Zavařování okurek: Vyzkoušejte tradiční postup

Období zavařování okurek je v plném proudu, a tak je správný čas se na tuto akci připravit. Určitě se zaměřte na správný výběr okurek, jedině tak budou správně křupavé a lahodné ke každému budoucímu pokrmu. Jak připravit ty nejlepší nakládané okurky?

Zavařování okurek
Zdroj foto: Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Ze všeho nejdůležitější je nejen dodržet přesný postup zavařování okurek, ale také výběr samotné zeleniny i správný poměr ingrediencí v nálevu. Ve všech těchto bodech se rozhodně nevyplatí experimentovat, a tak raději vsaďte na tradiční recept zavařování okurek od našich babiček.

Co patří do sklenice zavařených okurek?

Pokud hodláte zavařovat vaši úrodu okurek, připravte si raději ty menší a tvrdší plody. Mnohem lépe se totiž skládají do sklenic, navíc zůstanou stále křupavé. Oproti nim jsou ty větší okurky mnohem hůře skladné a mohou se snadno rozvařit.

  • Okurky nejsou ale jedinou ingrediencí, kterou do sklenice můžete přidat.
  • Často se totiž přidávají kolečka mrkve, cibule nebo také kopr.
  • Po pokročilé kuchaře, kteří už mají zkušenosti se zavařováním, mohou zkusit experimentovat a přidat také křen nebo feferonku.
  • Takové ingredience přidají celé zavařenině na zajímavosti.

TIP: Vyzkoušejte také recept na čalamádu.

Nálev si připravte předem

Některé recepty na nálevy se připravují i několik dní před samotným zavařováním, to pro silnější a mnohem výraznější chuť všeho koření. Můžete si koupit již připravené nálevy, které zředíte podle uvedeného návodu ve vodě. Není však nic lepšího, než když si připravíte vlastní nálev podle tradičního receptu.

Zavařovaní okurek
Zdroj foto: fukume / Shutterstock.com

Jak zavařit okurky?

  1. Podle babiček by ve třech litrech vody měl být rozmíchaný jeden litr octa.
  2. Do takového roztoku připadne 400 gramů soli, asi 16 kuliček nového koření a 8 bobkových listů spolu s 20 hřebíčky.
  3. Celou směs nechte na plotně převařit a odstát 3 dny, než se pustíte do samotného zavařování okurek.

Tipy na zavařování okurek

Pokud máte správně připravený lák, vybrané ty nejlepší okurky i samotné zavařovací sklenice, můžete se pustit do zavařování. To probíhá jednoduše, dokonce můžete vybrat z mnoha variant. Zavařovat okurky můžete ve velkém hrnci, také ale v myčce na nádobí či v mikrovlnné troubě. Nejčastěji se využívá k zavařování okurek trouba, klasická pečicí, nebo velký hrnec na plotně.

Pokud se vám okurek urodilo tolik, že nevíte co s nimi, náš tip je vyzkoušet studenou okurkovou polévku tarator z bulharské kuchyně. Nebo vám raději chutná klasická okurková polévka?
Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.