Domácí granola – Recept z těch nejkvalitnějších ingrediencí

Domácí granola je jednoduchá a především výživná svačina. Zvládnete ji snadno z ingrediencí, které máte možná doma.

Granola získává na popularitě spolu se vzrůstající popularitou ovesných vloček, müsli tyčinek, semínek, oříšků na sebe nenechal dlouho čekat recept, pyšnící se natolik skvělou chutí, že si pochoutku zamilují i děti. A to navzdory tomu, že je domácí granola nabitá bílkovinami, vlákninou a omega-3.

Znáte ty večery, kdy sedíte u televize a odoláváte dobrotám, které se skrývají v lednici nebo ve spíži. Granola je mlsání bez výčitek. A navíc, její příchutě můžete neustále měnit podle své fantazie, chutích nebo toho, co máte právě doma. Jak udělat granolu?

granola
Zdroj foto: Milen Kanev / Shutterstock.com
  1. Co je granola?

    Granola je směs zdravých potravin, které spojením chutí vytvoří unikátní chuť. Nejčastěji ji můžete vytvořit pomocí ovesných vloček, ořechů, medu a dalších surovin, podle toho, na co máte chuť.

Recept na granolu

I když je samotná zdravá granola sama o sobě vynikající, je výborná pokud si namáčíte v mandlovém mléce, v jogurtu, smícháte s ovocem a pod., jistě vás napadnou i další varianty.

Ingredience

  • Ovesné vločky
  • Ořechy – nejčastěji se používají mandle, ale dají se použít všechny druhy. Nebojte se ořechy kombinovat.
  • Chia semínka – nejsou nutná, ale díky svým neuvěřitelným výživovým vlastnostem se objevují ve většině zdravých receptů.
  • Rozpuštěný kokosový olej – pokud upřednostňujete jiný typ oleje, použijte svůj oblíbený.
  • Med nebo javorový sirup – sladkou chuť můžete nahradit i čekankovým sirupem (zdravější varianta).
  • Dochucení – je jen na vaší fantazii, co zvolíte – mletá skořice, vanilkový prášek.
  • Strouhaný kokos

Postup přípravy

  1. Ovesné vločky, ořechy, semínka a skořici nasypte do misky.
  2. Rozšlehejte kokosový olej, med (nebo sirup). Nakapejte na suché suroviny a důkladně promíchejte. Promíchanou směs rovnoměrně rozložte na plech, použijte pečící papír.
  3. Směs dejte do trouby na 20 minut a pečte při 180 °C.
  4. Po 20 minutách vyjměte plech z trouby, směs promíchejte a posypejte strouhaným kokosem.
  5. Vložte zpět do trouby a nechte kokos zapéct. 5 minut postačí.
  6. Po 5 minutách vyjměte plech, nechte pečenou granolu vychladnout a nalámejte na kousky.

Do vychladlé granoly se můžete ihned zakousnout. Co je výhodou receptu? Zejména to že je tahle granola bez cukru, tedy kromě přírodních cukrů, které obsahuje med.

Další variace granoly

Mezi nejoblíbenější patří čokoládová granola. Další možností je promíchání s dalšími zdravými pochoutkami – sušeným ovocem, semínky (slunečnicová jsou ideální), skořicové nebo medové lupínky a pak už si jen bez výčitek užívat lahodnou chuť.


Další oblíbené recepty

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.