Poctivý kuřecí vývar – Snadná příprava receptu

Kuřecí vývar patří mezi jídla, která nesmí chybět v žádné rodině. Jedná se o starý postup, jenž je díky své jednoduchosti a síle velmi oblíbený. A to hlavně na nedělní oběd.

Nejenom, že má kuřecí polévka obrovské nutriční hodnoty, ale v chladných dnech také zahřeje a při nemoci člověka posílí. Pojďme se podívat jak na kuřecí vývar se zeleninou.

Kuřecí vývar
Zdroj foto: Fischer Food Design / Shutterstock.com

Silný kuřecí vývar

Uvařit ten nejlepší kuřecí vývar s nudlemi se sice zdá jako úplná hračka, ale věřte, že i na tak jednoduché polévce můžete ledacos pokazit. Pokud máte chuť na opravdovou silnou kuřecí polévku, recept připravte podle tohoto postupu a nemůžete nic zkazit.

Ingredience

  • 3 kuřecí skelety ( můžete použít i kuřecí stehna),
  • 3 mrkve,
  • 1 petržel,
  • kousek celeru,
  • 2 cibule,
  • čerstvý libeček,
  • nať petrželky,
  • nové koření,
  • bobkový list,
  • kuličky pepře,
  • vodu.

Postup přípravy

  1. Nejdříve rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Skelety opláchněte a dejte na pekáč, který vložte do trouby na 20 minut. Díky tomu, že maso se v troubě zatáhne a zezlátne, bude mít vývar krásnou zlatou barvu.
  3. Maso pak vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
  4. Na povrchu se začne tvořit šum, co postupně z hrnce odstraňujte. Jakmile si všimnete, že šum se už netvoří, přidejte k masu veškerou očištěnou zeleninu kromě cibule.
  5. Z té odstraňte pouze kořínky, ty i se slupkami vložte do připravované polévky – slupky také dodávají vývaru krásnou barvu. Když začne polévka vřít, stáhněte plamen – měla by pouze mírně probublávat.
  6. Takto ji vařte 3 hodiny, a během této doby nezapomínejte dolévat studenou vodu (záleží, jak silný vývar chcete mít).
  7. Nakonec hotový vývar přeceďte přes cedník nebo plátýnko. Posledním krokem je dochucení – vývar osolte, opepřete, přidejte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (použít můžete tu z vývaru nebo uvařit novou), nudle – a můžete servírovat.

TIP: Připravte si domácí nudle do vývaru. Další možností je připravit kuřecí vývar s noky, nebo s játrovými knedlíčky.

Jak dlouho vařit kuřecí vývar?

Chcete-li připravit poctivý kuřecí vývar, měli byste jej vařit 3 hodiny. Pokud však tolik času nemáte a chcete připravit rychlý kuřecí vývar, stačí kuřecí maso vařit přibližně 1 hodinu.

Doporučujeme: Kulajda polévka

Thajská kuřecí polévka

Tato thajská kuřecí polévka patří v Thajsku mezi jejich tradiční pokrmy. Jestliže hledáte nějakou změnu na váš jídelní stůl, za vyzkoušení rozhodně stojí.

Ingredience

  • 1 lžíci slunečnicového oleje,
  • 1 větší šalotku,
  • 1 stroužek česneku,
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 5 cm),
  • kousek čerstvé chilli papričky (záleží na vaší chuti),
  • 1 kuřecí prso,
  • 2 velké žampiony,
  • 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 1 stonek citrónové trávy,
  • 2 lžíce rybí omáčky,
  • 1 lžíce třtinového cukru,
  • šťávu z půlky limetky.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si najemno nakrájejte šalotku s česnekem.
  2. Poté na tenké plátky nakrájejte zázvor a chilli.
  3. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na nudličky.
  4. Citronovou trávu vložte do hmoždíře a rozmačkejte.
  5. Šalotku s česnekem lehce osmahněte na slunečnicovém oleji a po chvilce přidejte chilli (restujte asi dvě minuty).
  6. Poté směs zalijte kuřecím vývarem a kokosovým mlékem.
  7. Přidejte citrónovou trávu a zázvor, a nechte alespoň deset minut povařit.
  8. Nakonec do hrnce vložte kuřecí maso, očištěné a nakrájené žampiony, rybí omáčku, cukr a šťávu z limetky.
  9. Polévku vařte asi 8 minut (dokud nebude maso uvařené).
  10. Na závěr z polévky vytáhněte citrónovou trávu a podle chuti ji můžete ještě dochutit a podle fantazie dozdobit.

Doporučujeme také: Pekingská polévka

Krémová kuřecí polévka
Zdroj foto: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Krémová kuřecí polévka s pošírovaným kuřecím prsem

Některé kuřecí polévky krémové jsou časově náročné, takže pokud spěcháte, a přesto byste rádi uvařili nějakou delikatesu, pusťte se do této polévky.

Ingredience

  • 1 litr kuřecího vývaru,
  •  kuřecí prso,
  • 1 cibuli,
  • petržel,
  • celer,
  • řapíkatý celer,
  • mrkev,
  • česnek,
  • pepř,
  • sůl,
  • muškátový oříšek,
  • máslo,
  • 33 % smetanu,
  • hladkou mouku.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky.
  2. Do hrnce vložte máslo a orestujte na něm celer a mrkev do změknutí.
  3. Poté přidejte cibuli, řapíkatý celer a česnek.
  4. Osmaženou zeleninu zaprašte hladkou moukou, a po chvíli restování zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut.
  5. Poté do polévky přilejte smetanu, malé množství nastrouhaného muškátového oříšku, soli, a vařte dalších 10 minut.
  6. Mezitím si do hrnce nalijte vývar, který přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, vložte do něj omyté kuřecí prso a na mírném ohni jej nechte vařit 10-15 minut.
  7. Takto uvařené kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky, ty vložte při servírování polévky na talíř.

Recepty na další polévky z české kuchyně naleznete zde.

Přejeme dobrou chuť!


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.