Pirohy naslano plněné mletým masem a žampiony
Pirohy mají původ ve Střední a Východní Evropě a jde o nekynuté plněné knedlíky. Mohou se připravovat naslano, ale i nasladko a nejčastěji se plní tvarohem, masem, kysaným zelím, sýrem nebo ovocem.
Pirohy jsou nejpopulárnější u našich sousedů v Polsku, kde se podávají pirohy se smaženou cibulkou. Příprava není složitá, tak určitě vyzkoušejte pirohy s mletým masem a žampiony.

Recept na pirohy
Vyzkoušejte chutný recept na nejlepší pirohy.
Suroviny
- 250 g mletého masa (krůtího, vepřového nebo hovězího),
- 300 g polohrubé mouky,
- prášek do pečiva (stačí polovina balení),
- 150 g čerstvých žampiónů,
- 80 g másla,
- 1 větší cibule,
- kelímek smetany,
- žloutek,
- pepř a sůl,
- mletá paprika.
Pirohy krok za krokem
- Do velké mísy nasypeme polohrubou mouku, půl balíčku prášku do pečiva, přidáme máslo, smetanu a osolíme.
- Ze surovin uhněteme těsto, dobře ho propracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice asi na 45 minut.
- Zatímco nám těsto bude odpočívat, oloupeme si cibuli a nadrobno si ji nakrájíme.
- Žampiony oloupeme a nakrájíme také nadrobno.
- Na pánvi si rozehřejeme olej, na něj položíme mleté maso, pokrájenou cibuli a žampiony. Dobře promícháme, přidáme mletou papriku, osolíme a opepříme.
- Maso necháme opékat do doby, dokud se nám ze směsi nezačnou tvořit hrudky.
- Až je maso hotové, můžeme se pustit opět do těsta. To si vyndáme z lednice a rukama jej dobře prohněteme.
- Těsto si na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku. Následně vykrajujeme kolečka asi o průměru deset centimetrů.
- Na každé vzniklé kolečko pokládáme asi jednu lžičku masové směsi.
- Oddělíme si žloutek od bílku a žloutek vyšleháme. Vyšlehaným žloutkem potřeme vždy kraje těsta, dobře přeložíme a přitiskneme. Vidličkou ještě přitiskneme okraje.
- Tvoříme plněné půlkruhy, tedy pirohy.
- Na plech položíme pečicí papír a všechny pirohy na něj vyskládáme.
- Pečeme v troubě asi 25 minut, dokud nezezlátnou.
Po upečení pirohy vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Dobrou chuť.