Jitrocel není pouze nechtěný plevel, má také zdraví prospěšné účinky

Jitrocel známe každý jako rozšířený plevel na našich zahradách. I přesto má ale jitrocel mnoho zdraví prospěšných účinků. Nejenom, že je snadno dostupný, je totiž i jedlý. Kdy a jak jitrocel užívat?

Výhody jitrocele

Jitrocel můžete užívat zevnitř i zvenku. Jaké jsou jeho největší zdravotní přínosy?

Zdroj foto: venars.original / Shutterstock.com

Snižuje záněty

Pokud trpíte na chronické záněty, můžete si zadělávat na velký zdravotní problém. Zkuste přírodní léčbu pomocí jitrocele. Jeho listy totiž obsahují spoustu protizánětlivých sloučenin, flavonoidů, tříslovin a dalších. Nikdy jej ale neužívejte jako plnou náhradu za vámi předepsanou léčbu a poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Urychluje hojení ran

Pokud máte odřeninu či nějakou ránu na těle, rozmělněte list jitrocele v ruce. Obsahuje totiž aloe vera gel, který je známý pro své regenerační účinky a zmírňování bolesti.

Podporuje trávení

Semínka jitrocele obsahují velké množství látky zvané psyllium, což je speciální typ vlákniny, která má podobné účinky, jako projímadlo, jelikož na sebe váže vodu, co je uložena v trávicím traktu. Vaše trávení tak bude urychleno a zklidněno.

Zdroj foto: Oleksandr Lytvynenko / Shutterstock.com

Jitrocel se dá užívat v několika formách:

Doplňky stravy

Jitrocel ve formě tobolek je snadno dostupný ve všech lékárnách a obchodech se zdravou výživou. Nicméně je vždy třeba konzultovat se svým lékařem, jestli je pro vás konzumace tohoto doplňku vhodná. A nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku.

Čerstvé listy

Pokud na své zahradě tuto rostlinku objevíte – než se jí zbavíte, zkuste si pár lístků natrhat s sebou domů a použít je v kuchyni. Jediné, na co musíte dát pozor, je, abyste rostlinku před konzumací pořádně omyli a zbavili ji tak všech možných choroboplodných zárodků.

Konzumovat ji můžete jak syrovou, například do salátů, tak vařenou třeba k dušenému masu nebo jako přísada do polévky. Vařit je vhodné zejména starší listy, jelikož jsou většinou tvrdší a syrové by se vám konzumovaly špatně.

Zbavujete se jitrocele ze své zahrádky?

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Jaroslava říká

    Neměl by to být spíš jitrocel kopinatý, než to co je na obrázku?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.