Jak připravit a zaplést vánočku na letošní svátky

Adventní čas je tady – a s ním i chvíle pro společné pečení vánočního cukroví a dalších sladkých dobrot, jako je třeba vánočka. Jak si ji doma tradičně připravit?

Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com
Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Nachystejte pro vaši rodinu tu nejlepší a nejkrásnější vánočku, která se rozplývá na jazyku. Všichni členové rodiny si určitě tuto dobrotu maximálně vychutnají.

Tradiční vánočka

Budete potřebovat:

  • 250 ml mléka,
  • 75 g krupicového cukru,
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 1 lžičku soli,
  • 40 g droždí,
  • 125 g másla,
  • 2 vaječné žloutky,
  • kůru z citronu,
  • 40 g rozinek,
  • 40 g nasekaných mandlí.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve si prosejeme přes síto mouku, díky tomu bude polohrubá mouka mnohem vzdušnější.
  2. Poté do mouky přidáme špetku soli.
  3. Droždí, které má pokojovou teplotu rozdrobíme a smícháme s cukrem a vlažným mlékem.
  4. Vše důkladně promícháme, aby nám vznikl dokonalý kvásek, do něhož přidáme jen trochu mouky.
  5. Kvásek vznikne v teple (můžete vložit do zahřáté trouby nebo na radiátor) asi po dvaceti minutách.
  6. Přidáme ho k další části vlažného mléka, k rozpuštěnému máslu a mouce. Nezapomeneme přidat také rozinky, dva žloutky a citronovou kůru.
  7. Všechny ingredience důkladně promícháme tak, aby vzniklo těsto, které se leskne a nelepí.
  8. Po vypracování necháme znovu pár minut odpočinout na teplém místě, dokud správně nevykyne.
  9. Po vykynutí do něj píchneme příborem nebo vařečkou, aby spadlo.
  10. Znovu dáme těstu čas na vykynutí. Jedině tak dosáhneme krásně vláčné a nadýchané vánočky.
Zdroj foto: David Jancik / Shutterstock.com
Zdroj foto: David Jancik / Shutterstock.com

Zapletení vánočky

Po zhruba hodině máme krásně nadýchané vykynuté těsto a je čas ho zpracovat.

  1. Opatrně těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 6 nebo 9 pramenů, podle toho, jaký typ vánočky chceme zaplétat.
  2. Po zapletení vánočku necháme odležet asi půl hodiny již na plechu vyloženém pečicím papírem.
  3. Po půlhodině vánočku pomažeme vajíčkem a přidáme nasekané mandle na povrch těsta.
  4. Zpočátku pečeme prvních 5 minut na 200 °C spolu s alobalem. Poté troubu stáhneme na 160 °C a sejmeme alobal. V takovém stavu pečeme vánočku ještě dalších 50 minut.

Vánočka nesmí být bílá, její povrch by měl být dozlatova upečený, přitom nesmí dojít ke spálení povrchu nebo mandlí. K tomu slouží na začátku pečení právě alobal. Poté ji stačí jen bedlivě hlídat, avšak troubu vypnout.

Pár rad na závěr

Pokud chcete, aby byla vaše vánočka ta nejlepší, dbejte na detaily.

Prvním dobrým tipem je kvalita všech ingrediencí. U vánočky by se totiž na ingrediencích nemělo šetřit, a pokud nebudete chtít připravovat vlastní kvásek, rozhodně musíte mít alespoň maximálně čerstvé droždí.

Mandle, co budete sypat na vánočku, nechte přes noc namočené ve vodě. Díky tomu budou o mnoho měkčí a také lahodnější. O dobrou chuť se postarají také rozinky, které necháte přes noc namočené v misce s rumem.

Nešetřete ani při výběru másla. To rozhodně nenahrazujte margarínem, vyberte skutečně kvalitní máslo. To dodá vánočce správnou chuť i měkkou a vláčnou texturu upečeného těsta.

Na první pohled sice vypadá příprava vánočky složitě, po prvním upečení ale zjistíte, že to tak strašné není. Navíc odměnou vám budou pozitivní pohledy celé vaší rodiny u vánoční snídaně.

TIP: Vyzkoušejte domácí vánočku na 3 způsoby i pro diabetiky.

Zdroj: cooklikeczechs.com, thespruceeats.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.