Tvarůžková pomazánka – Tradiční recept z olomouckých tvarůžků

Tvarůžková pomazánka je oblíbenou slanou pochoutkou, která nesmí chybět na oslavách, při sledování televize nebo jako studená večeře, když máte málo času, ale velký hlad.

Milujete olomoucké tvarůžky? To pak budete milovat také tvarůžkovou pomazánku. Její základ je samozřejmě tvořen oblíbeným moravským sýrem s typickou vůní a pomazánka se skvěle hodí k pivu i vínu. Příprava není nijak složitá, zabere pár minut a pochutná si na ni celá rodina i parta kamarádů, kteří přijdou na návštěvu.

Co jsou olomoucké syrečky?

Olomoucké syrečky, nebo chcete-li tvarůžky, jsou oblíbenou moravskou lahůdkou, kterou lze konzumovat na tisíc různých způsobů. Syrečky jsou vlastně zrající sýr z odtučněného sýra. Tvarůžky mají měkkou konzistenci a velmi typickou chuť i aroma.

Recept na tvarůžkovou pomazánku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 5 minutCelkový čas: 10 minutPorce:4 porce

Pomazánka z olomouckých tvarůžků je sytá, zdravá a snadná i rychlá na přípravu. Z pár surovin během pár minut vykouzlíte lahodnou pomazánku, kterou dáte na chvilku uležet do lednice a vydatná svačinka, večeře i občerstvení k televizi nebo pro návštěvu je na světě.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si cibuli nakrájíte najemno, olomoucké tvarůžky nastrouháte nahrubo a společně smícháte v míse.
  2. Do směsi následně přidejte žervé nebo lučinu a opět důkladně promíchejte.
  3. Na závěr dochuťte solí, přidejte kmín a špetku sladké papriky.
  4. Misku přikryjte potravinovou fólií a pomazánku nechte uležet v lednici alespoň po dobu 30 minut.
  5. Pomazánka z tvarůžků chutná nejlépe na čerstvém pečivu.

Jak vylepšit pomazánku z tvarůžků?

Nejlépe chutná pokud ji necháte řádně odležet, tedy přes celou noc. Pokud je na vás chuť pomazánky příliš ostrá, můžete ji zjemnit přidáním jogurtu. Pomazánku z olomouckých tvarůžků lze připravit různými způsoby. Zejména milovníci piva jistě ocení následující tip. Tvarůžková pomazánka s pivem se připravuje podle základního receptu, ale do pomazánky se navíc přidají 3 lžíce piva, které se postarají o příjemně nahořklou a výraznou chuť.

Když do receptu přidáte pálivou papriku a chilli, vznikne pikantní pomazánka růžové barvy. Věděli jste, že je i fitness? Olomoucké syrečky mají velmi nízký obsah tuku a hodí se i pro aktivní sportovce, kteří si hlídají svou stravu. Syrečková pomazánka chutná skvěle i na celozrnném chlebu a krekrech. Pomazánka z tvarůžků chutná skvěle i s jarní cibulkou, nadrobno nakrájenou paprikou a pažitkou.
Tvarůžková pomazánka se smetanou i s tvarohem chutnají stejně lahodně jako verze se žervé či lučinou, ale mají krémovější konzistenci.

S čím podávat tvarůžkovou pomazánku?

Tradiční tvarůžková pomazánka chutná nejlépe na čerstvém pečivu – chlebu, rohlíku i housce. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí i pomazánka podávaná na topince. Pokud milujete dipy, lze pomazánku podávat s čerstvým ovocem právě místo dipu.

K čemu se hodí tvarůžková pomazánka 

Tvarůžková pomazánka na jednohubky, topinky i čerstvé pečivo je skvělou svačinou, ale i vhodnou studenou večeří. Pokud si k ní připravíte i zeleninový salát, můžete si dopřát plnohodnotný a lahodný pokrm.

Zdroj: simplyrecipes.com, bbcgoodfood.com

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.