Cuketové rizoto s krémovou texturou a osvěžující chutí

Pokud hledáte tip na lehké jídlo plné chutí, pak je cuketové rizoto skvělou volbou. Chuť cukety se skvěle doplňuje s výraznými surovinami a vzniká tak báječná kombinace.

Rizoto může mít mnoho různých podob. Pokud ještě neznáte krémové italské rizoto, rozhodně byste ho měli vyzkoušet. A vzhledem k tomu, že v létě je všude přebytek cuket, můžete je rovnou využít. Jde o zajímavý recept, který rozhodně zaujme.

Krémové cuketové rizoto sice nepatří mezi bleskové a velmi jednoduché recepty, nicméně přípravu zvládne i začátečník v kuchyni. Stačí jen následovat jednotlivé kroky. Kouzlo spočívá s postupném vaření speciálního druhu rýže. Tak vzniká „smetanové rizoto“ – nepotřebujete však smetanu, abyste si připravili dokonale jemné krémové rizoto s cuketou. Pojďme se podívat, jak na krémové cuketové rizoto?

Jak uvařit rýži – 4 tipy, jak ji správně připravit a ochutit

Recept na cuketové rizoto

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Cuketové rizoto je svěží, kombinace arborio rýže a zeleniny je jednoduše skvělá. Vzniká tak výborný krémový pokrm, který si získá nejen milovníky italské kuchyně. Příprava přitom není složitá, je však důležité dodržovat správný postup.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cukety nastrouhejte najemno a prozatím odložte stranou.
  2. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte najemno.
  3. V pánvi nebo hrnci rozpalte máslo (případně olej) a osmahněte na něm šalotku a česnek.
  4. Přidejte nastrouhanou cuketu a nechte vařit zhruba 10 minut, aby změkla.
  5. Následně přidejte rýži a zhruba 2 minuty ji nechte osmahnout za stálého míchání. Poté vlijte víno, ze dna pánve či hrnce oddělte přípečky.
  6. Přidejte ½ hrnku teplého vývaru, tymián a promíchejte. Jakmile rýže vstřebá vodu, přidejte další polovinu hrnku. To opakujte, dokud máte vývar. Jakmile se vše vstřebá, rýže je uvařená.
  7. Do směsi zamíchejte strouhaný parmazán a citronovou šťávu.
  8. Na závěr rizoto s cuketou ještě dochuťte solí a pepřem podle potřeby.

Doporučujeme: Pokud máte rádi zeleninu, vyzkoušejte také klasické rizoto ze zeleniny, které je vhodné i pro vegetariány.

Jak vylepšit rizoto z cukety?

Zeleninový vývar lze případně nahradit kuřecím vývarem, pokud nemáte ani jedno, lze použít i vodu. Recept je vegetariánský, upravit ho však lze i jako veganský – stačí nahradit máslo olivovým olejem a vynechat parmazán. I tak získáte skvělé krémové rizoto. Přečtěte si návod na obalu arborio rýže – většinou platí poměr 1:4, tedy jeden hrnek rýže a čtyři hrnky vývaru (vody). Nicméně někdy je poměr pouze 1:3. Pokud připravujete rizoto pro děti, nemusíte se obávat vína v receptu – alkohol se během vaření odpaří.

Jak podávat?

Jakmile máte rizoto hotové, můžete ho ještě na talíři ozdobit. Zajímavou chuť dodá citronová kůra. Kromě toho však přidejte i takzvané microgreensjde o různé drobné rostlinky, které si můžete koupit, ale klidně i snadno vypěstovat doma. Jsou plné živin, posunou tak dietní rizoto na ještě vyšší úroveň.

Kromě cukety můžete do receptu přidat i další zeleninu. Skvělou volbou je například rizoto s cuketou a mrkví, s oblibou je ale používán i hrášek.

Pokud vám v receptu chybí protein, můžete přidat kousky kuřecího masa.

Zdroj: barleyandsage.com, simplyrecipes.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.