Křenová pomazánka: Zdravý a pikantní recept

Křenová pomazánka je pro svou štiplavou chuť i vůni oblíbená především u těch, kteří mají rádi pikantní jídla. Připravte si jemnou křenovou pomazánku, kterou se zavděčíte všem.

Chrenová pomazánka má výraznú chrenovú vôňu a štipľavú chuť. Vhodná pre všetkých milovníkov pikantného jedla. Je ideálna na jednohubky.

křenová pomazánka
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Křen je v české kuchyni hojně využívanou zeleninou. Používá se jak k přípravě polévek, tak především také omáček, pomazánek nebo jako dochucovadlo ke grilovaným klobásám či grilovanému vepřovému kolenu. Křen má ovšem také spoustu prospěšných látek a vitamínů, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Inspirujte se receptem na křenovou pomazánku, kterou využijete k večeři nebo na jednohubky při nejrůznějších oslavách.

  1. Jak uchovat křen, aby dlouho vydržel?

    Křen můžeme uchovat klasicky v chladničce, v mrazničce, můžeme si jej nasušit nebo naložit například s octem.
    Při skladování v chladničce je důležité, abyste mu dopřáli dostatečnou vlhkost. Můžete jej skladovat v misce s vodou nebo zabalit do mokrých novin a do mikrotenového sáčku. Vodu či mokrý papír jednou za čas vyměňte a křen zkontrolujte.

    Takovým skladováním by měl křen vydržet v chladničce až 1 rok.

Recept na křenovou pomazánku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutPorce:4 porce

Jemná křenová pomazánka na chlebíčky nebo jednohubky vám jistě vytrhne trn z paty. Je rychlá a její příprava nevyžaduje speciální ingredience.

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte dohromady a pořádně vyšlehejte.
  2. Křen oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  3. Tvrdý sýr nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  4. Sýr a křen přidejte k tvarohu a pořádně promíchejte.
  5. Dochuťte dle svých chutí pepřem, solí a citronovou šťávou, přidat můžete nasekanou petrželku nebo pažitku.
  6. Pomazánku nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

Tipy na vylepšení

  • Pokud nemáte zrovna po ruce tvaroh, můžete ho obměnit za pomazánkové máslo, křenová pomazánka s pomazánkovým máslem je mnohem jemnější. Pro ještě lepší chuť můžete použít také nejrůznější smetanový sýr.

S čím podávat křenovou pomazánku

Křenovou pomazánku můžete podávat k jakémukoliv čerstvému pečivu, buď si ji můžete namazat na chleba nebo z ní připravit rychlé a lahodné jednohubky.

Jak ozdobit pomazánku z křenu na chlebíčku?

Křenová pomazánka je vynikající již sama o sobě, pokud ji chcete přece něčím oživit, vsaďte na kvalitní šunku, jarní cibulku nebo pažitku. Vylepšit ji také můžete, když do ní přimícháte natvrdo uvařená vejce a salám (nebo vyzkoušejte přímo salámovou pomazánku).

Křenová pasta

Křenová pasta je skvělým pomocníkem v kuchyni, když zrovna nemáte po ruce čerstvý křen. Je ideální k dochucení jak omáček, tak polévek a často se využívá také k přípravě marinád. Připravit si ji můžete snadno i vy doma. Stačí křen očistit a rozmixovat, přidejte k němu, ocet, sůl, cukr a olej a pastou naplňte malé zavařovací skleničky. Uchovávejte v chladném místě.

Patříte i vy k velkým milovníkům křenu? Pokud ano, na tuto pomazánku nedáte doma určitě dopustit, a to i kvůli jejímu zdraví prospěšným látkám.

Zdroj: vegrecipesofindia.com, waitrose.com


Další tipy na pomazánky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra