Zahradní jezírko svépomocí: Vytvořte si oázu klidu

Každý, kdo vlastní domek, sní jistě o krásné zahradě, kterou postupně zvelebuje k obrazu svému. Existují zahrady, které jsou si podobné, jiné jsou naprosto odlišné. Lidé mají bujnou fantazii, to lze vidět právě i na jejich zahradách, kterým vévodí zahradní jezírko.

Zdroj foto: Marinodenisenko / Shutterstock.com

Takovou zahradu může zdobit i kdejaký nábytek, zahrádky, skalky, nebo třeba právě zahradní jezírka. Známe jezírka různých tvarů i velikostí. Před instalací je dobré zjistit si několik užitečných rad, jak na to a jak se o takové jezírko starat.

Zahradní jezírka

Jak již bylo zmíněno, existuje hned několik druhů zahradních jezírek. Někdo si potrpí na jejich velikosti, na jezírku plném živých rostlin, skalních útvarů, vodopádů, nebo třeba ryb. Jsou však známy i jezírka koupací, která vyžadují zvláštní potřeby, filtrace a také správnou péči. Neznamená to však, že o klasické okrasné jezírko není potřeba se starat. Právě naopak. Každé takové jezírko vyžaduje určitou péči.

Takováto záliba je také docela nákladná, tudíž si jistě nikdo nepřeje, aby se po zimě vše znova předělávalo a jezírko se muselo celé oživit. Je proto dobré nastudovat si případnou péči po celý rok, ale také to, jaké je nejlépe vhodné pro naši zahradu.

Stavba jezírka svépomocí

Před samotnou stavbou celého projektu je třeba správně si určit umístění a velikost. Od toho je potřeba se odrazit.

  • Je dobré popřemýšlet o tom, zda jezírko umístit mezi stromy, nebo kořeny, a to kvůli spadanému listí a jiným nečistotám.
  • O to nám to ulehčí práci s případným čištěním.
  • Musíme myslet i na jeho velikost a hloubku.
  • Poté můžeme přemýšlet o vhodném výběru ochranné fólie a nádoby, která je povětšinou plastová.

Po vykopání jámy a usazení folie a nádoby je třeba zajistit, aby řádně držela a popřípadě nepopraskala. Důležité je vědět, že hloubka celého jezírka by kvůli zamrznutí měla být více než jeden metr. Po tomto kroku můžeme přemýšlet o tom, jak naše zahradní chlouba bude vlastně vypadat.

Zdroj foto: Alexander Denisenko / Shutterstock.com

Velmi důležitým bodem je výběr čerpadla a filtračního systému. V každém zahradním centru jistě poradí, jaká varianta je pro vás nejvhodnějším.

Jak bude jezírko vypadat?

V tuto chvíli jsme si již rozmysleli, zda bude naše jezírko spíše okrasné, s různými rostlinami, vodními živočichy, nebo bude sloužit ke koupání. Po dokončení stavebních prací již můžeme usadit vybrané rostliny v květináčích nebo koších přímo do jezírka – a celou jámu dopustit vodou.

Máme hotové celé jezírko?

V tuto chvíli se zdá, že jezírko nám již může dělat radost i chloubu zahrady. Je však ještě potřeba zajistit okraje jezírka různými kameny či pískem. Nejenom, že dodá hezčí vzhled, ale je to i praktické kvůli zakrytí spodní fólie. Můžeme do jezírka umístit i vodotrysky nebo přepady s malým vodopádem.

Jak se o jezírko dobře starat?

Nejčastější problémy s jezírky nám dělá vodní kal a také řasy. Velkou práci za nás odvede právě nainstalovaná filtrace nebo různě zakoupené přípravky. Takový kal lze vybrat různými síťkami, téměř stejně, jako jsme zvyklí u zahradních bazénů.

  • Jezírko je však důležité starat se po celý rok. V zimních měsících spíše odpočívá.
  • Jen je důležité odkrývat sněhovou a ledovou pokrývku.
  • Na jaře nám začíná jezírko ožívat a přichází čas na úpravu rostlinek, jejich zastřižení nebo vypletí.
  • Pokud je potřeba, můžeme dopustit vodu. V tuto dobu již začínáme krmit i ryby.

Zahradní jezírko: Jak jej správně zazimovat?

V letních měsících je péče o jezírko nejdůležitější. Nejenom, že je potřeba čistit filtrační systém, ale také samotné jezírko od již zmiňovaných řas. Na podzim opět zazimováváme jezírko a odpojujeme čerpadla.

Naše jezírko bude krásně zdobit zahradu a okolí domu. Není potřeba se stresovat tím, že je s projektem hodně práce. Pokud budeme o jezírko s láskou pečovat, ono nám bude svoji nádheru vracet.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.