Porto: Průvodce městem – Památky a gastronomie

V posledním článku v rubrice „cestování“ jsme si povídali o hlavním a největším městě Portugalska, o Lisabonu. Dnes na to navážeme velikostně druhým městem tohoto státu, jenž se nazývá Porto. Jde o malebné město proslavené vynikajícím vínem, příznivými cenami a také tím, že každoročně bývá jednou ze zastávek poutníků při svatojakubské pouti do Santiága de Compostela. Bylo by škoda jej minout bez povšimnutí.

Prahu od Porta dělí zhruba 2600 kilometrů. Autem tuto vzdálenost zvládnete za 24 hodin, kdežto letadlem budou stačit 2,5 hodiny. Vhodným měsícem pro návštěvu Portugalska je říjen. Je to již mimo hlavní turistickou sezónu a přitom ještě v době, kde se denní teploty šplhají nad dvacítku. Pro představu, prosincové teploty zde bývají průměrně kolem 10 stupňů.

Zdroj foto: Diana Rui / Shutterstock.com

Dějiny města Porto

Historie města Porto začínala přímo pohádkově: Byla jednou dvě města, Portus a Cale. V dobách těsně před naším letopočtem jeden římský vojevůdce, s prazvláštním jménem, Decimus Brutus, tato dvě města spojil v jedno, čímž vznikl název Portucale, no a jméno státu bylo na světě. Tím ale pohádka končí.

První zmínky o osídlení dnešního Porta se datují do mnohem dřívější doby, do doby bronzové. Ale ani toto nemusí být věrohodná verze, jelikož některé studie píší, že prvními obyvateli Porta byli Keltové. Ať tak či tak, vlády se tam střídaly jako na běžícím páse. Až v roce 868 se Porto dostává pod křesťanskou nadvládu, a ta jediná vydrží formovat portugalské dějiny po celá dlouhá staletí.

Ve 12. století se Porto stává sídlem portugalských králů a o pár století na to se zde začíná masivně rozvíjet lodní doprava, jejichž nejčastějším vývozním artiklem se zanedlouho stane víno. Největší rozvoj prodělá Porto v 17. až 19. století, a postupně dalších let se město dotváří až do své nynější podoby.

Současnost města Porto

V současnosti žije Porto rušným společenským i pracovním životem. Historie se tam snoubí se současností. Není proto výjimkou, že v jedné úzké uličce uslyšíte melancholické tóny portugalské hudby zvané fado, linoucí se z místního zábavního podniku a jen o pár kroků dál objevíte starobylý kostel či muzeum. Restaurace a hlavně kavárny zde stojí doslova na každém kroku. Tuto skutečnost oceníte, když si uděláte pěší procházku městem. Kopcovitý, mnohdy až na fyzičku dost náročný terén vás určitě donutí do některé z nich zavítat a chvíli si odpočinout.

V tomto městě našlo domov téměř 240 000 obyvatel, což je na jeho poměrně malou rozlohu, necelých 42 km², docela hodně. Hustota obyvatel je zde tedy značná. Porto je rozděleno na dvě části řekou Douro. Pravý břeh je místem starých kostelů i slavné portské dominanty, Katedrály Sé. Od roku 1996 je tato část zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Levý břeh řeky patří neméně slavnému Portskému vínu, zvláště pak skladům, z nichž víno putuje do celého světa. Oba břehy řeky spojuje několik mostů. Jedním z nich je „slavný“ most Ludvíka I. Je vysoký 45 metrů a již celých 136 let dobře slouží jak místním lidem a turistům, tak i automobilové dopravě. Po jeho horním patře se prohání portské metro. Místní občané most přirovnávají k „Eiffelovce naležato“. Až jednou most uvidíte, přirovnání pochopíte.

