Domácí kváskový chléb snadno a rychle

Domácí kváskový chléb je čerstvý a voňavý. Typická je křupavá kůrka. Recept na chutný kváskový chléb dokážete připravit sami u vás doma, kdykoliv jen budete chtít.

Čerstvý kvásek na chléb

Suroviny k upečení domácího chleba jsou snadno dostupné, pečicí trouba se běžně nachází v každé domácnosti, a když budete chtít, čas si uděláte. Jediná a zásadní věc, kterou si musíte obstarat, je kvásek. Čerstvý se dá sehnat přímo v pekárně nebo u lidí, kteří již chleba pečou (najdete je na kváskové mapě). Můžete si také koupit sušený, ale jeho „probuzení“ chvilku trvá a začínající pekaře by to mohlo od pečení odradit, takže začněte určitě s čerstvým.


Recept na kváskový chléb

Vycházíme tedy z toho, že kvásek na chléb jsme úspěšně sehnali. Jak připravit kváskový chléb?

Suroviny

  • 150g žitné mouky (nejlépe chlebová),
  • 300g pšeničné mouky (také chlebová),
  • 330ml vody,
  • 1.5 ČL soli,
  • 1 ČL kmínu,

navíc můžeme přidat – koriandr, semínka (slunečnicová, dýňová, chia, sezamová či jiná).


Proces výroby kváskového chleba má tři úrovně. Vzhledem k tomu, že chlebu celkem trvá, než se „vyklube“ v celé své kráse, je důležité si je správně načasovat.

Příprava kvásku na kváskový chléb – večer

  1. do mísy dáme 150 g žitné mouky, 150 g vody a lžíci kvásku,
  2. zamícháme, vyrobíme husté těsto, celou mísu dáme do sáčku a uzavřeme gumičkou či provázkem,
  3. necháme kynout asi 12 hodin.
Kvásek na kváskový chléb
Připravený kvásek na chléb. Zdroj foto: Redakce

Příprava těsta na chléb – ráno

  1. nikdy nezapomeňte na první krok – z mísy odebereme lžíci kvásku a vrátíme ho do lednice! Použijeme ho zase příště a takto si ho můžeme udržovat při životě téměř do nekonečna,
  2. do mísy ke zbývajícímu kvásku přidáme 300 g pšeničné mouky a 180 g vody, 1,5 lžičky soli, lžičku kmínu, případně lžičku koriandru.

    Připravené suroviny na kváskový chléb
    Připravené ingredience na domácí chléb. Zdroj foto: Redakce

  3. těsto můžete hníst ručně nebo zapojit stroje – kuchyňský robot nebo domácí pekárna to zvládnou hravě za vás,
  4. až bude těsto hladké a vláčné, můžete ještě přidat semínka nebo jej rovnou přemístit na pomoučený vál a vytvarovat bochánek – pozor! Bude se hodně, ale opravdu hodně lepit! Takže bojujte a nevzdávejte to, výsledek už je na dosah,
  5. bochánek vložte do ošatky vysypané moukou, případně do jakékoli mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 4 hodiny – chlebové těsto má radši nižší teplotu a čím déle bude kynout, tím bude chléb lepší.

Pečení kváskového chleba – v poledne

Vykynutý bochník z kvásku
Vykynutý bochník z kvásku. Zdroj foto: Redakce
  1. troubu zapneme na 250 stupňů a vložíme do ní 2 plechy, až se nahřeje, horní plech vyndáme a vyklopíme na něj nakynutý bochník,
  2. chleba vložíme do trouby a na spodní plech nalijeme půl hrníčku vody. Hned zavřeme ať nám neuteče teplo a pára,
  3. pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 10 minut.
Upečený křupavý kváskový chléb
Upečený křupavý kváskový chléb. Zdroj foto: Redakce

Hotový a nejlepší kváskový chléb poznáme podle krásně zlaté barvy kůrky a dutého zvuku při poklepání zespod. Než se do něj pustíte, nechte jej vychladnout na mřížce. Pokud jej rozkrojíte moc brzo, mohl by se vám „zdrcnout“.

Tipy pro přípravu kváskového chleba

  • časové rozvržení přípravy na večer, ráno a poledne je jen orientační, ale je to nevýhodnější varianta. Pokud jste přes den v práci, můžete si proces přípravy posunout podle potřeby na jinou denní dobu nebo si nechat pečení alespoň na víkend,
  • každá trouba peče jinak, takže si zpočátku domácí kváskový chleba hlídejte – hotový chléb poznáte podle barvy a zvuku,
  • možná se vám to napoprvé nepovede, ale nevzdávejte to! Cvičení dělá mistra a představte si tu chuť, vůni, kůrku… tak do toho.

Zdroj: Autorský text

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.