Baklava – Připravte si tradiční recept

Baklava je chutný zákusek, který si dokážete připravit i u vás doma. Vyzkoušejte tradiční recept na baklavu. Nejtěžší je vrstvení, ale věříme, že to snadno zvládnete.

Co je baklava?

Originál baklava obsahuje oříšky, skořici a med. Díky tomu se jedná o provoněný zákusek, který vám osladí život. Navoďte si dnes atmosféru Blízkého východu a připravte si doma středomořskou specialitu hodnou mistra cukrářského.

Baklava recept
Zdroj foto: Nataliya Druchkova / Shutterstock.com

Až do 19. století bylo pojídání dezertu baklavy považováno za výsadu bohatých. V paláci Topkapi se baklava pekla dennodenně. Sultáni, mající tam své početné harémy, věřili na afrodiziakální účinky tohoto moučníku a pojídali ho s velkou chutí.

Výživové hodnoty baklavy

Baklava patří mezi velmi sladká a tučná jídla. Pokud jste na dietě, pak to buď nebude nic pro vás anebo se necháte unést jeho exotickou chutí a neodolatelnou vůní a „zhřešíte“. Některé hříchy za to totiž stojí.

Recept baklavy obsahuje dvě trošku kontroverzní suroviny – lepek a bílý cukr. Patříte-li mezi celiatiky na dietě, pak bude nutné těsto zaměnit za bezlepkové. Místo bílého cukru, můžete použít třtinový, popřípadě javorový, čekankový nebo agávový sirup.

Tip: Zdravým moučníkem může být také rychlý cuketový koláč.

Postupem let se věhlas baklavy dostal i do ostatních středomořských zemí a svou popularitu si zde drží dodnes. A nejen v Turecku. Oblíbený je také recept na řeckou baklavu. Pokud jste ještě neměli tu čest poznat tenhle recept, udělejte to co nejdříve. Ale pozor na návykovost! Jednou ochutnáte a už se v tom vezete.

TIP: Podobně je to i s muffiny. Jestli jednou vyzkoušíte chutné muffiny, budete je dělat pořád!

Recept na baklavu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 55 minutPorce:4 porce

Pojďte si s námi připravit tradiční tureckou baklavu. Různé kuchyně si dezert přizpůsobily k obrazu svému, takže se v každé zemi připravuje trošku jinak. Všude je ale výborná. Příprava tohoto moučníku není příliš složitá. Nejdůležitějším a taky nejpracnějším úkonem je „výroba“ těsta filo, obdoby našeho taženého těsta. Zde je postup na jeho domácí přípravu.

Ingredience

    Na těsto

  • Na náplň

Postup přípravy

  1. Do hladké mouky vlijeme vodu, přidáme vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme hladké těsto, které se nelepí. Dáme ho na 10 minut odležet.
  2. Těsto rozdělíme na 10 stejných kousků (buď „od oka“ nebo převážíme celé těsto a vydělíme 10. Pak si jednotlivé dílky přesně odvážíme, aby byly stejně velké).
  3. Každý dílek tence vyválíme (říká se, že těsto má být tenké jako ušní lalůček) a zkusíme mu dát tvar pečící nádoby. Tu vytřeme máslem.
    Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com
  4. Připravíme si jemně nadrcené oříšky nebo hrubě namleté (na kousky velikosti čočky) a smícháme je se lžičkou mleté skořice.
  5. Máme-li hotovo, začneme vrstvit. Na vymazané dno položíme první vrstvu těsta tak, aby její okraje přesahovaly okraje zapékací mísy a tato vrstva tvořila „postýlku“ pro ostatní vrstvy. Potřeme ji rozpuštěným máslem.
  6. Položíme druhou vrstvu těsta a zase potřeme máslem. Teď přijde na řadu třetí vrstva těsta, kterou nezapomeneme potřít máslem, aby nám těsto pěkně lístkovalo a pak ji celou bohatě pokryjeme drcenými oříšky se skořicí a pokapeme medem.
    Příprava baklavyZdroj foto: golubovystock / Shutterstock.com
  7. A jedeme znovu od začátku. Přidáme čtvrtou vrstvu těsta, namažeme máslem, pátou vrstvu taky namažeme máslem a šestá vrstva bude opět s máslem, oříšky a medem a takto pokračujeme, až do zpracování všech vrstev těsta.
  8. Pamatujte si, že každá třetí vrstva bude zasypána oříškovo-skořicovou směsí a zakapaná medem (třetí, šestá, devátá). Končíme vrstvou těsta.
  9. Přesahující okraje odřízneme zároveň s výškou moučníku a ohneme je směrem dovnitř. Celý povrch až do okrajů bohatě potřeme máslem.
  10. Nakonec výtvor předkrájíme (ale nedokrojíme) ostrým nožem do kosočtverců a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 190 °C po dobu 25 minut.
    Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com

Baklava sirup (cukrový rozvar)

Ještě horkou baklavu natřeme cukrovým rozvarem, na který budeme potřebovat:

  • 100 ml vody,
  • 100 ml citronové šťávy,
  • 200 ml cukru,
  • kousek celé skořice.

Vše přivedeme k varu a 10 minut redukujeme kapalinu do konzistence lehkého sirupu.

Upečenou domácí baklavu, mírně vychladlou tímto sirupem polejeme a dáme ji minimálně na 6 hodin odležet, aby natáhla tím sirupem. Klidně ji můžeme nechat odpočívat i přes celou noc.

Baklava se porcuje v nakrojených vrstvách. Zákusek můžeme hezky přizdobit a podávat baklavu s kávou, třeba i tou tureckou.

Dobrou chuť!


Další recepty na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Marta říká

    Korektor českého jazyka by měl umět používat čárky mezi větami vedlejšími… smutný strav…

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.