Fenykl je opomíjenou zeleninou, která si rozhodně zaslouží v kuchyni svou pozornost. Můžete ho jak grilovat, tak péct či vařit. Nejvhodnější je však jako surovina na fenyklový salát.

Fenykl je zelenina s charakteristickou anýzovou chutí a výraznou vůní, která přidává do pokrmů svěžest a originalitu. Díky své křupavé textuře a jemné chuti je ideální ingrediencí pro přípravu salátu, který je vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Inspirujte se a připravte si dokonalý letní salát z fenyklu.
Jak na salát z fenyklu
Příprava fenyklového salátu není vůbec složitá, s fenyklem se totiž pracuje stejně jako s jakýmkoliv jiným salátem. Stačí ho zbavit tvrdého konce a natrhat na požadované kousky. Přidat k němu můžete prakticky cokoliv, od ředkviček až po oříšky. Nezapomeňte salát po jeho přípravě uložit na chvíli do lednice, aby se všechny chutě a vůně propojily.
Recept na fenyklový salát
Salát z fenyklu je ideální přílohou ke grilovanému masu nebo může být také výtečným lehkým obědem. Tento recept na fenyklový salát je jednoduchý a je hotový za méně než 15 minut.
Suroviny
Postup
- Fenykl omyjte a odřízněte jeho konce.
- Fenykl nakrájejte na tenké nudličky – pár lístečků si odložte na ozdobu.
- Okurku omyjte a nakrájejte na nudličky. Pokud má okurka větší semínka, odstraňte je.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V míse smíchejte fenykl, okurku, cibuli, nasekanou petrželku a mátu.
- Do salátu vymačkejte šťávu z citronu a přidejte olivový olej.
- Opatrně důkladně salát promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
- Fenyklový salát si můžete upravit podle sebe a přidat do něj jakoukoliv zeleninu. Skvěle chutná také se zálivkou z medu a citrusové šťávy.
Doporučujeme: Pochoutkový rumcajs salát
Čím vylepšit fenyklový salát
Fenykl je univerzální surovinou, která se snese s ostatními ingrediencemi. Fenyklový salát můžete vylepšit přidáním ořechů jako jsou například pražené mandle, lískové ořechy nebo pistácie. Nebojte se také ovoce, fenyklový salát s jablky nebo pomerančem je dokonalým svěžím salátem, který oceníte zejména v letních dnech. Aby byl salát více výživnější, přidejte do něj měkký kozí sýr nebo nastrouhaný parmazán, který dodá salátu bohatou chuť.
Přidat můžete také olivy, avokádo a různé dresinky.
Vyzkoušejte různé dresinky
Citrusový dresink
Smíchejte šťávu z citronu (pomeranče nebo grapefruitu) s olivovým olejem, strouhanou citronovou kůrou (citron řádně omyjte) a případně přidejte med nebo javorový sirup pro sladkou rovnováhu.
Balsamico dresink
Balzamikový ocet, olivový olej, med, česnek, sůl a pepř smíchejte dohromady tak, aby se dokonale spojily veškeré suroviny.
Hořčičný dresink
Základem tohoto dresinku je dijonská hořčice, dále olivový olej, citrusová šťáva, med, sůl a pepř.
Mátový dresink
Olivový olej, med, citrusovou šťávu, nadrobno nasekanou mátu smíchejte dohromady, dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: traderjoes.com, wholefoodsmarket.com
Další recepty na saláty