Kroupová polévka: Recept na výbornou polévku s uzeným masem

Kroupová polévka je pokrmem tradičních zabijaček, ale připravit si ji můžete kdykoli během roku s uzeným masem. Kroupy do polévky jsou zdravou a výživnou surovinou.

Kroupy patří mezi potraviny, které se z našich jídelníčku pomalu vytrácí. Přitom mají v české kuchyni mnohaletou tradici, jejich účinek pro tělo znali i dávní antičtí gladiátoři, kterým kroupy dávaly sílu do boje. Inspirujte se a připravte si recept kroupová polévka s uzeným masem.

Jaké kroupy do polévky jsou vhodné?

Ječné kroupy jsou nejčastějším druhem krup, který se využívá pro vaření. Setkat se ale také můžete s pohankovými, pšeničnými a ovesnými. Na výběr je také velikost krup – malé, střední, velké, krupky, nebo perličky. Polévka s kroupami pro děti bude mnohem lepší s krupkami malými, ty větší nepohrdnou kroupami velkými.

polévka s kroupami
Zdroj obrázku: Avocado_studio / Shutterstock.com

Proč jsou kroupy zdravé?

Kroupy, stejně jako jiné obiloviny, jsou plné vlákniny, ale také křemíku, který je naprosto nezbytný pro cévy a stavbu kostry, jíž zpevňuje a posiluje. Víte, jak blahodárný účinek mají kroupy pro naše tělo a jak správně uvařit kroupy?

Recept na kroupovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření:1 hodina Celkový čas:1 hodina 10 minutPorce:6 porce

Rychlá kroupová polévka s uzeným masem je často opomíjenou českou polévkou, která naše tělo prohřeje dodá potřebné vitamíny a ostatní látky. Recept je velmi jednoduchý jak na přípravu, tak na ingredience.

Suroviny

Postup

  1. Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do měkka.
  2. Po půlhodině vaření k masu přidejte očištěnou mrkev, petržel, cibuli, česnek, celer, přidejte také koření.
  3. Mezitím si uvařte kroupy podle návodu.
  4. Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho z hrnce.
  5. Vývar sceďte přes sítko, přidejte k němu nakrájenou zeleninu z polévky.
  6. Část masa nakrájejte na kousky a vložte do polévky.
  7. Nakonec do polévky přidejte i uvařené kroupy.
  8. Polévku dochuťte už dle své chuti.
  9. Na závěr ji můžete dozdobit snítky petrželky.

Tipy na vylepšení polévky z kroupů

  • Pokud je uzený vývar příliš silný, můžete ho zjemnit tak, že si do polévky přilejete obyčejné mléko. Přesně tak to totiž dělávaly naše babičky, je to tzv. bílá polévka s kroupami.
  • Ovarová polévka s kroupami je vynikající specialitou českých zabijaček, připravit si ji můžete i doma, stačí si dojít do řeznictví pro ovarové maso (hlava, jazyk, koleno, játra).

Do polévky můžete také zavařit pár kousků brambor, které vytáhnou slanost uzeného masa.

Zdroj: nutrition.gov, myplate.gov


Tipy na další oblíbené polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.