Pirohy naslano plněné mletým masem a žampiony

Pirohy mají původ ve Střední a Východní Evropě a jde o nekynuté plněné knedlíky. Mohou se připravovat naslano, ale i nasladko a nejčastěji se plní tvarohem, masem, kysaným zelím, sýrem nebo ovocem.

 

Pirohy jsou nejpopulárnější u našich sousedů v Polsku, kde se podávají posypané smaženou cibulkou. Příprava není složitá, tak je určitě vyzkoušejte s mletým masem a žampiony.

Zdroj foto: Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Suroviny na pirohy

  • 250 g mletého masa (krůtího, vepřového nebo hovězího),
  • 300 g polohrubé mouky,
  • prášek do pečiva (stačí polovina balení),
  • 150 g čerstvých žampiónů,
  • 80 g másla,
  • 1 větší cibule,
  • kelímek smetany,
  • žloutek,
  • pepř a sůl,
  • mletá paprika.

Postup přípravy

  1. Do velké mísy nasypeme polohrubou mouku, půl balíčku prášku do pečiva, přidáme máslo, smetanu a osolíme.
  2. Ze surovin uhněteme těsto, dobře ho propracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice asi na 45 minut.
  3. Zatímco nám těsto bude odpočívat, oloupeme si cibuli a nadrobno si ji nakrájíme.
  4. Žampiony oloupeme a nakrájíme také nadrobno.
  5. Na pánvi si rozehřejeme olej, na něj položíme mleté maso, pokrájenou cibuli a žampiony. Dobře promícháme, přidáme mletou papriku, osolíme a opepříme.
  6. Maso necháme opékat do doby, dokud se nám ze směsi nezačnou tvořit hrudky.
  7. Až je maso hotové, můžeme se pustit opět do těsta. To si vyndáme z lednice a rukama jej dobře prohněteme.
  8. Těsto si na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku. Následně vykrajujeme kolečka asi o průměru deset centimetrů.
  9. Na každé vzniklé kolečko pokládáme asi jednu lžičku masové směsi.
  10. Oddělíme si žloutek od bílku a žloutek vyšleháme. Vyšlehaným žloutkem potřeme vždy kraje těsta, dobře přeložíme a přitiskneme. Vidličkou ještě přitiskneme okraje.
  11. Tvoříme plněné půlkruhy, tedy pirohy.
  12. Na plech položíme pečicí papír a všechny pirohy na něj vyskládáme.
  13. Pečeme v troubě asi 25 minut, dokud nezezlátnou.

Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Dobrou chuť.

Zdroj: zena.sme.sk

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací