Zakrslé ovocné stromky: Jak začít s pěstováním?

Čerstvě utrhnuté ovoce z vlastní zahrádky je to nejlepší. Jenže, jak to udělat, když je vaše zahrada malinkatá nebo zahrádku nemáte vůbec? Zkuste si vypěstovat zakrslé ovocné stromky.

Zdroj foto: Luca Pape / Shutterstock.com

I když si nemůžete začít pěstovat velké ovocné stromky a ani si nezaložíte ovocný sad, můžete si začít pěstovat své vlastní ovoce, a to klidně doma na balkóně a v květináči. Malé zakrslé ovocné stromky se vejdou téměř kamkoliv a začnou plodit ovoce poměrně brzy. Jen nepočítejte s tím, že budete mít velkou úrodu. Na doplnění vitamínů to ale stačit bude.

Ovoce z balkónu

Zní to docela zvláštně, ale opravdu je to možné. Dneska se dá vypěstovat i doma na balkóně v podstatě cokoliv. Přečtěte si více o tom jaké ovoce pěstovat na balkóně.

Nejméně náročné jsou malé jabloně, ale klidně to můžete zkusit i s:

  • hruškami,
  • švestkami,
  • třešněmi,
  • broskvemi.

Oproti běžným ovocným stromům neplodí zakrslé stromky tolik ovoce, což je logické, nemůžete tedy počítat s nějakou větší úrodou, ale většina lidí si zakrslé ovocné stromky nepořizuje ani tolik kvůli čerstvému ovoci, ale spíše na okrasu. A že si sem tam budete moci utrhnout čerstvé ovoce na chuť, to je příjemným bonusem.

Péče o zakrslé ovocné stromky

Dobrou zprávou je, že zakrslé ovocné stromky si ani nežádají tolik péče, jako jejich velcí bratři. Nemusíte se tedy trápit se zařezáváním nebo s postřiky, stačí je jen dobře zalévat a občas přihnojit. Zvládne to tak opravdu každý a nemusíte mít žádné sadařské zkušenosti. Je důležité načasovat si dobu výsadby – a pak jen čekat.

U běžných stromků je pěstování ovoce dlouhodobou záležitostí, pokud si vysadíte klasický ovocný strom, můžete se na úrodu těšit až za tři roky nebo i více. U zakrslých stromů si ale užijete úrodu mnohem dříve.

Malý strom, ale velký plod

I když je zakrslý ovocný strom v porovnání s tím zahradním opravdu drobný, nemusíte se obávat, že by plodil i zakrslé ovoce. Jablko, které si vypěstujete na balkóně, bude stejně velké, jako jablko z jablečného sadu, jen jich vypěstujete o poznání méně. Obvykle měří zakrslé stromky kolem jednoho až jednoho a půl metru. Samozřejmě bude plod i stejně dobrý a plný vitamínů. Navíc budete mít z každého kousku neskutečnou radost.

Jak zajistit, aby ovocný zakrslý stromek plodil

Úplně nejlépe uděláte, když si pořídíte stromky samoopylující. Říká se jim také samosprašné odrůdy, nemusíte tak zajišťovat sami, aby byl stromek opylován. Ale zajistit to jde, opylovat jej může i sousední strom, klidně ten klasický velký, tedy pokud je to stejný druh.

Stromy by se pak měly vysazovat zásadně před vyrašením, což je období mezi březnem a dubnem. Pokud to nestihnete, musíte stromek vysadit až po ukončení vegetativního období, co končí v říjnu.

Jak pěstovat zakrslé ovocné stromky

Zakrslé ovocné stromky potřebují hodně sluníčka, nikdy je tak nenechávejte ve stínu a nejděte jim stanoviště hodně světlé a slunné. Pozor také na to, jakou odrůdu si pořizujete, například baleríny jsou malé a dorůstají maximálně metru a půl, ale některé druhy se vám mohu rozrůst až do dvou metrů – a ty pak bývají i košaté.

Zdroj foto: Sun_Shine / Shutterstock.com

Co se týče nádoby, ta by měla mít nejméně dvacet litrů – a pokud je to potřeba, stromek musíme přesadit do nádoby větší. Dejte si pozor na to, aby byl zajištěn odtok vody z květináče. Půdu volte míchanou, nejlépe uděláte, když si zajistíte mix zahradní zeminy a rašeliny v poměru 1:1.

I když mají rády zakrslé stromky sluníčko a teplo, nesmí se přehřívat nádoba, ve které rostou, takže květináče by neměly mít tmavou barvu, co sluníčko přitahuje.

Stromek si sám řekne, kdy chce zalít

Se zálivkou si moc starostí dělat nemusíte, obvykle se zalévá asi třikrát týdně, ale to jen pokud je opravdu sucho. Záleží i na tom, zda máte stromek pod přístřeškem, nebo ne. Pokud na něj prší, tolik zalévat nemusíte. Obvykle poznáte podle stavu zeminy, zda je potřeba dodat zálivku. Malé ovocné stromky se hnojí jen poloviční dávkou vícesložkových hnojiv, a to do srpna nebo září – záleží na tom, kdy začne ovoce dozrávat. Jakmile dozrává, už dále nehnojíme.

Mít své vlastní ovoce z květináče není žádný problém.

Zdroj: hobby.magazinplus.cz, balkonove-kvetiny.cz

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. David říká

    Máme takto akorát limetky.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.