Kefírová buchta – Jednoduchý a rychlý recept

Kefírová buchta je stálicí, kterou se člověk zavděčí kdykoliv. Je rychlá, jednoduchá a také levná, rozhodně stojí za vyzkoušení. Dokážete si ji upéct?

Kefírová buchta patří mezi nejoblíbenější buchty již mnoho let. Je rychlá, jednoduchá a naprosto vynikající. Kefír dodá buchtě jemnou kyselou chuť a také přispívá k měkkosti a vláčnosti těsta. Tento recept je poměrně snadný na přípravu a je skvělým způsobem, jak udělat radost své rodině. 

kefírová buchta
Zdroj foto: dore art / Shutterstock.com

Co přidat do kefírové buchty?

Kefírová buchta je velmi chutná sama o sobě, ale pokud ji chcete něčím ozvláštnit, můžete přidat různé ingredience, kterými ji obohatíte jak o chuť, tak o její texturu.

Kefírová buchta s ovocem – do těsta můžete přidat nakrájené kousky čerstvého nebo sušeného ovoce jako jsou jablka, hrušky, meruňky, švestky nebo borůvky. Ovoce můžete také posypat na povrch buchty ještě před jejím pečením.

Kefírová buchta s ořechy – přidáním ořechů do těsta rozhodně nic nezkazíte, ba naopak, buchtu oživíte. Použít můžete jakékoliv druhy, od těch vlašských, lískových až po mandle, pistácie či kešu.

Kefírová buchta s čokoládou – pokud máte rádi čokoládu, můžete přidat do těsta na kousky nasekanou čokoládu na vaření nebo čokoládové pecky.

Kefírová buchta je vynikající také s marmeládou, která jí dodá ovocnou chuť. Stačí ji natřít po jejím povrchu.

Recept na kefírovou buchtu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas pečení: 50 minutCelkový čas:1 hodina Porce:15 porce

Tímto receptem jistě potěšíme všechny milovníky hrníčkových moučníků a dezertů, protože toto je právě recept na kefírovou hrnkovou buchtu. Díky kefíru je kefírová buchta vláčná a zdravá.

Ingredience

Postup příprav

  1. Než se pustíte do práce, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr a vanilkový cukr.
  3. Přidejte kefír, vejce a prášek do pečiva a důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Postupně přidejte olej a pořádně míchejte, dokud se olej s těstem naprosto nespojí.
  5. Plech vyložte pečicím papírem.
  6. Těsto vlijte na plech a vložte do trouby.
  7. Pečte asi 50 minut, dokud není buchta hotová.
  8. Hotovou buchtu vytáhněte z trouby a nechte ji vychladnout.
  9. Buchtu dozdobte dle své libosti, například posypte nastrouhaným kokosem, moučkovým cukrem nebo čokoládou.

Doporučujeme: Mug cake

Jak vylepšit kefírovou buchtu?

Kefír můžete také nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem, ovšem ideálně je mít alespoň poloviční základ kefíru.

Abyste buchtu povýšili na ještě vyšší level, můžete ji potřít krémem ze zakysané smetany a čokolády.

Alternativou také může být citronová poleva, která tuto nejoblíbenější a nejlepší buchtu osvěží.
Buchtě dodá chuť také ovoce, kefírová buchta s jablky nebo rybízem vás dostane svou vláčnou texturou a sladkokyselou chutí.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také skandinávský švédský koláč

Co upéct z kefíru?

Moučníky z kefíru jsou velmi oblíbené a vyhledávané. Není se čemu divit, kefír je kouzelnou ingrediencí, která dodá jakémukoliv moučníku požadovanou vláčnost. Vzhledem k tomu, že je kefír všestranný nápoj, který se dá použít v mnoha receptech sladkých i slaných. Přinášíme vám pro inspiraci další tipy, co si upéct z kefíru:

  • kefírové lívance,
  • kefírový chleba,
  • kefírový koláč,
  • kefírová bublanina,
  • kefírová bábovka,
  • dort z kefíru,
  • sušenky z kefíru a mnoho dalších.

Vyzkoušejte také: Recept na levandulové sušenky

Proč péct z kefíru?

Kefír je nepostradatelnou součástí nejen v kuchyni, ale také pro naše zdraví. Patří mezi tzv. superpotraviny, které se vyznačují nejrůznějšími benefity pro zdraví. Zde je několik důvodů, proč byste měli kefír zařadit do pečení.

Měkkost a vláčnost těsta

Kefír má lehce kyselou chuť, která pomáhá k aktivaci prášku do pečiva, což způsobuje zmiňovanou měkkost a vláčnost těsta.

Snížení obsahu tuku

Použití kefíru místo mléka nebo smetany může snížit obsah tuku v receptech. Kefír totiž obsahuje méně tuku než mléko a smetana.

Jednoduchost a rychlost

Pečení s kefírem je velmi snadné a rychlé. Kefír lze snadno smíchat s dalšími ingrediencemi a použít v mnoha různých druzích pečiva a dezertů.

Vynikající chuť

Kefír má jemnou a osvěžující chuť, která může přidat zcela nový rozměr do vašich oblíbených receptů na pečivo a dezerty.

Zdravotní benefity

Kefír je bohatý na probiotika, což jsou živé mikroorganismy, které mohou pomoci udržovat zdravou rovnováhu mikrobiomu v našem těle. Kefír také obsahuje vitamíny a minerály, jako jsou vápník, vitamín D a vitamín B12.

Zdroj: fullyhealthy.com, myfoodandfamily.com


Další tipy na sladké recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.