Fitness večeře: 7 oblíbených jídel

Fitness večeře jsou důležitou součástí jídelníčku nejenom všech fitness nadšenců. Poradíme vám, jak si je doma jednoduše připravit. Inspirujte se na chutnou a zdravou večeři.

Cuketové placičky

Cuketové placičky jsou rychlá zdravá fitness večeře, kterou připravíte raz dva, a ještě si pochutnáte.

Budete potřebovat:

  • 700 g nastrouhaných cuket,
  • ¼ hrnku hladké mouky,
  • ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu,
  • 2 stroužky česneku,
  • jedno větší vejce,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Cukety si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, aby měly placky ideální strukturu.
  2. Dejte je do cedníku, zasypte solí a nechte je pustit vodu.
  3. Po 15 minutách cukety vymačkejte a osušte papírovou utěrkou. Smíchejte dohromady všechny ingredience.
  4. Tvořte menší placky, opékejte nasucho, až dokud nebudou mít zlatavou barvu. Pro snadnější přípravu můžete využít i lívanečník.
  5. Hotové placičky lze podávat například se zakysanou smetanou.
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

 

Vyzkoušejte také recept na cuketové placky s nivou.

Těstoviny s avokádem

Jestliže se poohlížíte po receptu na rychlou teplou večeři, těstoviny jsou skvělou volbou. Avokádo má navíc skvělé nutriční hodnoty, a tak výborně zasytí.

Budete potřebovat:

  • 180 gramů celozrnných špaget,
  • 1 velké avokádo,
  • lžíce citronové šťávy,
  • stroužek česneku,
  • ¼ hrnku čerstvého koriandru,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Nejprve přiveďte vodu k varu, osolte ji a vložte špagety. Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku a dužinu jemně vydlabejte lžící.
  2. Nakrájené avokádo dejte do mixéru, přidejte stroužek česneku, citronovou šťávu, sůl a pepř a pořádně rozmixujte, aby vznikla hladká hmota.
  3. Uvařené špagety vložte do velké mísy, přidejte avokádovou omáčku a dobře promíchejte.
  4. Dochuťte solí a pepřem, pro lepší chuť můžete přidat například cherry rajčátka. A můžete podávat.

Zapečený květák

Tento fit recept na zapečený květák je opravdu jednoduchý, pokud tedy máte rádi vaření, které nezabere příliš úsilí, a přesto si pochutnáte, je zapečený květák to pravé pro vás. Vyzkoušet můžete také vynikající květákové placičky.

Budete potřebovat:

  • jeden středně velký květák,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • stroužek česneku,
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu,
  • červenou mletou papriku
  • sůl.

Postup přípravy:

  1. Květák nechte vcelku a vložte ho do vroucí osolené vody. Vařte ho do doby, než začne měknout, nenechte ho však úplně uvařit.
  2. Květák vyndejte, nechte okapat a případně osušte. Rozdrťte stroužek česneku, přidejte ho do olivového oleje.
  3. Touto směsí potřete důkladně celý květák. Případně můžete přidat i další koření dle chuti, hodí se například chilli pro ostřejší chuť, nebo čerstvé bylinky, které ozvláštní chuť květáku.
  4. Celý květák posypte nastrouhaným parmezánem a špetkou červené mleté papriky. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  5. Květák položte na plech či jinou vhodnou formu vyloženou pečicím papírem. Doba pečení bude trvat zhruba hodinu, je však důležité květák hlídat, aby si udržel zlatavou barvu a sýrová krustička se nezačala pálit.
Zdroj foto: SAM THOMAS A / Shutterstock.com

Netradiční lehký salát

Saláty jsou oblíbenou fitness večeří, tento je však lehce netradiční, kromě kuřecího masa totiž obsahuje i ovoce a oříšky.

Budete potřebovat:

  • dvě kuřecí prsa,
  • hrnek čerstvých hroznů (ideálně bez pecek),
  • 3 lžíce bílého řeckého jogurtu,
  • 4 hrnky čerstvého baby špenátu,
  • 2 lžíce pekanových/vlašských ořechů,
  • řapíkatý celer,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Kuřecí prsa povařte na mírném ohni zhruba 15 minut. Poté je vyndejte z vody a nechte chvilku odpočinout.
  2. Následně prsa pokrájejte na větší kousky a nechte chladnout, ideálně v lednici.
  3. K vychladlým kuřecím kouskům přidejte jogurt, nakrájené hrozny, celerovou nať, špetku soli a pepře. Dobře promíchejte.
  4. Na talíř vyskládejte hrst baby špenátu, na něj pokládejte směs s kuřecím masem a dozdobte zvolenými ořechy.
Zdroj foto: Elenadesign / Shutterstock.com

Květákové rizoto bez rýže

Vzhledem k tomu, že tento pokrm obsahuje pouze minimum sacharidů, jedná se o lehké jídlo, které se skvěle hodí do zdravého jídelníčku například i při dietě. Rizoto bez rýže je navíc opravdu nezvyklé, i bez této obilniny však zvládnete rizoto hravě.

