Domácí housky jsou na přípravu jednodušší, než si myslíte
Není nic lepšího než byt provoněný právě vytaženým pečivem z trouby. Vlastní domácí housky vám budou tak chutnat, že se po nich jen zapráší – a podruhé je raději uděláte rovnou ze dvou dávek. Nemusíte mít ani obavy, že by byly složité na přípravu, protože právě v jednoduchosti je krása a upečení vlastních housek je jednoduché.

Není nic lepšího než domácí housky
Už nemusíte utíkat každé ráno do obchodu, abyste si koupili čerstvé pečivo. S tímto jednoduchým receptem si ho zvládnete připravit doma sami. Postačí vám k tomu jen pár ingrediencí. Domácí pečivo nejenže skvěle chutná, ale navíc si budete zcela jistí tím, co jíte. Nemusíte se obávat, že by v těstě bylo přimícháno něco, co tam správně ani nepatří.
Domácí housky
Na přípravu zhruba 10–12 domácích housek budete potřebovat:
- 50 g másla nebo sádla,
- 30 g droždí, ale můžete použít i droždí v prášku,
- 500 g polohrubé mouky,
- 250 ml vlažného mléka nebo vody,
- 1 lžičku soli,
- 1 vejce velikosti M,
- 1 žloutek,
- 1 lžičku krupicového cukru,
- kmín, hrubozrnnou sůl či slunečnicová semínka na posypání,
- 1 bílek.

Pracovní postup
- Nejprve si připravte kvásek. Ten vytvoříte smícháním droždí, cukru, trochu polohrubé mouky a vlažného mléka nebo vody.
- Připravte si velkou mísu, do níž dáte zbytek polohrubé mouky, nakrájené změklé máslo nebo sádlo, sůl, celé vejce a žloutek.
- Nakonec přidejte předpřipravený kvásek.
- Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, které necháte alespoň hodinu a půl kynout na teplém místě. Využít k tomu můžete po vzoru vašich babiček peřiny, nebo rozehřejte troubu na velmi nízkou teplotu a dejte těsto tam. Troubu však ponechejte otevřenou.
- Po vykynutí těsto ještě mírně prohněťte.
- Předehřejte si troubu na 180°.
- Z těsta vytvarujte housky. Dělejte je tak, jako byste pletli malé copy.
- Housky nechte ještě zhruba 10 minut kynout, a pak je potřete bílkem, posypte hrubozrnnou solí, kmínem nebo slunečnicovými semínky – a pečte dozlatova 25 minut.
Hotové housky můžete nechat vychladnout, ale když je budete jíst ještě teplé, budou vám chutnat daleko více.