Jarní kopřiva: Vitamíny nabitý plevel vhodný nejen do nádivky

Když se na našich zahradách během léta objeví kopřivy, okamžitě se jich zbavujeme. Rozrostlé kopřivy v létě nemají mnoho využití, ovšem jarní kopřivy jsou nabité zdraví prospěšnými látkami a navíc – skvěle chutnají.

Zdroj foto: Lipatova Maryna / Shutterstock.com

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je běžnou rostlinou hojně rostoucí nejen v po celé Evropě, ale i ve Spojených státech nebo Kanadě.

Lístky kopřivy jsou poseté chloupky a většina z nás již od útlého dětství ví, že obsahují chemikálie, které způsobují podráždění pokožky, popálení, svědění a zarudnutí. To vzniká působením kyseliny mravenčí a histaminu.

Zdravotní výhody kopřivy

O příznivých zdravotních účincích kopřivy věděli již staří Egypťané, kteří ji používali například ke zmírnění příznaků u artritidy. Stále více lidí znovu objevuje zdravotní výhody zelené rostliny.

  • Zmírnění příznaků artritidy – Chloupky kopřivy obsahují několik druhů chemikálií. Ty jsou zodpovědné za snížení bolesti i zánětu při potížích.
  • Účinkuje proti sezónním alergiím – Alergie vzniká, když tělo přecitlivě reaguje na podnět zvýšenou produkcí histaminu. Kopřiva tuto reakci naruší tím, že zpomalí tvorbu histaminu v těle.
  • Pomáhá při potížích s cukrovkou – Kopřiva dvoudomá snižuje hladinu cukru v krvi, čímž snižuje příznaky cukrovky.

Kopřiva nejen do nádivky

Než se rozhodnete kopřivy využít k přípravě jídla, spařte je ve vroucí vodě. Tím listy zbavíte „jedu“ a nic vám nebrání vychutnat si jejich špenátovou chuť. Vodu z kopřiv však nevylévejte, dá se využít při vaření nebo k přípravě čaje.

Zdroj foto: Lunov Mykola / Shutterstock.com

Spařenou nasekanou kopřivu můžete použít nejen do nádivky, ale také do bramboráků nebo vaječné omelety.

Spařená kopřiva se dá přidat téměř kamkoliv, podobně jako petrželka či jiná bylinka. Ať už zapékáte těstoviny či brambory, kopřiva jim dodá zajímavou chuť.

Spařené kopřivy se nebojte přidat do sýrové omáčky, zálivky na salát, do vařených brambor či si připravte hastrmánky – na másle poduste cibuli a přidejte spařené kopřivy. Uvařte vejce natvrdo, rozkrojte a touto směsí přelijte. Dochuťte octem a cukrem.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací