Hurmikaki: pěstování, benefity pro zdraví a jeho využití

Hurmikaki není moc známá rostlinka, mnoha lidem tento název nic neřekne.  Na první pohled byste si její plody mohli splést s rajčetem. Nicméně díky tomu, že byla mnoho let šlechtěna, si toto subtropické ovoce můžeme vypěstovat i u nás.

Možná pro vás bude tato ovocní rostlinka známější pod názvem tomel nebo ebenovník.

Pěstování hurmikaki

Stromek je třeba zasadit na co nejslunnější stanoviště, jelikož miluje teplo. Nejvhodnější je třeba místo u stěny domu, aby byl stromek chráněn před větrem. Půdu má rád propustnou s dávkou humusu a mírně kyselým pH. Pokud je sušší období, je třeba jej často zalévat, jelikož vláha vysoce ovlivní velikost a chutnost plodů.

Zdroj foto: mbobrik / Shutterstock.com

Stromek vám začne kvést v druhé polovině května po dobu 2-3 týdnů a plody dozrávají koncem září (pokud potřebujete urychlit zrání, uložte je do krabice s jablky a banány). Dokáže přežít i v našich podmínkách, jelikož zvládne teplotu až -25 °C. Pokud zmrzne, dokáže sama zregenerovat, ale nebude plodit. Nepotřebuje řezat, stačí pouze odstranit suché větve. Hnojení stačí provádět běžnými hnojivy.

Pozitivní účinky hurmikaki

Plody této rostliny jsou bohaté na antioxidanty, tudíž nejenom, že zpomalují stárnutí buněk, ale také jsou dobré jako prevence různých typů onemocnění, jako je rakovina:

  • žaludku,
  • dutiny ústní,
  • jícnu,
  • tlustého střeva.

Díky karotenoidům a vitamínu C je výrazně posílen váš imunitní systém a vaše pokožka chráněna před nebezpečným UV zářením.

Je také skvělou potravinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout, jelikož obsahuje spoustu vlákniny, která vás zasytí na dlouhou dobu, a nemáte tak pocit hladu. Zároveň má vláknina také detoxikační účinky.

Zdroj foto: nnattalli / Shutterstock.com

Jak se jí plody hurmikaki?

Plody můžete konzumovat celé, nicméně i samotná dužina je nejenom chuťově výborná, ale také má více možností konzumace. Díky tomu, že povrch dužiny je rosolovitý, můžete s ní nakládat stejně jako třeba s marmeládou – a namazat si ji na pečivo. Výhodou je, že tyto plody mohou konzumovat i lidé s diabetes, onkologickým onemocněním či trávicími problémy. Skvělý je také štrúdl s hurmikaki, nebo jiná pečená dobrota.

Dopřejte si tuto zdravou a chutnou svačinku.

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Rea říká

    Záleží na tom, na jaké podnoži je kaki naroubováno, ne všechny se dají pěstovat ve volné půdě, jinak by vymrzly. Jen jako přenosné rostliny.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.