Zdroj foto: Zhukova Valentyna / Shutterstock.com

Zajímavosti a památky Porta

  • Porto nemá mnoho významných a historicky ceněných památek. Za centrum města je považováno náměstí Praça da Liberdade s ulicí Avenida dos Aliados, jenž je centrální promenádou celého města.
  • Budete-li v Portu pátrat po starých památkách, ptejte se na čtvrti Barredo, Bolsa a Ribeira. V nich naleznete i zmíněnou katedrálu Sé de Porto a o kousek dál barokní kostel Igreja e Torre dos Clérigos. Z jeho 75 metrové věže je krásný výhled na celé město.
  • Pokud netrpíte závratí, můžete zkusit ještě další vyhlídku, tentokrát z horní části již zmíněného mostu Ludvíka I. Výhodou je, že nahoru vás vyveze lanovka. Vyhlídka nese název Serra do Pilar.
  • Další turisticky dobře známou budovou je vlakové nádraží Sao Bento s jeho proslulou výzdobou z modře malovaných kachliček, zvaných azulejos. Koneckonců půvabné modrobílé kachličky na domech zde uvidíte ještě mnohokrát.
Půvabné modrobílé kachličky – azulejos (Zdroj foto: caamalf / Shutterstock.com)
  • Porto neleží přímo na pobřeží, proto, chcete-li vidět moře, musíte se přemístit asi o 7 km dál. Koupat se sice v těchto místech dá, ale je nutno počítat s tím, že oceán bude více bouřlivý a studený.
  • Užít si dosyta nákupů můžete například v obchodní čtvrti Santa Catarina, která je doslova poseta různými obchody a obchůdky. Co se týká místních cen, tak jen pro vaši představu, zde uvedu pár příkladů:
Název zboží
Hamburger 23
Cappuccino 38
Jídlo v levné restauraci 200
Jídlo v lepší restauraci, 3 chody 400
Menu ve Fast foodu 150
Pivo v restauraci – 0,5 l 40
Chléb 0,5 kg 26
Mléko 1 litr 15
Šunka 1 kg 500
Rajčata 1 kg 26
Coca-cola 0,33 l 32
Voda 1,5 l 25
Taxi 1 km 15
Víno 1 litr 120
Vepřové maso 1 kg 180
  • Zatímco dámy si užijí nákupy, pánové možná ocení návštěvu fotbalového stadionu týmu FC Porto, který v roce 2004 vyhrál Ligu mistrů. Stadion má kapacitu téměř 51 000 diváků a patří do skupiny nejlépe hodnocených stadionů světa.

Portská kuchyně

Jste-li pravými gurmány, tak tady si opravdu přijdete na své. Z pestré škály nejrůznějších pochoutek můžeme doporučit místní specialitu s názvem Francesinha, což v překladu znamená „malá Francouzka“. Neobejde se bez ní žádná pořádná restaurace. Stručně řečeno, jde o plněný sendvič přelitý omáčkou.

Základem je sendvič z bílého chleba, uvnitř pár vrstev náplní, jako třeba hovězí maso, párky, šunka, nahoře sýr zalitý tomatovou omáčkou z piva. A jako příloha budou hranolky. Toto je základ pokrmu, ke kterému si další ingredience přidává každý kuchař „po svém“, aby právě ta jeho Francesinha  byla nejlepší a neodolatelnou. Co restaurace, to jiná chuť. Místo hovězího masa, může být maso kuřecí, rybí či krevety, ale i smetana nebo náplň žampionová či jiná. Důležitou roli zde hraje i koření. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Zdroj foto: AnaMarques / Shutterstock.com

Další typickou portskou specialitou je Tripas à moda do Porto, což jsou dršťky s bílou fazolí. Tento pokrm je trošku časově náročnější na přípravu, ale výsledek předčí očekávání.

Portské víno

Navštívit Porto a neochutnat portské, by byl těžký hřích. Stačí přejít most Ludvíka I. a ocitnete se ve městě Nova Vila de Gaia. Právě zde dozrává víno výjimečné chuti, a tady taky naleznete velké množství vinných sklípků. Že jde o sklípek, poznáte podle obrovských nápisů na fasádách domů se značkami vín Calém, Ruby, White, Ferreira nebo třeba Sanderman. Stačí vejít dál a za pár euro dostanete nejen bohaté a naučné informace od sklepmistrů, ale také ochutnávku. Čím je portské starší, tím více voní po dřevu, má medovou barvu a jeho chuť je dokonalá.

Nejkvalitnějším portským vínem je tzv. Vintage. Výroba tohoto vína má svá specifika a díky nim jej lze vyrábět pouze tak 2-3x za deset let. Víno Vintage je určeno pro skladování a doporučuje se počkat s jeho konzumací alespoň 20 let, lépe však padesát. Na cenu takového vína se raději ani neptejte.

Věřím, že pokud se jednou vydáte na toulky Portugalskem, prohlédnete Lisabon a pak si zajedete do 3,5 hodiny vzdáleného Porta, zpátky domů budete odjíždět s novou láskou. Láskou k městu Porto, které má v sobě něco, co jiná města nemají. Historii vepsanou do fasád chrámů a kostelů, ruční práce starých mistrů vtlačená do desetitisíců modrobílých kachliček a na druhou stranu živočišnost místních lidí, která si vás dokonale podmaní.

Zdroj foto: Rudy Balasko / Shutterstock.com

Tipy na další zajímavá města světa

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.