Hlavní jídla a obědReceptySaláty

Hermelínový salát – Recept na oblíbený salát s chutí sýra

Hermelínový salát je oblíbeným pokrmem již mnoho let – a všichni si ho pamatujeme jako pochoutku z bufetu, která se neobešla bez čerstvých rohlíků. Umíte si takový salát připravit doma?

Tento salát, stálice na pultech tehdejších mléčňáků a bufetů. Pamatujete si na něj i vy? Vyzkoušejte recept na hermelínový salát, který je doplněn o ingredience, které přebíjejí jeho nahořklou chuť, kvůli níž se někteří tomuto receptu vyhýbají. 

Recept na hermelínový salát

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 30 minutPorce:3 porce

Tento domácí hermelínový salát je odlehčenou verzí hermelínového salátu podle ČSN. Kromě toho, že neobsahuje majonézu, ingredience jako dijonská hořčice, citronová šťáva a zakysaná smetana mu dodávají ještě výraznější chuť.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejdříve uvařte vajíčka natvrdo (asi 10 minut). Opláchněte je pod studenou vodou a oloupejte.
  2. Šunku nakrájejte na malé kousky (můžete ji i nastrouhat na hrubé straně struhadla.
  3. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
  4. V míse smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, med, citronovou šťávu a zakysanou smetanu.
  5. Hermelín nakrájejte na menší kostky (nebo nastrouhejte na hrubé straně struhadla) a přidejte k ostatním surovinám.
  6. Nakonec vmíchejte nakrájenou šunku, cibuli a přes kolečko protlačená studená vajíčka, promíchejte.
  7. Osolte a opepřete podle své chuti.

Jak vylepšiť salát z hermelínu?

  • Pokud vás hermelínový salát bez majonézy moc neoslovil, můžete si ho upravit podle své chuti, vyměňte zakysanou smetanu za majonézu.
  • Připravit si ho můžete také zcela jednoduše a rychle, přidejte více vajíček, majonézy, nastrouhejte hermelín a kyselé okurky, a nakonec salát dochuťte solí a pepřem.
  • Aby šel hermelín lépe krájet nebo strouhat, vložte ho alespoň půl hodiny před jeho zpracováním do mrazáku.

Kdy se hodí připravit hermelínový salát?

Hermelínový salát s čerstvým a křupavým pečivem je ideální rychlou svačinou nebo večeří. Ovšem pokud vás vaše zaběhlá a stále se opakující pomazánka na chlebíčky nudí, tento salát můžete použít také jako vynikající hermelínovou pomazánkou na chlebíčky.

Doporučujeme: Pohoštění pro návštěvu: 3 tipy co připravit kromě klasických chlebíčků

Proč je hermelínový salát hořký?

Sýr hermelín má přirozeně mírně nahořklou chuť, která může být v některých receptech výraznější. Pokud hermelín zkombinujete s jinou nahořklou zeleninou, jakou je například ředkvička, celková chuť salátu bude hořká. Abyste se tomu vyhnuli, je důležité, aby byla použita správná kombinace ingrediencí, které dokážou vyvážit hořkou chuť hermelínu. Například sladké ovoce nebo dresing na bázi medu mohou pomoci snížit hořkost a vytvořit harmonickou chuťovou rovnováhu.

Co se hodí k hermelínu?

Jak jsme již zmínili, hermelín patří mezi nahořklé sýry výrazné chuti. Proto je ideální ho kombinovat se sladkým ovocem jako jsou hrušky, jablka, hrozny nebo dokonce jahody. Špatná není ani kombinace ořechů a sýru, dodají salátu zajímavou texturu a chuť. Hermelín je také oblíbenou přílohou k pečené zelenině jako jsou cukety, papriky nebo rajčata, a nepostradatelný je také při přípravě různých masových rolek či závitků.

Hermelínový salát nechutná s ničím jiným tak dobře, jako s čerstvým pečivem.

Připravujete si čas od času tento sýrový salát iu vás doma nebo se už vytratil z vašich kuchařských knih?

Zdroj: theguardian.com, jamieoliver.com


Další tipy na saláty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)