Jablečný koláč není jenom americkým symbolem. Upečte si jej z poctivých českých jablek

Miluji podzim. Miluji pohled na krásně zbarvené stromy, teplé pletené svetry, zachumlání do deky s teplým čajem, jídla z dýně, a hlavně výborné jablečné koláče.

Když jsem byla menší, pekla je u nás moje maminka. Vždy jsem jí pomáhala s okrajováním a strouháním jablek či mícháním cesta. Postup na tento koláč jsem si ukradla od mámy – a trošku jsem ho pozměnila. Doufám, že mi to promine, ale dovolím si tvrdit, že je i o něco lepší. Pokud tedy nevíte, co se zbývajícími jablky, možná vám tento recept pomůže a koláč vám bude chutnat.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Doba přípravy: 1 hodina

Doba pečení: 40-50 minut

Počet porcí: 8

Forma: ⌀ 26 cm

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky,
  • 120 g másla,
  • 2 vejce,
  • 70 g moučkového cukru,
  • 1 ks prášku do pečiva,
  • 50 g mletých ořechů,
  • ½ ČL skořice.

Náplň

  • 600 g jablek,
  • ½ dcl rumu,
  • 1 ČL skořice,
  • 50 g krystalového cukru.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup

  1. Všechny suroviny na těsto si navážíme a dáme do jedné mísy, kde si je ručně zpracujeme na těsto.
  2. Těsto si odložíme do lednice, aby se nám zachladilo, a mezitím se pustíme do přípravy jablečné náplně, která bude tvořit gró našeho koláče.
  3. Jablka si oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich všechnu šťávu. Takto nachystaná jablka si přendáme do malého hrnce a přidáme přibližně 2 lžíce krystalového cukru, 0,5 deci rumu a dochutíme skořicí.
  4. Jablečno-rumovou směs necháme chvíli dusit, a následně ji odstavíme ze sporáku, aby vychladla.
  5. Těsto vytáhneme z lednice a rozdělíme si ho na třetiny. Dvě třetiny použijeme na základ koláče a zbylou třetinu použijeme na zdobení.
  6. Těsto na koláč jsem nevyválela, jen jsem ho jednoduše rovnoměrně natlačila na dno a okraje kulaté koláčové formy. Dno jsem propíchala vidličkou a navrstvila jsem na těsto jablečnou směs. Takto připravený koláč si už jen ozdobíme.
  7. Zbylé těsto jsem si vyválené nařezala na proužky, použila jsem formičky a vykrojila kytičky či lístky, vymodelovala jsem malé růžičky a kuličky. Se zdobením se tedy můžete opravdu vyhrát podle své fantazie.
  8. Hotový koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct při teplotě 170 ° C přibližně 40-50 minut.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Při zdobení koláče jsem trošku popustila uzdu mé fantazie – a s konečným výsledkem jsem se vyhrála. Pokud se vám ale nechce vykrajovat, můžete si ze zbylého těsta jen nařezat pásky a udělat obyčejnou mřížku. Pokud koláč vyzkoušíte, určitě mi napište, jestli vám chutnal. Za každý ohlas budu ráda.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací