Čína na 6 způsobů – Poctivé recepty i pro začátečníky

Pravá kuřecí čína vám bude chutnat. Vyzkoušejte i další recepty na čínu z vepřového masa. Toto chutné asijské jídlo si získává stále větší popularitu i v naší zemi.

Čínská kuchyně

Na dobré si člověk zvykne hned. A co teprve, když ochutnal čínskou kuchyni, která je ve světě vyhlášená! Vyznačuje se hlavně velkou rozmanitostí chutí a různorodostí použitých surovin. Kromě toho v čínské kuchyni je značné množství způsobů přípravy jídla. Vedle běžného dušení se čína připravuje také v páře, v otevřeném kotlíku, griluje nebo smaží na pánvi wok.

Pojďme nahlédnou pod pokličku a připomenout si známé i méně známé recepty, jež si můžete připravit z dostupných surovin.

čina recept
Zdroj foto: anna_shepulova / stock.adobe.com

Z čeho všeho se vaří v čínské kuchyni

I když je čínský kuchař schopen připravit jídlo ze všech druhů zeleniny či masa, my se budeme držet toho, co se v čínské kuchyni používá nejčastěji. Jedná se hlavně o:

  • bambusové výhonky,
  • černé houby,
  • sójovou omáčku,
  • rýžové víno,
  • tofu,
  • zázvor.

Tyto suroviny běžně koupíme i v našich obchodních sítích. Z masa se zaměříme hlavně na kuřecí a vepřové, rybí, nebo plody moře. Ostatně ryby představují v Číně symbol bohatství. Podávají se proto i jako hlavní pokrm na Nový rok, aby byl rok bohatý.

Je zajímavé, že z mléka nebo másla se v čínské kuchyni moc nevaří. Maximálně v některých regionálních kuchyních v Tibetu. Sýry jsou nahrazovány tofu ze sójových bobů. Číňané nemají ani moc rádi uzeniny nebo uzená masa.

Stolování v Číně

Čínská kuchyně (nazývaná i asijská kuchyně) dbá hodně na způsob stolování a estetickou úpravu pokrmů. Číňané mají za to, že vaření jídla není pouhým řemeslem, ale má co dočinění s uměním. Pokrmy nekonzumují jako my, pomocí příboru, ale hůlkami. Polévky však jedí lžící, protože hůlkami by to teda fakt nešlo. Některá čínská jídla jí dokonce jen rukama.

Všechny pokrmy se servírují na stůl najednou. Stolující mají každý před sebou misku, do níž si nabírá z předložených jídel. Součástí bohatého stolu jsou také různé omáčky, nakládaná zelenina, koření na čínu. Nejčastěji se používá sójová omáčka na čínské nudle. Jako nápoj je k jídlu nejčastěji podáván zelený čaj. Po jídle si Číňané rádi dopřejí doušek sladkého vína ze švestek nebo z liči.

Sladké čínské jídla

Má-li Číňan chuť na něco sladkého na zub, může si dopřát sladké čínské knedlíky Nian-gao. Ty se připravují z lepkavé rýže, cukru, kaštanů a lotosových květů. Z hrušek a tykve se vaří sladká ovocná čínská polévka. Ovoce také často smaží na oleji v těstíčku, a následně se ještě polévá medem. A z červených bobů, rýžové mouky a cukru se připravují zákusky.

Recepty na čínu

Maso se v Číně neupravuje tak, jak jsme nejčastěji zvyklí u nás. Zapomeňte na plátky, v čínské kuchyni budete pracovat masovými nudličkami. Je to pochopitelné už z toho důvodu, že čínské jídlo se konzumuje hůlkami, je tedy nutné, aby bylo nachystané k nabrání, aniž by se muselo předtím ještě krájet. Čínské nudle se hůlkami krásně uchopí a mohou se ihned vkládat do úst. Pojďme se nyní podívat jak udělat čínu.

