Tapas: Recept na španělské občerstvení plné chutí a zábavy

Tapas si získaly spoustu strávníků díky svým malým porcím a rozmanitosti chutí. Tapas jsou více než jen jídlo – představují španělský způsob života a společenského sdílení. Víte, jak na ně?

Tapas je vynikajúce občerstvenie, ktoré spája rôzne chute a vône. Ide o španielsku špecialitu. Príprava zaberie pár minút, ide najmä o naaranžovanie surovín na tácku. Podávať môžete s opečeným pečivom.

tapas
Zdroj foto: petrrgoskov / Stock.adobe.com

Stále oblíbenější tapas začaly dobývat místo v jakékoliv kuchyni na světě. A není se čemu divit, tento pokrm je nejen symbolem španělské kuchyně, ale také nabízí smršť chutí, rozmanitost ingrediencí a kreativní kombinace, které zajistí gastronomický zážitek podpořený příjemnou atmosférou a společností. Stále nevíte, co si pod pojmem tapas představit?

Co jsou tapas?

Tapas je forma španělské kuchyně, která je založena na podávání malých porcí jídla, které jsou podávány buď jako předkrm nebo jsou součástí některých španělských jídel. Tapas se tradičně podávají v hospodách a barech ve Španělsku jako součást společného se setkávání a společně strávených chvil doprovázené posezením u dobrého pití.

Typické tapas zahrnují různé druhy sýrů, šunky, olivy, mořské plody, špízy s masem nebo zeleninou, krokety, bramborové placky, tortilly (omelety), marinované ryby, různé omáčky a další pokrmy. Tapas mohou být servírovány na talířích, miskách nebo na kouscích chleba a jiného pečiva.

Tradičně se podávají společně s alkoholickými nápoji, jako je například španělské víno, pivo nebo známá sangria. Jedná se o neformální způsob stolování, kdy hosté ochutnávají malé porce jídel podle své chuti, a přitom společně konverzují a baví se.

Původ tapas

Pokrmy jsou úzce spjaty se Španělskem. Existuje hned několik teorií o jejich původu. Jednou z nich je, že vznikly jako pokrmy, které se kladly na skleničky vína, čímž se zabránilo, aby do vína naletěl hmyz nebo prach. Kromě toho slovo „tapas“ je odvozeno z španělského slova „tapa“, což znamená „poklička“ nebo „krytí“.

Další teorie se váže k historickému zvyku konzumovat malé porce jídla společně s alkoholem. V minulosti byly hospody ve Španělsku často plné cestujících a dělníků, kteří se zastavovali na malou občerstvovací přestávku. Majitelé podniků začali podávat malé porce jídla spolu s pitím, aby svým zákazníkům dodali energii a zároveň zvýšili prodej alkoholu.

Teorií o původu tapas je tolik, že původ není až tak zcela jasný, ale to nic nemění na tom, že jsou významnou součástí španělské kultury a gastronomie.

Recept na tapas

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutPorce:4 porce

Tento recept je jednoduchý a rychlý, který však můžete také obměnit o různé varianty, přidat můžete například sýry, olivy, ryby nebo více zeleniny. Tapas je velmi flexibilní pokrm, tudíž je můžete měnit podle své vlastní chuti.

Suroviny

Postup

  1. Ze všeho nejdříve rozpalte troubu na grilovací režim (nebo předehřejte gril na vysokou teplotu). Můžete také použít toustovač nebo grilovací pánev.
  2. Rajčata nakrájejte na malé kostičky – důležité je odstranit semínka, abyste se vyhnuli nadměrnému množství šťávy.
  3. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  4. Plátky pečiva lehce zakápněte olivovým olejem a lehce osolte.
  5. Pečivo položte na gril nebo do toustovače a opékejte asi 2-3 minuty, dokud nebude lehce zlatavé.
  6. Hotové pečivo položte stranou a nechte ho chvíli vychladnout.
  7. Rajčata a česnek smíchejte dohromady, přidejte rukolu, olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
  8. Směs naneste na bruschettu, přidejte plátek šunky, list bazalky na ozdobu.

Tipy

  • Tapas budou dokonalé, pokud si pohrajete s jejich estetikou. Snažte se vytvořit barevné a atraktivní jídlo, nebojte se použít jiné ingredience a dejte si záležet také na aranžování. Kromě chuti je také důležitá prezentace. 

Jak se jí tapas?

Obvykle se tento pokrm podává v uvolněné společnosti, neformální atmosféře. Obvykle jsou servírovány na velkých talířích, které se umisťují na stůl. Hosté si pak mohou brát malé porce jídla, které si sami vybírají. Konzumace by měla být pomalá a příjemná, místo rychlého přejídání se doporučuje si vychutnat každé sousto, které je plné rozmanitých chutí. Součástí jsou také různé nápoje, především pivo, víno, sangria.

Zdroj: epicurious.com, countdown.co.nz


Další tipy na recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.