Jak zazimovat zahradní nábytek na podzim?

Podzim už je za dveřmi a každý pracuje na své zahradě. Sklízí se úroda, poklízejí se rostliny a stromy, vše se připravuje na zimu. Zapomínat byste ale neměli ani na ochranu zahradního nábytku.

jak zazimovat zahradní nábytek
Zdroj foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Jak se tedy postarat o zahradní nábytek nebo jiné příslušenství, které vám celé léto skvěle sloužilo? Za odměnu je můžete ošetřit a prodloužit jejich trvanlivost i do dalšího roku.

Pojďme se podívat jak zazimovat zahradní nábytek.

Nejprv úklid veškerého nepořádku

Pokud máte na zahradě posezení, houpačku, či jiný nábytek, nezapomínejte je před uschováním pořádně omýt od všech nečistot. Na úklid vám postačí hadr s vodou a vhodný čistič, který je určený pro daný nábytek. Kupujte čističe, které jsou určené například na dřevo, kov a jiné. Pokud byste použili něco jiného, mohli byste způsobit více škody než užitku.

Obnovte ochranným nátěrem nábytek

Protože nábytek sloužil dlouhou dobu a mohlo dojít k jeho opotřebování, zkuste použít přípravky na jeho obnovu. Vhodné jsou například laky, které je chrání před nepříznivým počasím a zároveň váš nábytek rozjasní.

Jak se postarat o venkovní nábytek na podzim?

Pokud nemáte terasu zastřešenou, pečlivě jej uschovejte. Pokud ovšem máte, je lepší použít ochranou plachtu. Zaručí vám ještě větší bezpečí. Počasí umí být totiž velice nepředvídatelné. Ochranné plachty či folie můžete použít i pro vnitřní uschování, chráníte jej před námrazami a také pachem.

Dřevěný nábytek

  • Pokud se za dobu používání objevily nějaké kazy či odřeniny, můžete nábytek obrousit a vytvořit tím hladkou strukturu.
  • Poté je důležitý nátěr vhodným olejem. Toto ošetření je důležité dělat 2× do roka, a to před zimou a před jarem.
  • Nábytek natřete ve dvou vrstvách a vždy nechte uschnout 20-30 minut.
  • Jestli se objeví kapky nátěru, utřete je kusem hadru.

Kovový nábytek

  • Pokud je nábytek kvalitní, měl by mít správný nátěr laku.
  • Před zimou jej pořádně omyjte teplou vodou a čističem.
  • Pokud se objeví rez, napadené místo obruste, a poté natřete stejnou barvou vašeho nábytku.
  • Kompletní nátěr barvou je nejvhodnější dělat až po zimě, protože se na nábytku může objevit rez způsobená chladným počasím.
  • Nábytek můžete přikrýt ochranou fólií a nechat je buď v zastřešené terase, nebo uložit do zahradního domku.

Plastový nábytek

  • O tento nábytek se staráme jednoduše, zbavíme ho všech nečistot a pořádně omyjeme teplou vodu.
  • Plastový nábytek je vhodné uchovávat v uzavřených prostorech, protože výkyvy teplot mohou způsobit popraskání.

Ratanový nábytek

  • Péče o tenhle nábytek je podobná, jako o ten kovový. Stačí pořádně omýt, zbavit možných plísní a nánosů.
  • Výrobci nábytku tvrdí, že by měl vydržet celý rok v jakémkoliv počasí. Pokud ovšem chcete, můžete ho na zimu uschovat.

Péče o zahradní nástroje a příslušenství

Nezapomeňte i na sekačky či křovinořezy, které jste používali skoro celý rok. Před jejich uschováním je vhodné opět důkladné omytí a zbavení od všech nečistot.

  • Důležité je dát do pořádku grily či krby, kterým dalo zabrat především období léta. Opět pořádně vyčistěte, omyjte, a nakonec je přikryjte ochranou plachtou. Pokud máte krb, přikryjte komín, aby vám do něj nenapadala vrstva sněhu.
  • Myslete i na osvětlení vaší zahrady. Těžký sníh by mohl způsobit velké škody, proto osvětlení radši vytáhněte a uschovejte v zahradním domečku.
  • Před prvními mrazy je také vhodné vytáhnou ostřikovače zahrad, protože by mrazy mohly způsobit jejich prasknutí, a to by nebyla levná záležitost.

Jestli máte na zahradě okrasné jezírko vyrobené například z vany či nádoby, doporučujeme se vody zbavit. Naopak jestli máte přírodní jezírko, stačí vodu pouze vyčistit. Přečtěte si článek jak správně zazimovat zahradní jezírko. Na každé zahradě bývá většinou i bečka na vodu, před zimou je opět vhodné vodu vypustit, jinak by nám mohla prasknout.

Pokud se budete držet našich rad, nábytek a příslušenství budete opět používat v příštím roce.

Zdroj: i-zahradninabytek.cz, zahradnickakucharka.cz, zahradkarskaporadna.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.