Kuřecí čína – Chop suey

Tradiční a nejlepší recept na čínu je s kuřecím masem a rýží. Pokud tedy chcete pravou čínu, vrhněte se do tohto pokrmu. V případě, že doma nemáte čerstvou zeleninu, můžete vyzkoušet recept na kuřecí čínu s mraženou zeleninou.

Ingredience

  • 450 g vykostěného kuřecího masa podle toho, co máte raději – jestli prso, nebo stehno,
  • 3 lžíce fazolových lusků,
  • 3 lžíce bambusových výhonků,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vejce,
  • 50 g celeru,
  • 1 pórek,
  • 4 žampiony,
  • 1 cibuli,
  • 1 papriku,
  • 1 lžíci červeného vína,
  • směs koření Chop Suey,
  • 1 lžíci škrobu,
  • olej,
  • sůl,
  • trochu cukru.

Postup přípravy

  1. Nejprve si nachystáte kuřecí maso, které nakrájíte na nudličky, posypete škrobem z brambor, jemně osolíte a v misce společně s kořením a rozklepnutým vejcem a necháte odležet alespoň půl hodiny.
  2. Připravíte zeleninu, cibuli, papriku a žampiony, ty nakrájíte na kolečka nebo plátky.
  3. V hlubší pánvi osmažíte na oleji cibuli, pórek, fazolky, celer, papriku, žampiony, česnek a bambusové výhonky.
  4. Po chvíli restování přidáte nakrájené kuřecí maso, sójovou omáčku, víno a jemně osladíte trochou cukru.
  5. Směs podlijete vodou a dusíte do změknutí masa.
  6. Chop Suey neboli kuřecí čína se podává s nudlemi nebo rýží.

TIP: Výborním jídlem z kuřecího masa je také kuře na paprice.

Čínské nudle – Kantonské nudle

V čínské kuchyni se hodně používá zelenina a různé omáčky. Připravte si čínské nudle s kuřecím nebo vepřovým masem a zeleninou. Jak udělat čínské nudle? Uvařte je podle návodu na obalu.

Ingredience

  • 100 g bambusových výhonků,
  • 50 g hub shitake,
  • kousek pórku,
  • 150 g čínských nudlí,
  • 150 g vepřové panenky,
  • ústřicovou omáčku,
  • olej,
  • pepř,
  • sůl.

Postup přípravy

  1. Vepřové maso nakrájíte na nudličky, stejně tak houby, pórek na kolečka.
  2. V pánvi na oleji orestujete osolené maso, ochutíte pepřem.
  3. Přidáte bambusové výhonky, houby a pórek a restujete asi 3 minuty.
  4. Pak směs v pánvi doplníte uvařenými nudlemi a restujete vše další 3 minuty.
  5. Nakonec pokrm dochutíte ústřicovou omáčkou, kterou je třeba prohřát.
Čínské nudle s masem
Zdroj foto: Martin Rettenberger / Shutterstock.com

Čína z vepřového masa se zelím – Šuej-ču-žou

Ingredience

  • 0,5 kg vepřové kýty,
  • 150 g hlávkového zelí,
  • 150 g pórku,
  • 100 g solamylu,
  • 50 ml dezertního vína nebo vermutu,
  • mleté chilli koření nebo koření na čínu,
  • mletý pepř,
  • rýži,
  • 50 ml hovězího vývaru,
  • sójovou omáčku,
  • 3 vejce,
  • olej,
  • sůl.

Postup přípravy

  1. Vepřovou kýtu opláchnete a nakrájíte na nudličky. Maso dáte do misky, osolíte a promícháte s rozšlehanými vejci a ve vodě rozpuštěném solamylu. Vše necháte chvíli odležet.
  2. V hlubší pánvi rozehřejete olej a maso zprudka orestujete za stálého míchání.
  3. Jakmile maso změkne, dáte ho z pánvičky pryč. Místo něj tam nalijete hovězí vývar, nakrájené zelí a pórek a podusíte.
  4. Směs doplníte masem, ochutíte sójovou omáčkou, dezertním vínem, kořením dle chuti.
  5. Takhle připravenú čínu s hovězím vývarem podáváte s rýží.

