Květákové placky v troubě – Recept rychle a zdravě

Květákové placičky jsou zdravým receptem, kterým ozvláštníte váš jídelníček. Květákové placky jsou hotové během chvíle, takže jde o rychlý a jednoduchý recept plný vitamínů.

Proč jsou květákové placky zdravé?

Je obecně známo, že květák patří mezi košťálovou zeleninu, která je pro naše zdraví velmi přínosná. Nejen že je lehce stravitelný, ale jeho kalorické hodnoty jsou velmi nízké, nehledě na to, že obsahuje nespočet živin a antioxidantů. Možná vás to překvapí, ale jedna porce květáku vám dodá denní dávku vitamínu C, vitamíny A, B, E, kyselinu listovou, která je potřebná zejména na začátku těhotenství, dále draslík, vápník a hořčík. Díky své vysoké výživové hodnotě jsou vhodné květákové placky pro děti, ty si na nich určitě pochutnají na oběd nebo na sytou svačinku.

Pokud tedy váháte, zda si zdravé květákové placky (nebo i další karbanátky) připravit, s chutí do toho. Navíc si je můžete upravit podle svých požadavků, například přidáním nastrouhaného sýra vykouzlíte vynikající květákové placky se sýrem.

Co jsou low carb květákové placky?

V posledních letech se do popředí dostávají tzv. recepty low carb. Co toto slovní spojení ale znamená?

Low carb recepty = Jedná se o způsob stravování, respektive dietu, která funguje na principu výrazného omezení sacharidů a naopak, zvýšení potravin s vyšším obsahem tuků a proteinů.

Pokud se tedy držíte nízkosacharidové stravy, low carb květákové placičky jsou pro vás naprosto ideální. Stačí pouze zaměnit klasickou mouku za mandlovou, lněnou nebo dokonce dýňovou. Pro verzi fitness květákových placek použijte do placek psyllium a mouku rýžovou.

květákové placky
Zdroj foto: Peredniankina / Shutterstock.com

Recept na květákové placky pečené v troubě

Jestliže nejste příznivci smažených jídel, nadýchané a rychlé květákové placky můžete připravit i v troubě. Vhodnou přílohou jsou brambory, a to téměř na všechny možné způsoby. Pro skvělý gurmánský zážitek však doporučujeme bramborovou kaši nebo vařené brambory sypané čerstvou pažitkou či jarní cibulkou doplněné o lahodnou domácí tatarskou omáčku. Připravte si ověřený recept na květákové placky.

Ingredience

  • 1 květák
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • ½ hrnku mléka
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 1 cibule
  • nasekaná petrželka
  • sůl
  • pepř
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup přípravy

  1. Květák uvaříme doměkka ve slané vodě.
  2. Mezitím si do mísy připravte těstíčko ze zbylých surovin.
  3. Jakmile je květák hotový, rozmačkejte ho a přidejte do těstíčka.
  4. Směs pořádně promíchejte.
  5. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem.
  6. Polévkovou lžící vytvořte na plechu květákové placky.
  7. Pečte dozlatova.

Jednoduché květákové placičky z trouby můžete podávat s oblíbeným dresinkem – výborně se hodí bylinkový či česnekový dresink.

Jak vylepšit květákové placičky?

Oblíbeným receptem jsou také křupavé květákové placičky ze syrového květáku, kdy nemusíte květák vařit, ale stačí ho nastrouhat na hrubém struhadle.

Smutnit nemusí ani celiaci, protože i pro ně existuje recept na bezlepkové květákové placky. V tomto případě je možné připravit květákové placičky bez mouky, tu můžete nahradit například mletou pohankou, ovesnými vločkami či oblíbeným druhem tvrdého sýra.

Květákové placičky s ovesnými vločkami můžete u vás doma vyzkoušet i proto, že jsou vydatným a plnohodnotným obědem, navíc téměř bez kalorií.

TIP: Místo klasického bílého květáku vyzkoušejte fialový květák, který jídlu dodá zajímavou barvu a použít jej můžete i na ozdobení placek.

Česnekový dip k plackám

Na česnekový dresink, který se výborně hodí k zeleninovým plackám si připravíme:

  • 1 zakysaná smetana
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • petrželka/pažitka

Všechny suroviny spolu dobře smícháme a můžeme podávat ke zeleninovým plackám.

Recept na vegan květákové placičky

Nezapomněli jsme ani na vegany, kteří si mohou připravit recept na vegan květákové placičky. V tomto receptu hrají hlavní roli lněná semínka, která díky nabobtnání ve vodě nahradí vejce, které všechny suroviny pojí dohromady.

Ingredience

  • 1 květák
  • 300 g strouhanky
  • 20 g lněných semínek
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Květák uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka.
  2. Následně ho rozmačkejte a přidejte prolisovaný česnek a strouhanku.
  3. Lněná semínka zalijte trochou vody a rozmixujte. Následně je přidejte do květákové směsi.
  4. Směs pořádně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  5. Květákové placky smažte z obou stran dozlatova.

Výborně chutnají květákové placičky se sýrem nebo zakysanou smetanou a okurkou.

Tip: Jestliže si chcete s plackami pohrát a „vytunit“ je k dokonalosti, přidejte nakrájenou slaninu, díky níž získají tyto květákové placičky se slaninou skvělou chuť opečené slaniny.

A na jaký způsob je máte rádi vy? Dáváte přednost zdravější verzi nebo té klasické? Recepty z květáku jsou plné živin a vitamínů, i proto jsou v naší kuchyni poměrně hodně oblíbené. Vyzkoušet také můžete krémovou květákovou polévku, květákový nákyp či květákové rizoto.

Zdroj: allrecipes.com, lifestylelowcarb.cz


Další recepty na bezmasá jídla

4.7/5 - (11 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.