Křehké vanilkové rohlíčky – Tradiční recept na babiččiny cukroví

Vyzkoušejte prověřený recept na vanilkové rohlíčky z období první republiky, kdy se pekly nejen klasické – křehké vanilkové rohlíčky s mandlemi, ale i jejich kakaová verze.

Chuť vanilkových rohlíčků je pro většinu z nás návratem do dětských let. Jejich vůně, linoucí se z maminčiny kuchyně, byla předzvěstí blížících se vánoc. Původně však toto cukroví nemělo s vánocemi vůbec nic společného a ani dnes není žádný důvod k tomu, abychom si je nemohli dopřát i v průběhu roku. Pojďme se podívat jak se pečou vanilkové rohlíčky.

Vanilkové rohlíčky recept
Zdroj foto: LarsZ / Shutterstockc.com

Historie vanilkových rohlíčků

Vanilkové rohlíčky mají svou domovinu ve Vídni, stejně jako mnoho dalších dodnes oblíbených delikates. U našich jižních sousedů je najdeme pod názvem „Vanillekipferl“ a jsou celoročně běžně k dostání třeba ve vyhlášených vídeňských kavárnách jako ideální pamlsek ke kávě či čaji. Tyto máslové, vanilkou vonící sušenky ve tvaru půlměsíce se začaly péct už v 17. století na znamení vítězství vojsk Svaté říše římské a Habsburského Uherska nad Turky. Velmi rychle se však rozšířily nejen po celé Rakousko-uherské monarchii, ale i do Německa. Bavorské město Nördlingen se dokonce pyšní vanilkovými rohlíčky jako svojí specialitou. U nás a v sousedních zemích – jako je Maďarsko, Polsko, Slovenko či vzdálenější Rumunsko, jsou vanilkové rohlíčky neodmyslitelnou součástí vánočního cukroví.

V zásadě lze říci, že co rodina, to vlastní recept na babiččiny vanilkové rohlíčky. I přesto, že od jeho původního vzniku uplynula hezká řádka let, suroviny v nich použité, se moc nezměnily, stejně jako touha vložit si do pusy ten nejjemnější a na jazyku se rozpadající rohlíček s delikátní chutí oříšků a sladké vůně vanilky. Přesně takové mají totiž staročeské vanilkové rohlíčky, které si podle receptu z roku 1926 můžete upéct.

Recept na vanilkové rohlíčky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 15 minutČas odpočinku: 40 minutCelkový čas: 45 minutPorce:1 porceKalorie:300 kcal Nejlepší období:Summer

Připravte si jednoduché vanilkové rohlíčky s ořechy, které budou chutnat celé vaší rodině i návštěvě. Vyjde vám zhruba 30-50 rohlíčků.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Na vál dáme mouku a do ní rozdrobíme máslo. Přidáme 7 dkg cukru a nastrouhané neloupané mandle.
  2. Hmotu spojíme v těsto, z něhož ručně tvarujeme na válu malé rohlíčky.
  3. Klademe je na suchý plech a vanilkové rohlíčky pečeme při teplotě 175°C do růžova (cca 10-15 min.) v troubě.
  4. Upečené, teplé rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru smíchaném s 5 dkg práškového. Čím jsou starší, tím jsou lepší.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbené Linecké cukroví

Jak připravit nejlepší vanilkové rohlíčky?

  1. Kvalitní máslo je základ – Pokud chcete luxusní vanilkové rohlíčky, tak nepoužívejte levná másla ani žádné náhražky, s nimiž jsou rohlíčky hodně „gumové“. Stejně tak vždy volte osvědčenou mouku a hodnotné ořechy či mandle.
  2. Velikost rohlíčků – ideální velikost před pečením je 4 cm dlouhé a 1,5 cm široké.
  3. Péct po jednom plechu – jinak vychladnou příliš a cukr na ně už nepřilne.
  4. Kdy obalovat – příliš horké rohlíčky se snadno lámou, příliš studené nejdou v cukru obalit. Časem vychytáte správnou teplotu na obalování. Doporučuje se nechat rohlíčky po upečení 2,5 minuty stát a pak obalovat.
  5. Čím jsou vanilkové rohlíčky tak výjimečné – za svou rozpustnost v ústech vděčí vysokému obsahu máslu a absenci vajec.
Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky?

Doba pečení je 10-15 minut v horkovzduchu na 175°C. Jakmile zespodu zezlátnou, jsou hotové.

Jak dlouho vanilkové rohlíčky vydrží?

Bez problémů vydrží 6-8 týdnů uložené v plechové krabici. Většinou se ale velmi brzy sní.

Jaké ořechy do vanilkových rohlíčků?

Původně se pekly s mandlemi, teprve později se mandle nahradily levnější a dostupnější variantou – vlašskými ořechy, neboť ořešák nechyběl téměř v žádné zahradě.

Jak připravit kakaovo-vanilkové rohlíčky

Pokud nechcete dělat tradiční vanilkové rohlíčky, vyzkoušejte ty s kakaem. Stačí když do receptu přidáte 2 dkg kakaového prášku a přidáte 1 vanilkový cukr navíc.

Zdroj: curiouscuisiniere.com


Tipy na další koláče a moučníky

5/5 - (3 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Daniela říká

    Děkuji ,konečně recept bez vajec ,mám podobný, ale místo mandlí dávám lískové oříšky. Doporučuji jsou s nimi moc dobré.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.