Játrová čína

Také vepřová nebo kuřecí játra můžeme připravit po čínsku. Jedná se o poměrně rychlý recept na naloženú játrovou čínu, která nezabere příliš času.

Ingredience

  • 0,5 kg jater,
  • 1 lžíci solamylu,
  • 1 vejce,
  • 250 g pórku,
  • 1 červenou papriku,
  • 2 cibule,
  • olej,
  • sůl,
  • česnek,
  • rýži,
  • sójovou omáčku,
  • 2 lžíce vína,
  • trochu cukru,
  • vlašské oříšky,
  • mletý zázvor.

Postup přípravy

  1. Játra nakrájíte na tenké nudličky. Předtím je ještě odblaníte.
    Jak naložit vepřové maso na čínu? Do misky rozklepnete vejce, přidáte solamyl, trochu vody a zázvor, a všechno dobře našleháte. Do této směsi naložíte játra a necháte asi půl hodiny odležet.
  2. Pak vezmete hlubší pánev, v ní rozehřejete olej a orestujete játra.
  3. Doplníte nakrájenou cibulí a pórkem, paprikou a česnekem a vše restujete asi 3 minuty.
  4. Osladíte, zalijete dvěma lžícemi vína, osolíte a nasypete nadrobno nakrájené vlašské oříšky.
  5. Ještě vše dobře podusíte.
  6. Podávejte s dušenou rýží.

Doporučujeme: Játrová omáčka z kuřecích jater

Čínská kuchyně je pestrá. A protože se velmi často používají různé druhy zeleniny, patří tyto recepty mezi zdraví prospěšné.

Pikantní vepřová čína

Vepřové maso lze v čínské kuchyni upravovat různě – třeba i s kešu oříšky. Připravte si pravou pikantní čínu z vepřového masa po sečuánsku v pánvi wok.

Ingredience

  • 0,5 kg vepřové kýty nebo panenky,
  • 50 g kešu oříšků,
  • rýži,
  • cibuli,
  • 300 g brokolice,
  • česnek,
  • olej,
  • sójovou omáčku,
  • sůl.

Postup přípravy

  1. V pánvi wok rozehřejete olej a v něm krátce orestujete na plátky nakrájený česnek.
  2. Doplníte nakrájenou brokolicí a cibulí a opékejte asi dvě až tři minuty.
  3. Pak přidáte vepřové maso nakrájené na nudličky a zprudka opečete tak, až maso bude měkké.
  4. Přisypete nasucho opražené kešu oříšky a dochutíte sójovou omáčkou. Osolíte dle potřeby.
  5. Jako přílohu je možné servírovat dušenou nebo vařenou rýži.

TIP: Ochutnejte také tradíční čínské jídlo, připravte si recept na kuřecí kung-pao.

Vegetariánská čína – Tofu recept bez masa

Příprava jídel v čínské kuchyni přímo svádí k tomu, abyste místo masa použili tofu a připravili vegetariánský pokrm. Jeho výhodou je hlavně to, že připravíte opravdu rychlou čínu.

Ingredience

  • 1ks zelené, červené a žluté papriky,
  • tofu,
  • malý kousek pórku,
  • 5 stroužků česneku,
  • sójovou omáčku,
  • koření – kari, na čínu, chilli nebo pepř,
  • rýži,
  • máslo.

Postup přípravy

  1. V pánvi na másle orestujete na plátky nakrájený česnek.
  2. Doplníte nakrájenými paprikami, chvíli společně restujete, pak přilijete trochu vody a podusíte.
  3. Jakmile jsou papriky měkčí, přidáte na kolečka nakrájený pórek a opět dusíte.
  4. Nakonec se dává tofu, ochutí sójovou omáčkou a kořením a ještě chvíli se směs orestuje.
  5. Vegetariánská čína se podává s vařenou rýží.
Vegetariánská čína
Zdroj foto: Amallia Eka / Shutterstock.com

Tipy na další asijská jídla

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.