Bulgur: 3 chutné recepty. Připravte si salát nebo karbanátky

Bulgur je obilnina se širokým využitím v kuchyni. Je plný železa, zinku, hočíku a dalších minerálů. Příprava bulguru není náročná, přinášíme vám chutné recepty z bulguru.

Vyznavači zdravé výživy nejspíš dobře vědí, o čem bude dnes řeč. Bulgur už pár let je nedílnou součástí racionální kuchyně. O co se vlastně jedná? Jsou to zrnka tvrdých odrůd pšenice, která se namáčí, vaří a po vysušení se drtí na menší kousky.

Namáčením vznikají enzymy a zároveň dochází k částečné přeměně škrobu na jednoduché cukry, čímž se tento produkt stává pro nás stravitelnějším.

Jak chutná bulgur?

Chuť bulguru mnohým lidem připomíná chuť oříšků, ale vůně je typicky obilná. Jeho konzumace přináší lidskému tělu řadu užitečných prvků, ať už to jsou vitamíny A, B1 (thyamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin) nebo B9 (kyselina listová). Dodává i důležité minerály jako je železo, fosfor, hořčík, mangan, sodík, draslík, zinek a další stopové prvky, jež nás chrání před útoky volných radikálů.

Zdroj foto: Anna Cinaroglu / Shutterstock.com

Je bulgur zdravý?

Díky výše uvedeným látkám podporuje pšeničný bulgur především naše střeva a nervovou soustavu. Ale tím to nekončí. Vysoký podíl vlákniny způsobuje rychlý pocit nasycení, proto je vhodný i pro přípravu dietních pokrmů, zejména při redukci hmotnosti. Kromě zlepšení trávení a celkového metabolismu, přispívá i k normalizaci hladiny krevních cukrů, odpírat si ho tedy nemusí ani diabetici. Konzumace bulguru prospívá i kardiakům.

Bulgur a lepek

Ale každá mince má dvě strany a i v případě bulguru to není jinak. Ačkoliv je opravdu zdravý, je to poživatina vyrobená z pšenice, tudíž obsahuje lepek, a zde by měli zpozornět lidé s celiakií a všichni ti, kteří drží bezlepkovou dietu.

Bulgur versus kuskus

Tyto dvě poživatiny se dosti často zaměňují. Je pravdou, že obě jsou si velmi podobné, ale pouze vzhledově. Rozdíl je zásadní – kuskus je těstovina, kdežto bulgur je obilovina.

Kde se dá bulgur koupit?

Tuto obilovinu lze zakoupit téměř v každém supermarketu a nabízí jej i obchody se zdravou výživou. V dnešní době spousta lidí využívá k nákupu potravin e-shopy, ale ani zde není problém bulgur sehnat. Pokud upřednostňujete absolutní čistotu potravin a vysokou kvalitu, pak volte produkt s označením bio.

Bulgur v českých kuchyních

Všemi třemi způsoby vám vznikne základní hmota pro přípravu finálního výrobku, kterým můžou být třeba karbanátky, různé nádivky, masitá či zeleninová jídla. Velmi oblíbený je pokrm na způsob rizota, kde bulgur nahrazuje rýži. Lze s ním také zahustit polévky nebo ho použít jako zavářku do vývarů. Jde o hodně variabilní surovinu a lze vymyslet spoustu různých způsobů jeho využití.

Příprava bulguru – jak uvařit bulgur

Stačí jej zalít vodou v poměru 1:3, jelikož bulgur stačí absorbovat mnoho tekutiny, a vařit po dobu 12 minut. Druhým způsobem je zkrácení doby varu na 5 minut a pak jej nechat „dojít“ pod pokličkou. Posledním možným druhem přípravy je co do ztráty živin nejšetrnější způsob, a to je jeho pouhé nabobtnání ve vodě bez vaření. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, pak mu dopřejte hodinovou lázeň a poté vodu slijte.

bulgur recepty
Zdroj foto: iTechGuru / Shutterstock.com

Oblíbené recepty z bulguru

Mezi nejoblíbenější recepty z této zdravé obiloviny u nás patří především:

  • bulgurové rizoto,
  • bulgur s kuřecím masem,
  • bulgurový salát,
  • zapečený bulgur s kuřecím mase,
  • bulgur s hlívou ústřičnou nebo jinými houbam.

Bulgur ve světových kuchyních

Ve světě je typickou součástí středomořské a hlavně orientální kuchyně, odkud pochází. Jídla s ním voní dálkou a exotikou.

Salát Tabouleh

Jedním z nich je libanonský salát Tabouleh, který si našel cestu i k českých fajnšmekrům. Zde se bulgur doplňuje zeleninou, olivovým olejem, citronovou šťávou a vodou, ochutí se troškou máty, pepřem a solí, a podává se jako předkrm, příloha nebo samostatný lehký pokrm.

Pilaf

Další variantou je už u nás rovněž známý Pilaf. Bulgur se osmaží na oleji a následně se uvaří v silnějším vývaru. A pak už se návod liší stát od státu, někde se přidává zelenina, houby, cizrna, někde maso, ale i ovoce, ale všude je jeho chuť zvýrazněná přidaným kořením.

jak uvařit bulgur
Zdroj foto: Zu Kamilov / Shutterstock.com

Kibbeh

Posledním typem je Kibbeh, u nás málo známý pokrm z bulguru a mletého jehněčího masa, které se spolu s kořením tvaruje podobně jako naše karbanátky. Vaří se ve vývaru, ale v mnohých zemích Blízkého východu se podává i syrový.

Pokud tedy patříte mezi ty, pro něž je bulgur neznámou poživatinou, doporučujeme jej vyzkoušet. Fantazii se meze nekladou a třeba se brzy stane nedílnou součástí vaší kuchyně, kde kromě úspory času při vaření, vám přinese i spoustu zdravotních benefitů.

Zdroj: marthastewart.com, bbcgoodfood.com


Další recepty na bezmasá jídla

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.