Budete potřebovat:

  • středně velký květák,
  • žampiony,
  • sezamový olej (případně olivový),
  • dva vaječné bílky,
  • jedno velké vejce,
  • ½ cibule,
  • ½ hrnku hrášku s mrkví (mražené či čerstvé),
  • 2 stroužky česneku,
  • 5 jarních cibulek,
  • 3 lžičky sójové omáčky.

Postup přípravy:

  1. Očištěný květák nakrájejte na malé kousky. Ty pak jemně rozmixujte, aby získaly podobnou strukturu rýži či kuskusu.
  2. Dejte si pozor, abyste květák nerozmixovali příliš, rizoto by pak nebylo dobré. Smíchejte vajíčko s bílky a osolte.
  3. Zahřejte pánev s olejem, osmahněte vaječnou směs. Až bude hotová, odstavte z plamene.
  4. Na pánvi smíchejte olej, cibuli, jarní cibulku, mrkev, hrášek a česnek a nechte restovat zhruba 3 minuty.
  5. Do zeleniny a žampionů přidejte rozmixovaný květák. Přidejte sójovou omáčku a nechte smažit, dokud květák nezíská jemně křupavou krustičku. Ke směsi přidejte hotová vajíčka a dobře promíchejte.

TIP: Určite vyzkoušejte také chutné kuřecí rizoto

Zdroj foto: Thienne Johnson / Shutterstock.com

Cuketové kapsičky

U lehkých jídel zůstaneme, zelenina je velmi oblíbená, a proto si ukážeme, jak připravit cuketové kapsičky se sýrovou náplní. Jedná se o lehké dietní jídlo, které se hodí pro každého.

Budete potřebovat:

  • cuketu,
  • 85 gramů masa (kuřecí či ryba),
  • 30 gramů ricotty,
  • 30 gramů mozzarelly,
  • bazalku,
  • parmezán.

Postup přípravy:

  1. K nakrájení cukety využijte škrabku na brambory. Pomocí té totiž vytvoříte ideálně tenké a dlouhé plátky, které budou tvořit kapsičky.
  2. Uvařené maso společně se sýry a bazalkou smíchejte v mixéru. Jestliže směs není dostatečně kompaktní, můžete přidat olivový olej, abyste si usnadnili následné plnění.
  3. Položte dva plátky cukety do kříže. Jestliže se vám zdají moc tenké, můžete využít dva plátky na sobě, aby kapsičky lépe držely.
  4. Přiměřené množství masové směsi položte na cuketový kříž. Poté cuketové plátky poskládejte do úhledné kapsy. Zpočátku to možná bude chtít trochu zručnosti, aby dobře držely, nejedná se však o nic složitého.
  5. Jednotlivé kapsy vyskládejte do zapékací mísy či pekáčku, zakápněte olivovým olejem a posypejte strouhaným parmezánem.  Troubu předehřejte na 220°C a pečte zhruba 15 minut. Před podáváním ještě posypte trochou parmazánu a můžete dozdobit čerstvými bylinkami.

Kuřecí salát se žampiony

Tento salát můžete bez problému podávat i jako studenou večeři, stačí ho nechat dobře vychladit. Žampiony nemají výraznou houbovou chuť a navíc obsahují velké množství vitaminů a minerálních látek (draslík, sodík, hořčík, železo, jód a mnoho dalších), jsou také zdrojem antioxidantů, které chrání lidský organismus před volnými radikály, a k tomu mají málo kalorií.

Budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa,
  • 5 žampionů,
  • ½ středně velkého zelí,
  • cibule,
  • dva stroužky česneku,
  • olivový olej,
  • červená paprika,
  • lžičku bílého vína,
  • koření (mletá paprika, sůl, pepř),
  • sójovou omáčku.

Postup přípravy:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na středně velké kousky a na mírném plameni orestujte dozlatova. Zelí umyjte a pokrájejte na drobné kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a pomalu nechte restovat nakrájenou cibuli a rozmačkané stroužky česneku. Poté do pánve přidejte zelí, žampiony nakrájené na plátky, papriku a sůl.
  3. Směs nechte alespoň 5 minut smažit, aby zelenina změkla. Přidejte lžičku vína, dvě lžičky sójové omáčky, mletou červenou papriku a pepř, případně můžete ještě přidat česnek.
  4. Na závěr ke směsi přidejte i kuřecí kousky a nechte prohřát. Salát můžete podávat hned z pánve ještě teplý, a nebo ho nechat vychladnout a podávat z lednice.
Zdroj foto: Elenadesign / Shutterstock.com

Výhodou fitness stravy je, že příprava takovýchto pokrmů je opravdu jednoduchá. Často lze navíc uvařit skvělé jídlo z úplně základních surovin. Důležitou složkou je samozřejmě zelenina, jestliže vás neláká maso, pak ho můžete v receptech jednoduše vynechat. Každé vaření je totiž velmi variabilní a záleží tak zcela na vás, co si do jídla přidáte, aby to bylo to pravé. Který fitness recept se vám líbí nejvíce?


Další tipy na recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.