Švédský koláč – Tradiční skandinávský moučník


Švédský koláč sice není moc rozšířený moučník, ale zato se pyšní skvělou chutí. Vyzkoušejte si jej upéct i vy.

Co je švédský koláč?

Švédský koláč můžete znát také pod názvem „kanelbulle“, jedná se o populární skandinávský moučník, který se podobá skořicovým šnekům. Vyrábí se z kynutého těsta, které se plní směsí cukru a skořice, což dává moučníku jeho charakteristickou chuť a vůni. Tyto koláče jsou charakteristickou součástí kaváren po celé Skandinávii.

Recept na švédský koláč

Obtížnost:IntermediateČas přípravy:2 hodiny Čas pečení: 15 minutCelkový čas:2 hodiny 15 minutPorce:8 porce

Vyzkoušejte tento recept a naservírujte švédský koláč na nedělní snídani. Všichni to jistě ocení.

Ingredience

  • Na náplň

Postup přípravy

  1. V malém hrníčku zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Mléko by nemělo být příliš horké, aby nepoškodilo droždí.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a případně kardamom. Do středu misky udělejte důlek a přidejte suché droždí.
  3. Postupně přilévejte mléko s máslem do důlku s droždím a začněte míchat, dokud se nevytvoří hladké těsto.
  4. Těsto zpracujte rukama, dokud nebude elastické. Případně můžete použít stolní mixér s hákem.
  5. Těsto nechte v míse kynout pod pokličkou na teplém místě asi hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí objem.
  6. Připravte si náplň – smíchejte měkké máslo, cukr a skořici do hladké pasty.
  7. Vyválejte vykynuté těsto na plát a poté ho rozprostřete do čtverce.
  8. Rozetřete náplň na těsto tak, aby ho celé pokrývala.
  9. Z těsta s náplní vytvořte váleček a nakrájejte ho na plátky o šířce asi 2 cm.
  10. Koláče uspořádejte na plech s pečícím papírem a nechte kynout dalších 20 minut.
  11. Pečte koláče v předehřáté troubě asi 10-15 minut, dokud nejsou zlatavé.
  12. Po vyjmutí z trouby můžete koláče potřít rozšlehaným vaječným bílkem a posypat cukrem nebo nasekanými mandlemi.

Tip: Vyzkoušejte také recept na crumble – lehký ovocný dezert

Co přidat do švédského koláče?

Do těsta můžete přidat nasekané ořechy, například mandle či lískové, aby měl koláč lepší texturu. Do náplně přidejte kandované nebo sušené ovoce, jako například brusinky, rozinky, goya, meruňky a další. To dodá koláči příjemnou kyselost.

Přidejte jak do těsta, tak klidně i do náplně citronovou či pomerančovou kůru, aby měl moučník lepší vůni a chuť. Namísto klasické náplně můžete použít vanilkový puding, který dodá koláči krémovou chuť.

Povrch koláče můžete posypat mákem, kokosem nebo sezamem, či poklást plátky čerstvého ovoce. Vznikne vám tak skvělý švédský koláč s ovocem, oblíbený je třeba švédský jablečný koláč

Fantazii se meze nekladou, takže si můžete vytvořit vlastní varianty podle svých chuťových preferencí. Existuje mnoho variant tohto koláče, jako je například sypaný nebo švédský tvarohový koláč.

Zdroj: allrecipes.com, simplyrecipes.com

Doporučujeme: Drobenkový koláč s ovocem

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.