Histaminová intolerance: Nastavte si správně jídelníček

Máte pocit, že některé potraviny vašemu tělu neprospívají? Napadlo vás, že to může být histaminová intolerance? O co se přesně jedná a jaké jsou nejčastější příznaky?

Zdroj foto: Lemau Studio / Shutterstock.com

Co je histamin?

Histamin je organická chemická látka, která je jednak součástí mnoha potravin, ale také ji produkují některé naše vlastní buňky a střevní mikroorganismy.  Účinky této látky jsou velmi důležité pro funkci imunitního a nervového systému. Tato látka je také velmi důležitá při boji s infekcí při zánětech.

Co je histaminová intolerance?

Množství histaminu je běžně regulováno enzymy, které jeho nadměrné množství rozkládají, především enzym DAO (diamin oxidáza) a HNMT (histamin-N-methyltransferáza). Histaminová intolerance je stav, kdy se začnou objevovat zdravotní problémy, jakmile jeden z těchto enzymů nefunguje správně. Ve většině případů dochází k situaci, že enzymy nestihnou rozkládat rychle hromadící se množství histaminu v organismu.

Příznaky histaminové intolerance

Je obtížné kvantifikovat hladinu histaminu v potravinách, protože se může značně lišit i ve stejných typech potravin. Dobrým pravidlem však je, že potraviny, které jsou fermentované, zrající nebo příliš zpracované, pravděpodobně obsahují více histaminu než potraviny čerstvé.

 

Tolerance histaminu se také může velmi lišit od člověka k člověku. Pokud se váš lékař domnívá, že některé potraviny vašeho jídelníčku mohou vyvolávat příznaky alergie, může vám doporučit eliminační dietu. Jejím principem je vyloučení vysoce histaminových potravin z jídelníčku. Jejich následným a postupným přidáním zpět získáte představu o tom, jaké potraviny vaše tělo snese, a které potraviny ne.

 

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • bolesti hlavy,
  • nadměrné svědění a pnutí kůže,
  • nepsavost,
  • hypertenze,
  • závratě,
  • kýchání, uspaný nos a potíže s dýcháním,
  • nepravidelná menstruace a silné bolesti břicha,
  • únava,
  • otoky.
Zdroj foto: chainarong06 / Shutterstock.com

Fermentované potraviny

Hladina histaminu ve fermentovaných potravinách může kolísat v závislosti na technikách přípravy a délce zrání. Zejména kysané zelí obsahuje ve srovnání s jinými běžnými potravinami vysokou koncentraci histaminu. U těch, kteří jsou citliví na histamin, může konzumace kysaného zelí zvýšit příznaky alergie.

Alkohol

Alkohol patří mezi přední suroviny, které by měl člověk s histaminovou intolerancí rychle vysadit. Siřičitany a obiloviny, z nichž je alkohol vyráběn, jsou předními alergeny. Jedním z hlavních příznaků nepříznivých reakcí na alkohol jsou migrény.

Balené maso

Alergici by rozhodně měli dát přednost před čerstvým masem než před baleným, uzeným nebo jinak konzervovanými a zpracovanými produkty. Hladina histaminu v mase se může totiž měnit v závislosti na způsobu vaření. U většiny masa vaření hladinu histaminu snižuje a grilování ji naopak zvyšuje.

Zrající sýr

Stáří sýra a teplota, při které je skladován, mohou také ovlivnit hladinu histaminu. Obsah histaminu nalezený v sýrech skladovaných kupříkladu při 22 stupních Celsia je mnohem vyšší než obsah histaminu v sýrech skladovaných při 4 stupních Celsia.

Luštěniny a ořechy

Luštěniny jako fazole, cizrna anebo dokonce ořechy jako arašídy, jsou hlavními alergickými spouštěči u pacientů s astmatem a u pacientů s otokem sliznic, které lemují vnitřní stranu nosu.

Citrusové plody

Ačkoli citrusové plody, jako jsou citrony, limetky a pomeranče, ve skutečnosti nemají vysoký obsah histaminu, mohou vyvolat uvolňování histaminu ve vašem těle. Mnoho zdravotníků proto doporučuje omezit citrusové plody a šťávy jako součást nízkohistaminové diety.

Jestliže máte podezření, že se u vás histaminová intolerance projevuje, neváhejte a obraťte se s problémem na vašeho lékaře. Čím dříve problém začnete řešit, tím lépe.

Zdroje: webmd.com, facty.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací