Bábovka na 3 různé způsoby: Který vyzkoušíte?

Bábovka patří k tradičním českým nejenom svátečním dezertům, každá rodina má svůj oblíbený postup, hlavně naše babičky uměly rozhodně ty nejlepší bábovky pod sluncem.

Zdroj foto: AtlasStudio / Shutterstock.com

Máte raději tu kakaovou, mramorovou nebo nějakou méně tradiční? Vyzkoušejte naše tipy a naučte se péct bábovku jako z kuchařky. Není složitá na přípravu, ovšem jakmile se nedodrží postup, může se stát, že po upečení nejde vyklopit z formy nebo se ihned po rozkrojení rozsype. S našimi tipy se vám to ale nestane.

Bábovka s ořechy

Oříšková bábovka, to je prostě klasika. S tímto receptem se vám navíc bábovka určitě povede, a navíc ji budete mít hotovou opravdu za chviličku. Recept můžete vyzkoušet například když se objeví nečekaná návštěva nebo když dostanete chuť na sladkou snídani.

Suroviny

  • Necelý hrnek cukru krystal,
  • půl hrnku oleje,
  • 3 vejce,
  • půl hrnku mléka,
  • balíček prášku do pečiva,
  • hrnek hladké mouky,
  • hrnek namletých oříšků.

Postup

  1. Do mísy si nasypeme mouku a prášek do pečiva. Následně je prosejeme a poté smícháme s cukrem a oříšky.
  2. Do suché směsi přidáme vajíčka, olej a mléko. Všechno řádně promícháme a pečlivě vypracujeme hladké těsto bez hrudek.
  3. Troubu už si dáme předehřát na 180 stupňů a připravíme si formu na bábovku.
  4. Klasickou formu je nutné dobře vymazat tukem a vysypat moukou, silikonovou můžeme rovnou naplnit těstem.
  5. Jakmile těsto nalijeme do formy, dáme bábovku péct. Pečeme přibližně 30 minut, zda je buchta hotová vyzkoušíme jednoduše špejlí.
  6. Po upečení je možné posypat moučkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Zdroj foto: Fascinadora / Shutterstock.com
Zdroj foto: Fascinadora / Shutterstock.com

Bábovka s jogurtem

Jogurtová bábovka má výhodu v tom, že její těsto nikdy není suché. Použít můžete jakýkoliv jogurt, který doma v lednici právě objevíte. Je jedno, zda to bude jogurt bílý, ovocný nebo třeba tvarohový. Vždycky si pochutnáte.

Suroviny

  • 100 g oleje,
  • 3 vejce,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 200 g cukru krystal,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 200 g hladké mouky,
  • 200 g jogurtu.

Postup

  1. Do větší mísy si dáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr i cukr krystal.
  2. Lehce promícháme a přidáme i ostatní suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
  3. Všechny suroviny dobře promícháme a vypracujeme tak hladké těsto. Práci si můžeme ulehčit tím, že těsto zpracujeme za pomoci robota či mixéru. Jde to ale pěkně i ručně.
  4. Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů a mezitím si připravíme formu na bábovku.
  5. Opět můžeme vymazat tukem a vysypat moukou či kokosem, silikonové formy se ale vymazávat nemusí, bábovka půjde i tak pěkně vyklopit.
  6. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 stupních asi 40 minut, průběžně kontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová.

Tip: Bábovku klasicky dozdobíme cukrem či polevou, ale ozvláštnit ji můžeme i tím, že do těsta přidáme nadrobno nasekanou čokoládu.

Mramorová bábovka

Mramorová bábovka to je zkrátka klasika. Upoutá nejen svou chutí, ale i vzhledem, protože je krásně barevná. Vyzkoušejte tento rychlý hrníčkový postup.

Suroviny

  • 1 hrnek cukru krystal,
  • 2 vejce,
  • půl hrnku oleje,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • hrnek mléka,
  • balíček prášku do pečiva,
  • balíček vanilkového cukru,
  • lžička kůry z citronu,
  • kvalitní kakao holandského typu dle chuti.

Postup

  1. V míse si smícháme cukr, vejce, olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a všechno řádně promícháme.
  2. Vznikne nám těsto, které si rozdělíme na dvě poloviny.
  3. Do jedné poloviny těsta vmícháme asi lžičku nastrouhané citronové kůry nebo méně, dle chuti.
  4. Do druhé poloviny těsta zase vmícháme podle chuti holandské kakao.
  5. Připravíme si formu na bábovku a těsta do ní budeme střídavě lít. Kdo si chce pohrát, může špejlí jednotlivé vrstvy lehce promíchat, aby se vytvořil zajímavější barevný – mramorový efekt.
  6. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, bábovku budeme péct po dobu asi 45 minut, opět vyzkoušíme špejlí, zda je upečená.
  7. Horkou bábovku vyklopíme, nakonec pocukrujeme a máme hotovo.

Sbíhají se vám sliny?

Zdroj: vareni.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací