Rump steak: Recept na kvalitní hovězí steak

Rump steak je vyhledávaným pokrmem v každém steak housu. Je jen na vás, jaký stupeň propečenosti zvolíte. Naučte se ho připravovat v pohodlí domova.

Rump steak je oblíbeným pokrmem, který si získal srdce mnoha kuchařů i milovníků steaků po celém světě. Tento kus masa pochází ze zadní části hovězího stehna a je známý svou jemností, šťavnatostí a výraznou chutí. Jak rump steak připravovat a marinovat se dozvíte o pár řádků níže.

rump steak recept
Zdroj foto: PRESSLAB / Shutterstock.com

Co je rump steak

Rump steak je steak vyznačující se libovým a jemným masem. To se u hovězího dobytka nachází v horní části zadního masa, jedná se o tzv. květovou špičku, která není příliš zatěžována pohybem zvířete. Tato část masa je charakteristická jemným svalovým vláknem s tenkými tukovými žilkami.

TIP: Jak na přípravu dokonalého steaku a čeho se vyvarovat

Jak připravit rump steak

Rump steak je vynikající kus masa, které lze připravit různými způsoby.

Na pánvi

  1. Nejprve nechte maso předem odležet při pokojové teplotě, osolte a opepřete ze všech stran.
  2. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje na středním plamenu. Poté maso položte na pánev a opékejte asi 3 minuty na každé straně – v závislosti na tloušťce steaku.
  3. Ztlumte plamen a dopékejte dalších 6-8 minut – opět v závislosti na míře propečení.
  4. Následně hotový steak položte na talíř a nechte ho asi 5 minut odpočívat – uvnitř steaku se rovnoměrně rozloží šťávy a maso bude mnohem šťavnatější.

Na grilu

  1. Maso nechte chvíli odležet při pokojové teplotě, osolte a opepřete.
  2. Gril rozehřejte na vysokou teplotu.
  3. Položte maso na rozehřátý gril a z každé strany opékejte asi 3-4 minuty – opět v závislosti na tloušťce masa.
  4. Maso přikryjte poklicí a steaky dopékejte ještě asi 4-6 minut.
  5. I v tomto případě nechte maso po opečení odpočinout na talíři.

Sous–vide

  1. Maso vytáhněte z lednice, osolte, opepřete.
  2. Spolu s kořením dle uvážení vložte do potravinové fólie a sáčku, který je určený pro vakuaci k přípravě sous-vide. Dále si nastavte požadovanou teplotu na zařízení, vložte zavakuovaný sáček do vodní lázně a nechte pracovat.
  3. Jakmile je maso v sous-vide hotové, vytáhněte ho ze sáčku, osušte, zbavte koření a zprudka ho opečte na pánvi – je potřeba, aby se maso zatáhlo, proto stačí opéct 1 minutu. Tímto krokem dáte masu barvu a chuť.

Recept na rump steak

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas pečení: 20 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

Kdo by steaky nemiloval, ať už well done nebo rare. Recept na rump steak je snadný, nevyžaduje složitou přípravu, a pokud budete dodržovat pravidla opékání jakéhokoliv steaku, budete velmi mile překvapeni nad tím, jak se vám pokrm doma podaří.

Suroviny

Postup

  1. Maso vytáhněte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.
  2. Potřete ho olivovým olejem, posolte a opepřete ze všech stran.
  3. Přidejte tymián a rozmačkaný česnek.
  4. Pánev rozehřejte na středním plamenu a přidejte olivový olej.
  5. Jakmile je pánev rozehřátá, vložte na ni steaky a z každé strany je opékejte 2-3 minuty.
  6. Následně ztlumte plamen a maso na mírném plamenu opečte z obou stran dalších 5 minut – tento krok můžete dokončit také v troubě
  7. Steaky vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte asi 5-8 minut, pro propečenější steak volte delší čas.

Tipy

  • Je velmi důležité nechat maso před tepelnou úpravou odležet při pokojové teplotě alespoň půl hodiny před přípravou. Jen tak zajistíte rovnoměrné upečení a uvolnění šťáv z masa.
  • Pro plnější chuť rump steaku na pánvi či na grilu ho osolte a opepřete před tepelnou úpravou.
  • Hovězí rump steak by měl být z vnější strany opečený, ale uvnitř růžový a měkký. Jeho vnitřní teplota by měla být je 55-60 °C.

S čím podávat

Ať už připravujete rump steak v troubě, na pánvi nebo na kontaktním grilu, podávat ho můžete také s omáčkou. Vynikající je rump steak s pepřovou omáčkou nebo sladkou švestkovou.

Nejlepší marinády na rump steak

Abyste podpořili a zvýraznili chuť Ramp Steaku, doporučujeme steak předem marinovat.

Marináda z česneku a bylinek

Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn a oregano), sůl a pepř. Maso poté vložte do marinády minimálně na 30 minut před tepelnou úpravou.

Medová marináda s dijonskou hořčicí

Smíchejte med, dijonskou hořčici, olivový olej, ocet a koření podle chuti (např. tymián, česnek, paprika). Maso dejte do marinády na 2 hodiny před jeho přípravou.

Další tipy na marinády: 4 top recepty, které si zamilujete

Marináda z balsamica a javorového sirupu

Balsamico, javorový sirup, olivový olej, sůl, pepř a česnek smíchejte dohromady a maso do této směsi naložte na 2 hodiny před jeho tepelnou úpravou.

Marináda z limetkové šťávy a koriandru

Smíchejte limetkovou šťávu, nasekaný koriandr, olivový olej, sůl a pepř. Marinujte cca 1 hodinu před přípravou.

Pivní marináda

Černé pivo, česnek, cibuli, papriku, sůl a pepř smíchejte dohromady a maso v této směsi nechte marinovat přes noc.

Zdroj: foodandwine.com, olivemagazine.com


Další tipy na recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra