. O květáku se ví, že obsahuje vlákninu, působí protizánětlivě, má pozitivní dopad na funkci ledvin a srdce, a lze jej připravit na mnoho způsobů.
Jak udělat květákový mozeček
Květákový mozeček s bramborem lze podávat k nedělnímu obědu, ale vzít si ho můžete také s sebou v obědové krabičce do práce. Klasický květákový mozeček můžete připravit v hluboké pánvi, zapékací misce nebo remosce. Základem je správné uvaření květáku.
A jak dlouho se vaří květák? Počítejte s tím, že minimálně pět minut. Po uplynutí této doby neváhejte jednu růžičku ochutnat a květák případně ještě chvilku povařit.
Na tento recept můžete použít stejně bílý, ale i fialový květák, který se chuťově moc neliší, největší rozdíl je zřejmě v jejich barvě.
Recept na květákový mozeček
Recept na květákový mozeček zvládnou i kuchaři začátečníci. Tajemství receptu tkví ve správném uvaření květáku a jeho následném osmahnutí na pánvi společně s cibulkou.
Suroviny
Postup
- Začněte tím, že květák na mozeček nakrájíte na menší růžičky, které dáte uvařit do osolené vody a přidáte bobkový list a kmín.
- Jakmile bude květák uvařený takzvaně na skus, slijte vodu a květák nechte vystydnout.
- Zatímco květák stydne, nakrájejte si cibuli nadrobno.
- Vystydlý květák pokrájejte na malé kousky, na pomoc si klidně vezměte i vidličku.
- Na středním plamenu si v hluboké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibulku a za stálého míchání hlídejte, až cibule zesklovatí. V ten moment do pánve přidejte nakrájený květák a vejce a nepřestávejte míchat.
- Jakmile vejce ztuhnou, sundejte pánev z plamene a směs podle potřeby posolte. Servírujte posypané jemně nasekanou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
- Růžičky květáku nenechte vařit do změknutí. Výsledný mozeček by byl totiž příliš kašovitý.
- Květákový mozeček nesmí být vysušený, ale musí si uchovat vláhu, proto jej na pánvi nenechávejte příliš dlouho.
- Do mozečku můžete přidat i kmín, provensálské koření a kari.
S čím podávat
Klasický květákový mozeček se nejčastěji servíruje s vařenými brambory, ale jako přílohu můžete zvolit také:
- brambory na loupačku,
- čerstvý chléb,
- kuskus se zeleninou,
- bramborové noky.
Jak zpracovat květák?
Pokud přemýšlíte nad tím, co uvařit z květáku, mozeček je skvělou variantou. Jeho příprava není náročná a lze jej podávat na celou řadu způsobů.
Pokud máte rádi maso, můžete si připravit květákový mozeček s uzeninou, kterou nakrájíte na malé kostičky a společně s květákem a vejci ji osmahnete na zpěněné cibulce. V případě, že vás láká vyzkoušet květákový mozeček zapečený, vyměňte hlubokou pánev za zapékací misku nebo remosku. Zapečený květákový mozeček připravíte tak, že si v zapékací misce smícháte uvařený květák, zpěněnou cibulku, rozšlehaná vejce, nakrájenou uzeninu a smetanu na vaření. Vše posypete sýrem a pečete po dobu 30 minut.
Patří toto jídlo mezi vaše oblíbené?
Zdroj: delish.com, taste.com.au
Další tipy na recepty