Tinktura z medvědího česneku: Jak ji připravit a užívat?

Medvědí česnek je vytrvalá léčivka, která svým vzhledem připomíná jedovatou konvalinku vonnou, proto je potřeba být při sběru medvědího česneku opatrní a raději se pořádně ujistit, že opravdu nesbíráte jedovatou rostlinu, ale léčivku, která má česnekové aroma. Tinktura z medvědího česneku je skvělý způsob, jak jej využít.

Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Sběr medvědího česneku

Sběr medvědího česneku je povolen pouze mimo chráněná krajinná území. I přesto, že není na seznamu ohrožených rostlin, buďte při jeho sběru ohleduplní a šetrní k přírodě – a nasbírejte si pouze tolik, kolik skutečně potřebujete. Sbírají se listy, které se následně dají upravit a využít mnoha způsoby.

Výroba tinktury

  1. Při výrobě tinktury z medvědího česneku budete potřebovat lahev, kterou až po okraj naplňte pokrájenými česnekovými listy, a následně zalijte alespoň 40 % alkoholem (například vodkou či jinou pálenkou, kterou máte po ruce).
  2. Nechte na slunném a teplém místě po dobu 14 dní.
  3. Potom přelijte přes hadr do menších nádob a skladujte v chladu.
Zdroj foto: FotoHelin / Shutterstock.com

Využití tinktury

A kdy po tinktuře z medvědího česneku sáhnout? Můžete si ji ordinovat každý den, 10 až 15 kapek do sklenice s vodou a následně vypít. Tinktura má pozitivní účinky na paměť, napomáhá při trávicích obtížích, snižuje krevní tlak. Někdy se pro jeho větší účinnost doporučuje pít ho v teplém mléce.

Medvědí česnek je oproti kuchyňskému česneku jemnější. Také má mnohem větší léčivé účinky. Ovšem pozor, u některých jedinců může jeho požití vyvolat alergické reakce. Na vině jsou česnekové silice, které mohou u alergiků způsobit po požití otoky hrdla – a při kontaktu s pokožkou mohou způsobit její podráždění až zarudnutí.

Pokud každoročně vyrážíte na sběr česneku, ale ještě jste nezkoušeli vyrobit si domácí tinkturu, můžete to udělat letos. Dá se sice koupit v lékárně, ale její domácí příprava není nikterak složitá.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací