Candát: Vychutnejte si skvělou lahodnou rybu s lehkým bramborovým salátem

Candát je sladkovodní ryba, jeho maso je skvělé samo o sobě, proto není třeba vymýšlet složité recepty. Stačit vám bude jen pár surovin, díky kterým podtrhnete jeho lahodnou chuť. K této rybě se hodí francouzský bramborový salát.

Zdroj foto: Maksim Toome / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 400 g filetů z candáta,
  • 100 ml suchého bílého vína (ryzlink rýnský),
  • snítka čerstvého rozmarýnu,
  • 2 lžíce ghí,
  • sůl a čerstvě namletý pepř,
  • citron na ozdobu.

Postup přípravy:

  1. Před samotným vařením vložte snítku rozmarýnu do skleničky s vínem.
  2. Začněte rozehřátím tuku na pánvi. Filety z candáta osolte a opepřete z obou stran. Poté je kůží dolů vložte na pánev a nechte opéct.
  3. Jestliže jsou filety nižší, budou stačit jen zhruba 2 minuty opékání z každé strany. Poté candáta otočte a přilijte víno společně s rozmarýnem.
  4. Nechte víno zredukovat, alkohol se odpaří, ovšem jeho chuť se vstřebá do masa.
  5. Jakmile je ryba hotová, odložte ji na talíř a polijte šťávou z pánve. Můžete dozdobit kouskem citrónu.

Francouzský bramborový salát

Candáta můžete podávat s brambory či chlebem, ovšem skvěle se k němu hodí právě tento bramborový salát.

Budete potřebovat:

  • 800 g brambor,
  • 100 ml suchého bílého vína,
  • hrst čerstvé petržele,
  • 2 šalotky,
  • lžička hrubozrnné hořčice,
  • lžička medu,
  • jarní cibulka,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • lžíce citronové šťávy,
  • snítky čerstvého estragonu,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Brambory oloupejte a uvařte. Poté je krájejte na plátky tenké zhruba 1 centimetr. Zalijte je vínem a nechte zchladnout.
  2. Připravte si zálivku z bylinek, jarní cibulky a šalotky a přidejte ji k bramborám.
  3. Vše dobře promíchejte a nechte odpočinout v ledničce.
  4. Před přípravou je dobré nechat salát chvíli v pokojové teplotě, aby se chutě rozvinuly.

Candát nabízí velmi chutné maso, v kombinaci s bramborovým salátem získáte skvělé lehké jídlo nejen v letních dnech.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací