Zdravá křenová pomazánka – Jemně pikantní recept

Křenová pomazánka je pro svou štiplavou chuť i vůni oblíbená především u těch, kteří mají rádi pikantní jídla. Připravte si jemnou křenovou pomazánku, kterou se zavděčíte všem.

Chrenová pomazánka má výraznú chrenovú vôňu a štipľavú chuť. Vhodná pre všetkých milovníkov pikantného jedla. Je ideálna na jednohubky.

křenová pomazánka
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Křen je v české kuchyni hojně využívanou zeleninou. Používá se jak k přípravě polévek, tak především také omáček, pomazánek nebo jako dochucovadlo ke grilovaným klobásám či grilovanému vepřovému kolenu. Křen má ovšem také spoustu prospěšných látek a vitamínů, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Inspirujte se receptem na křenovou pomazánku, kterou využijete k večeři nebo na jednohubky při nejrůznějších oslavách.

  1. Jak uchovat křen, aby dlouho vydržel?

    Křen můžeme uchovat klasicky v chladničce, v mrazničce, můžeme si jej nasušit nebo naložit například s octem.Při skladování v chladničce je důležité, abyste mu dopřáli dostatečnou vlhkost. Můžete jej skladovat v misce s vodou nebo zabalit do mokrých novin a do mikrotenového sáčku. Vodu či mokrý papír jednou za čas vyměňte a křen zkontrolujte.Takovým skladováním by měl křen vydržet v chladničce až 1 rok.

Recept na křenovou pomazánku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutPorce:4 porce

Jemná křenová pomazánka na chlebíčky nebo jednohubky vám jistě vytrhne trn z paty. Je rychlá a její příprava nevyžaduje speciální ingredience.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte dohromady a pořádně vyšlehejte.
  2. Křen oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  3. Tvrdý sýr nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  4. Sýr a křen přidejte k tvarohu a pořádně promíchejte.
  5. Dochuťte dle svých chutí pepřem, solí a citronovou šťávou, přidat můžete nasekanou petrželku nebo pažitku.
  6. Pomazánku nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

Tipy na vylepšení

  • Pokud nemáte zrovna po ruce tvaroh, můžete ho obměnit za pomazánkové máslo, křenová pomazánka s pomazánkovým máslem je mnohem jemnější. Pro ještě lepší chuť můžete použít také nejrůznější smetanový sýr.

S čím podávat křenovou pomazánku

Křenovou pomazánku můžete podávat k jakémukoliv čerstvému pečivu, buď si ji můžete namazat na chleba nebo z ní připravit rychlé a lahodné jednohubky.

Jak ozdobit pomazánku z křenu na chlebíčku?

Křenová pomazánka je vynikající již sama o sobě, pokud ji chcete přece něčím oživit, vsaďte na kvalitní šunku, jarní cibulku nebo pažitku. Vylepšit ji také můžete, když do ní přimícháte natvrdo uvařená vejce a salám (nebo vyzkoušejte přímo salámovou pomazánku).

Křenová pasta

Křenová pasta je skvělým pomocníkem v kuchyni, když zrovna nemáte po ruce čerstvý křen. Je ideální k dochucení jak omáček, tak polévek a často se využívá také k přípravě marinád. Připravit si ji můžete snadno i vy doma. Stačí křen očistit a rozmixovat, přidejte k němu, ocet, sůl, cukr a olej a pastou naplňte malé zavařovací skleničky. Uchovávejte v chladném místě.

Patříte i vy k velkým milovníkům křenu? Pokud ano, na tuto pomazánku nedáte doma určitě dopustit, a to i kvůli jejímu zdraví prospěšným látkám.

Zdroj: vegrecipesofindia.com, waitrose.com


Další tipy na pomazánky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.