Kuře na paprice aneb klasická pochoutka trochu jinak

Milujete tradiční české recepty a snažíte se je vždy vylepšit moderním způsobem? Jeden takový tip pro vás máme! Kuře na paprice je totiž oblíbený pokrm pro každou českou rodinu.

Zdroj foto: Bartosz Luczak / Shutterstock.com

Stačí udělat jen pár kroků jinak, a rázem máte vylepšenou večeři pro vaše nejbližší u rodinného stolu.

Přemýšlíte, co připravíte k jídlu na víkend, aby si pochutnala skutečně celá rodina? Není nad klasiku. Kuře na paprice je známé jemnou omáčkou i pečeným kuřecím masem, spojení jemnosti ingrediencí vyplyne oblíbený pokrm. Čím ale takový typický recept obohatit, aby to nebyla úplná nuda?

Základní recept snadno a rychle

Ze všeho nejdříve potřebujeme znát jednoduchý recept na kuře na paprice. Ze základu pak můžeme vycházet a obohatit pokrm něčím novým.

Na poctivé kuře na paprice budeme potřebovat

  • 4 kuřecí stehna,
  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžičku mleté sladké papriky,
  • sůl,
  • 1 lžíce másla,
  • 250 ml vývaru.

Omáčku vytvoříme z těchto surovin

  • 2 lžíce másla,
  • 1 cibuli,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 2 lžíce mleté sladké papriky,
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%,
  • 500 ml mléka,
  • Sůl.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme maso, které omyjeme a nasolíme.
  2. Potřeme sladkou paprikou a vložíme kuřecí stehna do pekáčku. Nezapomeneme také maso natřít olejem.
  3. V pekáčku nesmí chybět trochu tuku a vývar na podlití.
  4. Pečeme s poklopem asi hodinu na 180 °C, poté ještě 15 minut bez poklopu.
  5. Mezitím kuře kontrolujeme, podléváme výpekem nebo přidáváme vývar.

Čas na přípravu jemné omáčky

Po upečení získáme nejen měkké masíčko, které jde krásně od kosti, ale také výpek, co se nám bude hodit pro další postup vaření.

  1. V hrnci si rozehřejeme máslo a na kostičky nakrájenou cibuli necháme zesklovatět.
  2. Po pár minutách přidáme trochu mouky a mleté papriky, pořádně promícháme. Nesmí chybět ani mléko, smetana a sůl.
  3. Pro zahuštění můžeme přidat i zakysanou smetanu. Všechny ingredience necháme propojit na mírném ohni, případně dochutíme ještě solí či cukrem.

Pokud je omáčka chuťově podle našich představ, je čas na mixování a pasírování.

  1. Nejdříve do omáčky přidáme výpek z masa pro zvýraznění chutí celé omáčky.
  2. Poté dohladka rozmixujeme, abychom v omáčce neměli žádné hrudky.
  3. Nakonec přidáme ještě trochu másla pro úplné zjemnění.
Zdroj foto: Nagy Julia / Shutterstock.com

Co ke kuřeti na paprice podávat?

Jemná omáčka spolu s perfektně upečenými kuřecími stehny si určitě zaslouží tu nejlepší přílohu. Často můžeme kuře na paprice v domácnostech vidět s klasickým houskovým knedlíkem, v jiných rodinách se dokonce podává omáčka s těstovinami či hranolky nebo rýží.

My ale chceme tento klasický recept pozvednout, a tak si připravíme domácí bramborové noky, které se k jemné omáčce perfektně hodí.

Pro přípravu bramborových noků budeme potřebovat:

  • 800 g brambor,
  • sůl,
  • 1 vejce,
  • máslo nebo sádlo,
  • 2 hrnky polohrubé mouky.

Postup přípravy

  1. Vařené brambory necháme vychladnout, a poté je oloupeme a nastrouháme najemno.
  2. Do jedné misky smícháme nastrouhané brambory, vejce, trochu soli a také mouku.
  3. Po promíchání dostaneme jemné a hladké těsto, které se nelepí. Čím méně mouky přidáme, tím více budou noky nadýchané, avšak těsto rozhodně nesmí lepit.
  4. Z jemného těsta je pak vytvoříme pomocí pomoučeného válu malé noky, můžeme je vytvarovat rukou nebo za pomocí lžic. Noky poté vložíme do vroucí osolené vody a počkáme pár minut, než vyplavou na hladinu.
  5. Po uvaření je můžeme rovnou dát na pánev, kde je připravené rozpálené máslo nebo sádlo.
  6. Dozlatova opečené noky vás uchvátí svou jemností a originální chutí.

Takové propojení s klasickým kuřecím na paprice si oblíbíte u prvního sousta.

Zdroj: varenistomem.cz

kuchyněkuře na papricekuřecí stehnaomáčkareceptVaření
Comments (0)
Add Comment