Je zdravá výživa opravdu prevencí proti rakovině? Naučte se dávat si pozor na to, co jíte

Moderní medicína je sice všemocná, ale stále ji trápí léčba některých vážných nemocí. K jedněm z takových chorob nepochybně patří i rakovina. Některé její typy se sice dají léčit, ovšem naprosto zásadní k úspěšné léčbě karcinomu je včasné diagnostikování. Jakmile nádor neodhalíte včas, je následná léčba relativně komplikovaná a v nejhorším případě může nemoc skončit smrtí. Pomůže zdravá výživa v prevenci rakoviny?

Zdroj foto: udra11 / Shutterstock.com

Co má vliv na vznik rakoviny?

Ač lékaři nedokážou léčit některé typy rakoviny, jsou celkem úspěšní v odhalování příčin vzniku karcinomu.

  • Prvenství Česká republika drží v případě rakoviny tlustého střeva, což není zrovna lichotivá statistika.
  • Na vzniku nádorového onemocnění se podílí nejenom genetické předpoklady, ale také faktor životního prostředí, a především faktor životního stylu.
  • A právě to je oblast, kterou můžete zásadním způsobem ovlivnit a předejít tak vzniku rakoviny.

Všem vám je asi jasné, že zdravý životní styl je jedním z nejlepších preventivních prostředků před vznikem karcinomu. Lékaři dokonce udávají, že špatné výživě náleží přibližně 30 až 35 % všech úmrtí na rakovinu. Prakticky stejnou procentní část pak zaujímá kouření a závislost na nikotinu.

Přitom zrovna toto jsou oblasti, které můžete s trochou vůle snadno ovlivnit. Pokud dokážete změnit svůj životní styl, snížíte riziko vzniku nádorového onemocnění o více než 50 procent, což rozhodně není zanedbatelné.

Jak zdravá výživa ovlivňuje vznik rakoviny?

Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale zdravá výživa dokáže ovlivňovat vznik a vývoj karcinogenních buněk ve všech jejích fázích. Bohužel ne všechny potraviny mají prospěšné účinky, tudíž konzumací nevhodných potravin můžete vývoj rakoviny ještě zhoršit. To ovšem neznamená, že byste pitím a jezením určitých pokrmů přímo podporovali vznik rakovinotvorných buněk.

Souvislost mezi výživou a rakovinou je nutné chápat především v návaznosti na životní styl. Pouze zdravý životní styl určitě nedokáže karcinom vyléčit, ale stoprocentně dokáže podpořit léčbu.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Na které potraviny byste si měli dávat pozor?

Pojďme si nejprve představit některé potraviny, které naopak podporují vznik rakovinotvorných buněk v lidském organismu. Máte-li genetické předpoklady k onemocnění rakovinou, pak byste se těmto potravinám měli rozhodně vyhýbat. Zcela jednoznačně se jedná o alkohol, o červená masa a uzeniny.

Svůj vliv na vznik karcinomu má také nadměrná konzumace soli a celkově nezdravý životní styl vedoucí k vysoké tělesné váze a obezitě. Jako karcinogeny bohužel mohou působit i jednotlivé látky obsažené v běžných potravinách. Většina z vás asi nebude ani vědět, že se tyto látky v příslušných jídlech či nápojích nacházejí. Typicky se jedná o mykotoxiny nebo přírodní pesticidy produkované rostlinami na ochranu před houbami a hmyzem.

Jak snížit riziko vzniku rakoviny?

Dokážete-li žít zdravě a udržovat si zdravou tělesnou váhu, pak je u vás rapidně sníženo riziko vzniku nádorového onemocnění. Právě normální hodnota indexu BMI by měla být dobrým ukazatelem toho, jak špatně či dobře na tom s tělesnou váhou jste. Důležité je udržovat si stálou váhu bez nenadálých výkyvů způsobených přejídáním a drastickými dietami.

Jako skvělá prevence před vznikem a rozvojem rakovinotvorných buněk působí ovoce a zelenina. V těchto potravinách se nachází přírodní antioxidanty, hlavně vitamin A, vitamin E a selen, které zpomalují vývoj rakoviny. Lékařské výzkumy ovšem ukázaly, že uměle vyrobené potravinové doplňky a náhražky stravy nemají stejný účinek, jako čerstvé ovoce a zelenina. Nejlepší je tedy konzumovat velké množství různých druhů ovoce a zeleniny.

Pozor na konzumaci masa

Obrovské karcinogenní riziko představuje kromě obezity také nadměrná konzumace masa a uzenin. Největším problémem jsou sekundární potraviny, které velmi často obsahují nevhodné látky. Ideální je tedy jejich konzumace v minimálním množství a jíst maso maximálně jednou za den. Nevhodné červené maso je navíc možné nahrazovat rybami a luštěninami. Ryby obsahují dobře stravitelné bílkoviny a jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin.

Rakovina patří k jedné z nejzákeřnějších chorob, se kterou se lidstvo musí vyrovnat. Její vznik a vývoj však můžete z velké části sami ovlivnit. Přejděte na zdravý životní styl, začněte se sportem a karcinogennímu onemocnění se s největší pravděpodobností vyhnete. Zdravá výživa je prostě základ.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.