Candát: Recept na lahodnou rybu k bramborovému salátu

Candát obecný je výborná ryba, ke které vám postačí jednoduchá příloha. Má lahodnou chuť a skvěle chutná s bramborovým salátem. Vyzkoušejte ověřený recept na candáta.

Candát je sladkovodní ryba, jeho maso je skvělé samo o sobě, proto není třeba vymýšlet složité recepty. Stačit vám bude jen pár surovin, díky kterým podtrhnete jeho lahodnou chuť. K této rybě se hodí francouzský bramborový salát.

candát
Zdroj foto: Maksim Toome / Shutterstock.com

Recept na candát

Připravte si recept na rybu candát. Vyzkoušejte ověřený a chutný recept.

Suroviny

  • 400 g filet z candáta
  • 100 ml suchého bílého vína (ryzlink rýnský)
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce ghí
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • citron na ozdobu

Postup přípravy

  1. Před samotným vařením vložte snítku rozmarýnu do skleničky s vínem.
  2. Začněte rozehřátím tuku na pánvi. Filety z candáta osolte a opepřete z obou stran. Poté je kůží dolů vložte na pánev a nechte opéct.
  3. Jestliže jsou filety nižší, budou stačit jen zhruba 2 minuty opékání z každé strany. Poté candáta otočte a přilijte víno společně s rozmarýnem.
  4. Nechte víno zredukovat, alkohol se odpaří, ovšem jeho chuť se vstřebá do masa.
  5. Jakmile je ryba hotová, odložte ji na talíř a polijte šťávou z pánve. Můžete dozdobit kouskem citrónu.

Pečený candát je tak vynikající ryba, že nemusíte vymýšlet žádné složité recepty. Skvěle chutná candát na másle, nemusíte přidávat nic víc, jen trochu soli podle chuti. Tak nejlépe vynikne jeho chuť.

Pokud patříte k milovníkům grilovaných specialit, grilovaný candát určitě nesmí chybět na vašem jídelníčku. Grilování ještě více zvýrazní jeho chuť. Pokud se chystáte připravovat jej na grilu, doporučujeme kvalitní grilovací koření na ryby, připravit si jej však můžete i zcela na přírodno.

Jak upéct candáta?

Zdravější alternativou je pečený candát v troubě. Můžete jej však péct i na pánvi, ale vyhněte se nezdravým tukům. Candáta pečte asi 20 minut na 180 stupňů. Na pánvi stačí zhruba 2-3 minuty z každé strany.

Jak připravit candáta?

Rybu před pečením omyjte, dobře osušte a pokapejte šťávou z citronu i zevnitř. Do nitra můžete vložit kolečka citronu, rozmarýn nebo jinou oblíbenou bylinku. Udělejte několik zářezů do kůže, aby se ryba lépe propekla a měla křupavější kůži.

S čím podávat candáta?

K candátovi se nejlépe hodí brambory, u kterých vynikne chuť ryby. Zvolit můžete klasické vařené nebo opékané brambory. Candát na zelenině je také chutným odlehčeným jídlem.

Má candát kosti?

Candát má ze všech sladkovodních ryb nejméně kostí. I ty se však před přípravou ryby dá velmi pěkně zbavit. Nemusíte se tak bát, že se zadusíte kostí z candáta.

Francouzský bramborový salát

Candáta můžete podávat s brambory či chlebem, ovšem skvěle se k němu hodí právě tento bramborový salát.

Suroviny

  • 800 g brambor
  • 100 ml suchého bílého vína
  • hrst čerstvé petržele
  • 2 šalotky
  • lžička hrubozrnné hořčice
  • lžička medu
  • jarní cibulka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžíce citronové šťávy
  • snítky čerstvého estragonu
  • sůl a pepř

Postup

  1. Brambory oloupejte a uvařte. Poté je krájejte na plátky tenké zhruba 1 centimetr. Zalijte je vínem a nechte zchladnout.
  2. Připravte si zálivku z bylinek, jarní cibulky a šalotky a přidejte ji k bramborám.
  3. Vše dobře promíchejte a nechte odpočinout v ledničce.
  4. Před přípravou je dobré nechat salát chvíli v pokojové teplotě, aby se chutě rozvinuly.

Candát nabízí velmi chutné maso, v kombinaci s bramborovým salátem získáte skvělé lehké jídlo nejen v letních dnech.


Další recepty na ryby

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.