Hlíva ústřičná: Vypěstujte si bohatou úrodu na pařezu v zahradě. Poradíme vám, jak o ni správně pečovat

Hlíva ústřičná je oblíbenou součástí zdravých receptů díky jejím zdraví prospěšným látkám. Navíc se může přidávat do spousty receptů, jako jsou nejrůznější polévky, pomazánky či omáčky. Pokud tuto skoro kouzelnou houbu nechcete kupovat, jednoduše si ji můžete vypěstovat i doma, a to i za předpokladu, že nemáte vlastní zahradu. Vypěstovat ji totiž můžete i na pařezu!

Zdroj foto: 8th.creator / Shuttterstock.com

Naočkování pařezu

Nevíte, jak se zbavit starého pařezu na zahradě? Nemusíte jej náročně likvidovat, prostě jej naočkujte hlívou. Nejenom, že jej ekologicky rozloží, ale také ji můžete pravidelně sklízet. Jak naočkovat pařez?

  1. Pořiďte si násady hlívy v dřevěných kolících.
  2. Do pařezu vytvořte otvory 10 mm vrtákem.
  3. Násady hlívy do těchto otvorů jednoduše vložte.

Nebo můžete očkovat pařez pomocí kaše, kterou vytvoříte smícháním hlívového podhoubí s vodou. Vzniklou kaši nechte odstát 2 dny na teplém místě, a následně ji do vytvořených otvorů jemně vetřete.

Péče o pařez

Musíte vždy dbát o to, aby vámi naočkovaný pařez byl stále vlhký. Takže jej neustále zalévejte, výhodou také bude, když jej překryjete igelitovým pytlem, aby vlhkost neodcházela, a vytvořilo se tam přírodní mikroklima. První plodnice se objevují nejčastěji na podzim a bude plodit tak dlouho, dokud pařez prostě zcela nezlikviduje.

Zdroj foto: 8th.creator / Shutterstock.com

Pěstování hlívy na špalku

Pokud nemáte žádný pařez, který potřebujete zlikvidovat, i tak můžete hlívu pěstovat – a to jednoduše na špalku. Nejvhodnější je špalek z listnatého stromu, jako je:

  • bříza,
  • dub,
  • buk,
  • olše,
  • topol, habr a další.

Špalek by neměl být starší než pár týdnů od pokácení, v opačném případě by se hlíva neujala. Špalek naočkujete úplně stejně jako pařez, nicméně po očkování jej musíte zabalit do strečové fólie, aby podhoubí začalo poctivě pracovat a nevyschlo, jelikož mu nebude dodávána vláha ze země.

Špalek uložte nejlépe do sklepních prostor, pokud nastává jaro, přesuňte jej na zahradu, ale nejlépe do stínu, aby sluneční paprsky špalek nevysoušely. Na špalku z měkkého dřeva vyrostou první hlívy dříve nežna tvrdém dřevě.

Zdravotní účinky hlívy

Na první pohled byste ani neodhadli, co všechno může hlíva udělat s vaším tělem.

  1. Má antioxidační účinky – tím zpomaluje stárnutí, jelikož zpomaluje účinky volných radikálů. A ty právě způsobují stárnutí.
  2. Posiluje imunitu – v hlívě je obsažena spousta vitamínů a minerálů, které skvěle podporují celý imunitní systém.
  3. Snižuje vysoké hodnoty – dokáže redukovat hladinu krevního tlaku, cholesterolu i cukru v krvi.
  4. Má antibakteriální účinky – hlíva, ostatně jako i další houby má pozitivní účinky na bakterie, plísně a viry.

Pozor ale na její nadměrnou konzumaci, může vám způsobit alergie, střevní potíže či průjem.

Troufnete si na pěstování hlívy doma?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací