Jak vybrat zařízeníTechnika & zařízení

Minitrouba jako skvělý pomocník do každé kuchyně

Minitrouba, nebo chcete-li stolní trouba, připomíná svým vzhledem mikrovlnku. Jedná se však o daleko důmyslnější a propracovanější přístroj, který by neměl chybět v řádné kuchyni.

Pokud nemáte v kuchyni nadbytek místa, a přesto byste si chtěli ugrilovat kuře, upéct dobrou sekanou nebo štrůdl, zamyslete se nad pořízením minitrouby.

Zdroj foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Stolní trouba bez plotýnek

Minitrouba bez plotýnek na první pohled skutečně silně připomíná mikrovlnnou troubu. Podstatným rozdílem je ale počet nabízených pečících programů, jimiž běžná mikrovlnka logicky nedisponuje. Svou pořizovací cenou se řadí k levnějších spotřebičům a celkovými rozměry k menším zařízením.

Minitrouba s plotýnkami

Minitrouba s plotýnkami má ve své vrchní části instalované dvě až tři plotýnky. Svým vzhledem se tak blíží spíše plnohodnotným sporákům než klasickým mikrovlnkám. Použitím jsou tyto spotřebiče daleko variabilnější, avšak musíte počítat s nepatrně většími rozměry. O trochu vyšší je také pořizovací cena, ale pořízení minitrouby s plotýnkami stále není likvidační investicí.

Minitrouba s grilem

Minitrouba je dostupná i s grilem, což rozšiřuje možnosti použití tohoto přístroje. Na horní desce mají hladkou grilovací plochu, díky čemuž mohou plnit funkci stolního grilu. Ten sice nedokáže plnohodnotně nahradit normální varnou desku,ale i tak vám skvěle poslouží při grilování masa nebo zeleniny. Bez větších obtíží si minitrouba s grilem poradí s výrobou palačinek nebo smažením vajec.

Jak velké jsou minitrouby?

Rozměry stolní trouby jsou jedním ze základních parametrů při výběru. Minitrouba není obvykle větší než klasická mikrovlnka, protože se její rozměry pohybují kolem 30 x 60 x 40 centimetrů. Hmotnost přístroje obvykle nepřesáhne 5 kilogramů. Mezi jednotlivými typy však v tomto ohledu nejsou příliš výrazné rozdíly.

Zdroj foto: Be Saowaluck / Shutterstock.com

V oblasti použitých materiálů si každý z vás přijde na své. K dispozici jsou jak minitrouby vyrobené jak z plastu, tak z kovu. Lepší spotřebiče jsou dokonce opatřeny nerezavějící povrchovou úpravou. Díky široké paletě použitých barev můžete stolní troubu dokonale sladit se zbytkem kuchyňské linky. Zakoupit si totiž můžete spotřebiče černé, bíle, červené nebo šedé.

Litinové plotýnky

Minitrouba opatřená litinovými plotýnkami patří k těm nejzákladnějším typům. Tento typ plotýnek známe ze starých sporáků asi všichni. Můžete na ni bez větších obav postavit jakýkoliv hrnec nebo pekáč. Ovládání se provádí manuálně zvlášť pro troubu – a zvlášť pro samotné hořáky. Lepší minitrouby dokonce disponují třemi litinovými plotýnkami, zatímco základní varianty si musí vystačit pouze se dvěma. Nespornou výhodou je nižší pořizovací cena.

Sklokeramické plotýnky

Pokud byste chtěli do minitrouby investovat o něco více peněz, pak byste se rozhodně měli poohlédnout po přístroji se sklokeramickými plotýnkami. Minitrouba se sklokeramickou deskou působí o něco luxusnějším dojmem a z hlediska praktičnosti je na tom také o něco lépe. Plotýnky jsou dokonale zarovnané s horní deskou, takže mnohdy ani nepoznáte, že jimi minitrouba disponuje. Pouze si dejte pozor, abyste používali speciální nádobí určené pro sklokeramické desky.

Jaký je objem minitrouby?

Z hlediska objemu nelze očekávat, že by se minitrouba s vařičem vyrovnala klasickému sporáku. Objem se udává v litrech a představuje velikost vnitřního prostoru. Trh je v tomto případě dost rozmanitý, neboť koupíte stolní troubu s objemy od 9 do 60 litrů. Před pořízením spotřebiče si tedy dobře rozmyslete, kolik jídla budete najednou připravovat. Nejčastěji se objem minitrouby pohybuje okolo 30 až 40 litrů, což bohatě postačí pro běžné vaření. Na pečení cukroví nebo větších kuřat se rozhodně vyplatí investovat do většího zařízení.

Zdroj foto: Sinn P. Photography / Shutterstock.com

Nemáte místo na klasickou troubu, a přesto byste si chtěli upéct sekanou nebo kuře? Minitrouba je tedy ideálním řešením pro každou domácnost.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)