Kroupová polévka: Recept na výbornou polévku s uzeným masem

Kroupová polévka je pokrmem tradičních zabijaček, ale připravit si ji můžete kdykoli během roku s uzeným masem. Kroupy do polévky jsou zdravou a výživnou surovinou.

Kroupy patří mezi potraviny, které se z našich jídelníčku pomalu vytrácí. Přitom mají v české kuchyni mnohaletou tradici, jejich účinek pro tělo znali i dávní antičtí gladiátoři, kterým kroupy dávaly sílu do boje. Inspirujte se a připravte si recept kroupová polévka s uzeným masem.

Jaké kroupy do polévky jsou vhodné?

Ječné kroupy jsou nejčastějším druhem krup, který se využívá pro vaření. Setkat se ale také můžete s pohankovými, pšeničnými a ovesnými. Na výběr je také velikost krup – malé, střední, velké, krupky, nebo perličky. Polévka s kroupami pro děti bude mnohem lepší s krupkami malými, ty větší nepohrdnou kroupami velkými.

polévka s kroupami
Zdroj obrázku: Avocado_studio / Shutterstock.com

Proč jsou kroupy zdravé?

Kroupy, stejně jako jiné obiloviny, jsou plné vlákniny, ale také křemíku, který je naprosto nezbytný pro cévy a stavbu kostry, jíž zpevňuje a posiluje. Víte, jak blahodárný účinek mají kroupy pro naše tělo a jak správně uvařit kroupy?

Recept na kroupovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření:1 hodina Celkový čas:1 hodina 10 minutPorce:6 porce

Rychlá kroupová polévka s uzeným masem je často opomíjenou českou polévkou, která naše tělo prohřeje dodá potřebné vitamíny a ostatní látky. Recept je velmi jednoduchý jak na přípravu, tak na ingredience.

Suroviny

Postup

  1. Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do měkka.
  2. Po půlhodině vaření k masu přidejte očištěnou mrkev, petržel, cibuli, česnek, celer, přidejte také koření.
  3. Mezitím si uvařte kroupy podle návodu.
  4. Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho z hrnce.
  5. Vývar sceďte přes sítko, přidejte k němu nakrájenou zeleninu z polévky.
  6. Část masa nakrájejte na kousky a vložte do polévky.
  7. Nakonec do polévky přidejte i uvařené kroupy.
  8. Polévku dochuťte už dle své chuti.
  9. Na závěr ji můžete dozdobit snítky petrželky.

Tipy na vylepšení polévky z kroupů

  • Pokud je uzený vývar příliš silný, můžete ho zjemnit tak, že si do polévky přilejete obyčejné mléko. Přesně tak to totiž dělávaly naše babičky, je to tzv. bílá polévka s kroupami.
  • Ovarová polévka s kroupami je vynikající specialitou českých zabijaček, připravit si ji můžete i doma, stačí si dojít do řeznictví pro ovarové maso (hlava, jazyk, koleno, játra).

Do polévky můžete také zavařit pár kousků brambor, které vytáhnou slanost uzeného masa.

Zdroj: nutrition.gov, myplate.gov


Tipy na další oblíbené polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra