Zahradní jezírko: Jak jej správně zazimovat?

Zazimování jezírka patří mezi podzimní rituály, které je nutné na zahradě udělat. Navíc tak i můžete zkontrolovat stav jezírka, jeho obyvatel a příslušenství. Jak zahradní jezírko správně zazimovat?

Zazimování zahradního jezírka. Zdroj foto: serhii.suravikin / Shutterstock.com
Zazimování zahradního jezírka. Zdroj foto: serhii.suravikin / Shutterstock.com

Také je dobré tuto činnost neodkládat, ranní mrazíky jsou totiž nevyzpytatelné. A jak na to? V následujících krocích vám poradíme.

Zahradní jezírko aneb vyčistěte dno

Prvním krokem k zazimování jezírka je zbavení se veškerých nečistot, které se usadily na jeho dně. Čím čistší totiž jezírko bude, než udeří mrazivé počasí, tím kvalitnější bude jeho voda v zimě.

  • Nežádoucí bahno ze dna odstraňte například pomocí speciálního vysavače (ideální je vypustit z jezírka část vody, a posléze jezírko doplnit vodou novou).
  • Ovšem pozor, v bahně mohou být ukryti někteří živočichové, proto je dobré použít k odčerpávání síťku.
  • To samé platí pro suché listí a jiné organické materiály, které do jezírka spadnou či se v něm nacházejí, jako třeba uhynulé kořeny rostlin.
  • Snažte se listí neustále sbírat, aby nedocházelo k jeho rozkladu ve vodě.

Nezapomeňte na rostliny

Jestliže máte v jezírku rostlinky, i ty je potřeba připravit na zimu. S tímto krokem neotálejte, protože podzimní rána už bývají chladná, a ne všechny rostliny by mohly tuto změnu teplot přežít.

  • Z jezírka odstraňte všechny povrchové rostliny, jako jsou například vodní orchideje, hyacinty a podobně.
  • Pokud byste je v jezírku nechali, zmrznou, začnou se rozkládat, a postupně budou vodu kontaminovat.
  • Vzhledem k tomu, že tyto rostlinky jsou na přezimování nevhodné, smiřte se s tím, že další rok budete muset pořídit nové.

Rostliny, jako jsou kosatce, pryšce nebo blatouchy, můžete bez problému umístit do chladné místnosti, kde zimu přečkají. Patří vaše jezírko mezi ta hlubší, která nepromrznou až ke dnu? V tomto případě v něm můžete nechat rákosové rostliny, lekníny a orobince.

Které druhy ryb zimu nesnesou?

Želvy a ryby, jako jsou koi kapři, zlaté rybky a jiné druhy akvarijních rybek přeneste z jezírka třeba do sklepa, kde přezimují v domácím akváriu. Ostatní rybky zimu v hlubším jezírku přečkají. Jestliže v jezírku některé druhy ryb přes zimu necháte, mějte na paměti, že potřebují nějaký úkryt. Proto je v tomto případě dobré bahno v jezírku nechat.

Jakmile se teplota ustálí pod 9 stupňů Celsia, přestaňte rybky krmit. Ty se totiž připravují na zimu a přestávají jíst. Potrava by pak zbytečně znečistila vodu.

Přečtěte si také: Jak zazimovat zahradní nábytek na podzim?

Zahradní jezírko v zimě. Zdroj foto: Sean Pavone / Shutterstock.com
Zahradní jezírko v zimě. Zdroj foto: Sean Pavone / Shutterstock.com

Co s čerpadlem?

Jak jsme již zmínili v předchozím bodě, pokud je jezírko hlubší (hloubka víc jak 90 cm), v hloubce nezamrzne. Z tohoto důvodu se nemusíte o čerpadlo obávat, a v jezírku ho proto přes zimu můžete nechat.

Jestliže má jezírko hloubku nízkou, čerpadlo vyndejte a vložte jej do nádoby s vodou do sklepa.

Skvělou zimní alternativou jsou vzduchovací kameny, které stačí umístit asi 20 centimetrů pod hladinu.

Co musí pryč?

  • UV lampy – UV lampa v jezírku zimu opravdu nepřečká. Po zazimování je potřeba ji pořádně vyčistit a vysušit. Uložte na bezpečné místo.
  • Skimmer – u skimmeru máte dvě možnosti. Buď ho z jezírka vyndáte, nebo jej zde necháte, ale s tím, že musíte upustit hladinu pod jeho úroveň. Tím zabráníte k jeho roztržení v případě, kdyby voda zamrzla.
  • Filtrace – Jakmile se teploty ustálí pod 7 stupňů Celsia, filtraci vypněte, následně důkladně vyčistěte a zbavte veškeré vody, co se ve filtračním systému nachází. Pokud byste vodu v zařízení nechali, mohlo by vlivem mrazu dojít k poškození.

Čeho se vyvarovat?

Nikdy, ale opravdu nikdy led v jezírku nerozbíjejte. Nejenom, že byste jej poškodili, ale silné otřesy by mohly ryby dokonce zabít. Přesto je ale dobré udržovat led stále porušený, a to buď podléváním horké vody, nebo za pomoci topného tělesa či čerpadla s plovákem.

Věříme, že jsme vás článkem navedli k tomu, abyste vaše zahradní jezírko správně zazimovali a užívali si jeho krásu i v následných jarních dnech.

Zdroj: homesteadgardens.com, vanbeeks.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.